Aveți nevoie de îndrumare în a solicita viza română în scop de vizită la consulatul român din străinătate? Obțineți viza de scurtă ședere în scop de vizită (tip C/VV) folosind ghidul nostru util de mai jos. Acesta este un ghid complet și ușor de urmat pentru a vă asigura obținerea de către un cetățean străin a vizei în scop de vizită.

Acest ghid este aplicabil cazului dumneavoastră doar dacă persoana care aplică pentru viză este cetățean al unei țări pentru care procedura de aprobare a scrisorii de invitație nu este obligatorie (conform legislației în vigoare) înainte de a depune cererea de viză. Mai exact, dacă străinul este cetățean al unei țări precum Filipine, Turcia, Rusia, Africa de Sud, Kazahstan, Vietnam, Kuweit, Kenya, Qatar, Bolivia, Ucraina, Senegal, Rwanda, acest ghid poate fi utilizat cu încredere.

În caz contrar, dacă persoana în cauză este cetățean al unei țări pentru care aprobarea scrisorii de invitație este obligatorie (lista acestor țări poate fi verificată aici; țările respective sunt marcate cu un asterisc (*)), vă sfătuim să nu utilizați acest ghid, deoarece nu va fi complet util pentru dumneavoastră. Vă rugăm să utilizați următoarele ghiduri:

Dacă aveți dificultăți în a găsi ghidul aplicabil pentru cazul dumneavoastră, vă rugăm să ne contactați.

IMPORTANT: Vă rugăm citiți cu atenție condițiile preliminare detaliate mai jos înainte de a utiliza acest ghid în practică.

Acest ghid pentru viza română în scop de vizită (simbol: C/VV) a fost întocmit pentru persoanele străine care dețin cetățenia unor state din afara Uniunii Europene, precum: Filipine, Turcia, Rusia, Africa de Sud, Kazahstan, Vietnam, Kuweit, Kenya, Qatar, Bolivia, Ucraina, Senegal, Rwanda.

El a fost personalizat de experții noștri în imigrare pentru solicitanții de viză care dețin cetățenia oricăreia dintre țările enumerate mai sus. Dacă solicitantul de viză are o naționalitate diferită, vă rugăm să căutați ghidul corect pe site-ul nostru.

Important:

 • viza poate fi obținută pe baza unei scrisori de invitație care trebuie emisă de un cetățean român care locuiește în România sau de o persoană străină care locuiește în România și care deține un permis valabil de ședere pe teritoriul României;
 • Viza română în scop de vizită de scurtă ședere permite cetățeanului străin să intre pe teritoriul României pentru un număr total de vizite care nu depășește 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. Dacă cetățeanul străin dorește să călătorească în România pentru o perioadă mai lungă, este necesar să solicite o viză de lungă ședere (care poate fi prelungită ulterior cu un permis de ședere);
 • acest tip de viză de scurtă ședere poate fi emis cu una sau cu mai multe intrări;
 • valabilitatea pașaportului solicitantului trebuie să depășească valabilitatea vizei solicitate cu cel puțin 3 luni;
 • printre țările ai căror cetățeni au nevoie de viză de călătorie pentru a intra în România se află și anumite țări ai căror cetățeni trebuie să obțină aprobarea Inspectoratului General pentru Imigrări. Aceasta se obține în prealabil în baza unei scrisori de invitație speciale, înainte de a solicita viza. Lista acestor țări poate fi consultată aici. Ele sunt marcate cu un asterisc (*).

Viza română în scop de vizită, fără procedura invitației

Conform legislației române aplicabile în domeniul imigrării, solicitarea de viză în scop de vizită pentru cetățenii țărilor menționate mai sus se îndeplinește în 2 etape principale, după cum urmează:

1. EMITEREA ȘI NOTARIZAREA SCRISORII DE INVITAȚIE

Această etapă se îndeplinește de către persoana care invită străinul în România.

2. DEPUNEREA SOLICITĂRII DE VIZĂ LA CONSULATUL ROMÂNIEI DIN STATUL DE REZIDENȚĂ AL CETĂȚEANULUI STRĂIN

Această etapă se îndeplinește de către solicitantul de viză. Pasul 2 poate fi inițiat numai după emiterea și notarizarea scrisorii de invitație, descrisă la Pasul 1.

