Vă prezentăm mai jos ultimele modificări ale Codului Muncii, care au intrat în vigoare în data de 3 octombrie 2020, instituite prin Legea nr. 213/2020.
Astfel, cele mai importante dintre aceste modificări vizează următoarele:
1. Reglementarea rolului de consultant extern specializat în legislația muncii
Astfel, conform ultimelor modificări aduse prin Legea 213/2020, consultantul extern poate avea ca principale atribuții următoarele:
2. Reglementarea procedurii concilierii
Conflictele cu salariații vor putea fi rezolvate prin procedura concilierii ca posibilitate de soluționare amiabilă a conflictelor individuale de muncă. Prin urmare, părțile implicate vor putea recurge la conciliere ca modalitate de rezolvare a neînțelegerii, rezolvând conflictul înainte de a apela la instanța judecătorească. Conciliatorul va putea fi un consultant extern, specializat în legislația muncii.
3. Dispoziții privind procedura de soluționare pe cale amiabilă
Introducerea obligației pentru angajatori de a cuprinde în regulamentul intern al societății dispoziții privind procedura de soluționare pe cale amiabilă a conflictelor individuale de muncă.
4. Reglementarea încheierii unui contract de confidențialitate
A fost reglementată expres posibilitatea angajatorilor și a salariaților de a încheia un contract de confidențialitate. Acesta poate avea ca scop informațiile furnizate pe parcursul executării contractului individual de muncă, precum și pe durata concilierii dintre părți.
Recomandări ca urmare a acestor modificări ale Codului Muncii
Având în vedere cele de mai sus, măsurile concrete care pot fi adoptate de angajatori ca urmare a ultimelor modificări ale Codului Muncii sunt următoarele: