Te întrebi oare care sunt zilele de sărbători legale în 2021? Întrucât 2020 se apropie în curând de final, ne pregătim cu toții și începem să ne planificăm pentru 2021, nu-i așa? Iar pentru majoritatea dintre noi planificarea include atât zilele de muncă, cât și timpul liber.

Pentru o cât mai bună planificare, poate dorești să știi și când sunt programate exact zilele de sărbători legale în 2021. Unii doresc să profite pe deplin de aceste libere “gratuite” și să-și planifice câteva mini-vacanțe, alții doresc probabil să se asigure că activitatea firmei merge fără probleme în acele zile în care angajații sunt în afara biroului.

În România, zilele de sărbători legale se stabilesc prin Codul Muncii (Legea 53/2003). Aceasta este legea care stabilește sărbătorile legale în România. Iar pe parcursul anului 2021 sunt 15 astfel de zile.

Mai exact, iată mai jos lista completă a sărbătorilor legale din 2021:

 • 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou) – vineri și sâmbătă;
 • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – duminică;
 • 30 aprilie (Vinerea Mare) – vineri;
 • 1 mai (Ziua Muncii) – sâmbătă;
 • 2 și 3 mai (prima și a doua zi de Paște) – duminică și luni;
 • 1 iunie (Ziua Copilului) – marți;
 • 20 și 21 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni;
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – duminică;
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – marți;
 • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – miercuri;
 • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – sâmbătă și duminică.

În plus, salariații care aparțin de alte religii (decât cele creștine) vor beneficia de încă două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

Astfel, în 2021, din totalul de 15 sărbători legale, doar 7 dintre ele vor fi în timpul săptămânii. Majoritatea vor fi în weekend. Aceasta înseamnă că majoritatea angajaților cu program normal de lucru (de luni până vineri) vor beneficia de fapt de doar șapte zile libere în timpul săptămânii.

Angajații care lucrează în timpul sărbătorilor legale trebuie să fie compensați cu timp liber

Conform prevederilor Codului Muncii, salariații a căror muncă nu poate fi întreruptă de sărbătorile legale trebuie să fie compensați cu ore libere în perioada următoare.

Mai precis, dacă vreunul dintre angajații companiei tale nu poate lua zile libere de sărbătorile legale din diferite motive (de exemplu lucrează în unități de alimentație sanitară sau publică sau activitatea lor nu poate fi întreruptă din cauza procesului de fabricație sau al oricărui specific al activității economice), angajatorul este obligat să îl compenseze.

Compensația trebuie să fie sub formă de ore libere echivalente în următoarea perioadă de 30 de zile după sărbătoarea legală. Dacă nu se poate acorda timp liber în următoarele 30 de zile, angajații au dreptul să fie compensați în bani. Conform legii, orele lucrate în timpul sărbătorilor legale trebuie compensate cu spor salarial egal cu cel puțin 100% din salariul de bază.

Ce mai poți citi:

Alte resurse:

Toate resursele din categoria: Salarizare & Legislația muncii

Write A Comment