1. EMITEREA ȘI NOTARIZAREA SCRISORII DE INVITAȚIE

Persoana care invită va trebui să emită o scrisoare de invitație pentru cetățeanul străin. Invitația va trebui apoi semnată și autentificată la un birou notarial. Scrisoarea de invitație va trebui să conțină următoarele elemente importante: detaliile de identificare atât a persoanei care invită, cât și a străinului invitat, perioada călătoriei în România, adresa unde va locui străinul în România.

De asemenea, invitația va trebui să prevadă faptul că invitatorul își asumă să suporte toate cheltuielile cu repatrierea străinului, dacă va fi cazul. Vă recomandăm să solicitați ca cel puțin 3 duplicate ale scrisorii de invitație să fie emise de biroul notarial.

ATENȚIE: Dacă persoana care invită nu vorbește deloc limba română, notarul poate solicita ca un traducător autorizat să fie prezent atunci când semnează scrisoarea de invitație (aceasta este procedura legală). Prin urmare, dacă este cazul, aranjați în avans cu un traducător autorizat pentru a vă asista. Vă recomandăm să verificați cu biroul notarial dacă pot recomanda un traducător autorizat cu care lucrează de obicei.

2. LISTA DOCUMENTELOR NECESARE

a) Scrisoarea de invitație, autentificată de un notar public

Aceasta va trebui pregătită conform pasului 1 de mai sus. Vă rugăm să consultați instrucțiunile de mai sus pentru detalii despre acest document.

b) Documentul de identitate al persoanei care invită

În cazul în care persoana care invită este un cetățean străin cu drept de ședere în România, documentele necesare vor fi pașaportul și permisul de ședere în România.

De asemenea, dacă persoana care invită este cetățean străin, vă rugăm să aveți în vedere că valabilitatea vizei în scop de vizită a solicitantului poate fi limitată la valabilitatea permisului de ședere al invitatorului.

c) Pașaportul solicitantului

Vă recomandăm să vă asigurați că valabilitatea pașaportului este de cel puțin 3 luni din momentul în care străinul intenționează să părăsească teritoriul României. În caz contrar, recomandăm ca străinul să obțină un nou pașaport înainte de inițierea solicitării pentru viză. Valabilitatea mai mică a pașaportului poate duce la respingerea cererii de viză de către consulat sau la limitarea valabilității vizei.

d) 2 Fotografii color

Dimensiunea fotografiilor va trebui să fie de 3×4 cm.

e) Document care atestă disponibilitatea cazării în România

Dovada disponibilității cazării poate fi făcută cu:

 • contract de proprietate asupra imobilului deținut de persoana pe care străinul o vizitează în România (în cazul în care străinul va locui la acea adresă în timpul vizitei), sau
 • rezervare la hotel, sau
 • contract de închiriere pentru orice alt spațiu unde străinul va locui.

f) Disponibilitatea mijloacelor de întreținere pentru perioada călătoriei în România

Cetățeanul străin va trebui să facă dovada mijloacelor financiare de întreținere pentru șederea în România. Disponibilitățile financiare trebuie să fie în valoare de cel puțin 30 euro/zi de ședere în România.

Dovada mijloacelor de întreținere se poate face prin următoarele modalități, în funcție de situație:

 • extras de cont bancar (recomandăm să nu fie mai vechi de 3 zile),
 • fluturașul de salariu pentru ultima lună,
 • fluturașul încasării pensiei pentru ultima lună,
 • copia ultimei declarații de venit depuse, etc.

În cazul în care se face dovada cu extras de cont bancar, vă rugăm să rețineți că reprezentanții consulatului român pot solicita consultarea tranzacțiilor efectuate în ultimele 3 luni.

g) Asigurare de călătorie

Asigurarea de călătorie trebuie să acopere întreaga perioadă a șederii planificate în România. Desigur, poate fi achiziționată și pentru o perioadă mai lungă.

h) Rezervarea biletului de călătorie

Biletul de călătorie va trebui să reflecte și drumul de întoarcere (e.g., zborul de ieșire din România). Dacă solicitați viză cu mai multe intrări, vă rugăm să aveți în vedere că reprezentanții consulatului român pot solicita și rezervările pentru viitoarele călătorii în România.

Odată pregătite documentele enumerate mai sus, cererea online de viză poate fi depusă, după cum detaliem mai jos:

3. DEPUNEREA ONLINE A SOLICITĂRII – VIZA ROMÂNĂ ÎN SCOP DE VIZITĂ

Solicitarea se depune mai întâi online, pe portalul E-Visa, la următorul link:

E-VIZA – Solicitați viza română online

Pentru început, va trebui să accesați linkul de mai sus și să vă înregistrați un cont cu o adresă de e-mail validă.

Vă rugăm să vă asigurați că aveți toate documentele descrise mai sus, la punctele a) – h), scanate în format PDF în avans! Toate documentele vor trebui încărcate în timpul aplicației online. Vă recomandăm ca niciun document să nu depășească dimensiunea de 2 MB!

După ce v-ați înregistrat cu o adresă de e-mail și parolă, veți primi un e-mail de confirmare, care va genera pentru dvs. un număr de dosar (acesta va fi numărul de dosar al vizei dvs.)

În următoarea fereastră vi se va solicita să vă autentificați cu numărul de dosar pe care l-ați primit prin e-mail și parola contului. Apoi va trebui să faceți clic pe butonul „Next/Următorul pas”. Pentru detalii consultați print-screen-ul de mai jos:

viza română în scop

La următorul pas se va deschide fereastra formularului de cerere, unde va trebui să începeți să completați informațiile necesare. În prima fereastră va trebui să selectați naționalitatea și țara de reședință a străinului. Apoi alegeți consulatul român către care doriți să transmiteți solicitarea de viză pentru procesare. După ce completați toate informațiile necesare, faceți click pe butonul „Next/Următorul pas”.

În pagina următoare va trebui să selectați tipul de viză solicitată. În cazul dumneavoastră acesta va fi: „Vizită (marcat cu simbolul C/VV)”. Vă rugăm să vedeți poza de mai jos pentru mai multe detalii:

viza română în scop

Pe următoarea pagină vi se va solicita să selectați dacă vă aflați în oricare dintre situațiile care vă pot scuti de obligația de a solicita viza română în scop de vizită. Astfel de situații pot fi: dacă dețineți o viză Schengen valabilă sau permis de ședere pentru spațiul Schengen, dacă sunteți membru de familie al unui cetățean român, etc.

Recomandăm parcurgerea tuturor opțiunilor detaliate în fereastra respectivă și selectarea situației aplicabile solicitantului de viză, dacă este cazul. Aceasta ar însemna că cetățeanul străin nu va mai avea obligația să solicite viza română în scop de vizită. Astfel, în această situație puteți înceta solicitarea, iar cetățeanul străin își poate face planuri de călătorie.

În caz contrar, va trebui să selectați ultima opțiune din pagină: „Nu mă regăsesc în niciuna dintre situațiile menționate mai sus/I do not find myself in any of the above mentioned situations”. Apoi faceți clic pe „Next/Următorul pas” pentru a continua solicitarea de viză.

Mai departe vi se va solicita să încărcați toate documentele justificative descrise mai sus. Documentele ar trebui să fie gata pentru încărcare, deci acest pas ar trebui să meargă fără probleme (documentele justificative ale vehiculului sunt necesare numai dacă cetățeanul străin călătorește în România cu mașina).

Odată ce ați încărcat toate documentele, selectați bulina de confirmare din partea de jos a paginii și faceți clic pe butonul „Next/Următorul pas”.

În pagina următoare vi se va solicita din nou să selectați dacă cetățeanul străin se află în oricare dintre situațiile descrise. Dacă niciuna dintre acestea nu este situația solicitantului, va trebui doar să selectați ultima opțiune din pagină: „Nu mă regăsesc în niciuna dintre situațiile menționate mai sus”. Apoi faceți clic pe butonul „Next/Următorul” pentru a continua. Vă rugăm să consultați și print-screen-ul de mai jos pentru acest pas:

În următoarele 2 pagini vi se va solicita să completați cu informațiile personale ale străinului: nume, prenume, data nașterii, țara nașterii, detaliile pașaportului, detalii despre familie, ocupație, etc. Vă rugăm să completați toate datele în mod corect, deoarece toate informațiile furnizate aici vor fi verificate de consulat în timpul verificărilor ulterioare.

Pe pagina următoare (pasul 8 al solicitării) vi se va cere să selectați numărul de intrări de care cetățeanul străin are nevoie pentru viză și numărul total de zile de ședere în România. Dacă străinul dorește să călătorească în România de mai multe ori, va trebui să specificați numărul total de zile de care străinul are nevoie pentru toate călătoriile.

Trecând mai departe la pasul următor, vi se va cere să completați detalii cu privire la călătoria plănuită, cum ar fi: data sosirii, data plecării, traseul planificat etc. În aceeași pagină, va trebui să furnizați informații despre persoana pe care străinul o vizitează în România. De asemenea, informații cu privire la cine acoperă costul șederii străinului în România – e.g., cetățeanul străin sau gazda din România. De asemenea, va trebui să selectați tipul mijloacelor de întreținere pentru perioada șederii cetățeanului străin – e.g., numerar, carte de credit, cecuri etc.

Dacă gazda din România va acoperi mijloacele de cazare, vă rugăm să selectați butonul „Cazare/Accommodation”.

Pasul 10: va trebui să furnizați informații cu privire la membrii familiei cetățeanului străin. Majoritatea câmpurilor din această pagină sunt opționale. Vă sfătuim să le completați numai dacă membrii familiei călătoresc în România împreună cu solicitantul de viză.

Pasul 11: va trebui să selectați dacă cazarea în România va fi asigurată de gazdă (persoana fizică) sau de un hotel. Va trebui să furnizați informații detaliate și adresă.

Pasul 12 (pasul final): completați informații cu privire la adresa de domiciliu a cetățeanului străin. Apoi faceți click pe butonul „Next/Următorul pas”.

După ce finalizați completarea solicitării, veți fi direcționat către pagina în care va trebui să revizuiți rezumatul acesteia. Dacă totul este în regulă, va trebui să transmiteți solicitarea spre procesare la consulat, făcând click pe butonul „Send file/Trimite solicitarea”. Vă rugăm să vedeți și imaginea de mai jos pentru mai multe detalii:

Odată ce transmiteți cu succes dosarul, solicitarea online a vizei este finalizată. Apoi cererea urmează să fie analizată de reprezentanții consulatului român și, dacă este în regulă, veți primi un e-mail care confirmă că cererea a fost procesată. Același e-mail vă va invita să vă conectați din nou la contul dumneavoastră și să selectați data și ora la care puteți programa interviul la consulat. Am detaliat mai jos acest pas final.

4. DEPUNEREA DOSARULUI ȘI INTERVIUL LA CONSULAT

Toate documentele pe care le-ați încărcat în timpul depunerii solicitării online pot fi, de asemenea, solicitate în original și copii cetățeanului străin de către reprezentanții consulatului român la momentul interviului.

De asemenea, în scopul interviului, recomandăm ca solicitantul să se pregătească în avans pentru întrebările care i-ar putea fi adresate. Întrebările vor avea ca scop principal verificarea relației cu persoana gazdă din România și a scopului detaliat al șederii acestuia în România. Pot fi adresate întrebări precum:

 • Sunteți rudă cu persoana pe care o vizitați în Romania?
 • Cum și când v-ați întâlnit prima oara?
 • Când v-ați întâlnit ultima dată?
 • Care este scopul călătoriei dvs. în România și unde veți locui?, etc.

Pentru a verifica adresa detaliată a consulatului român din țara de reședință a cetățeanului străin vizitați site-ul Ministerului Afacerilor Externe al României aici: Ministerul Afacerilor Externe al României – misiuni ale României în străinătate.

De asemenea, vă rugăm să rețineți că viza nu poate fi întotdeauna aprobată și ștampilată în pașaport în aceeași zi, așa că este posibil ca solicitantul să fie nevoit să-și lase pașaportul în consulatul român până când viza este aprobată.

După ce viza este obținută, solicitantul poate călători în România așa cum și-a programat. În timpul călătoriei, este recomandat să aibă disponibile copii ale scrisorii de invitație emise de gazda din România. Acest document poate fi solicitat de poliția de frontieră.


Alte resurse:

Toate resursele din categoria: Imigrare și călătorii

Write A Comment