Cluj-Napoca, sau doar Cluj, cum i se spune de obicei, se află în Transilvania, o zonă plină de mister și frumusețe. Dacă vizitezi Clujul cu mașina, de-a lungul călătoriei te poți bucura de priveliști minunate, sate tradiționale, peisaje montane splendide și poți experimenta cultura tradițională locală.

Din punct de vedere etimologic, conform istoricilor, numele orașului provine cel mai probabil din latinescul castrum clus, denumire a cetății medievale (traducere: castru închis; referire la poziția lui adăpostită și inaccesibilă, deoarece se află între dealuri).  Primul nume românesc al orașului a fost Cluş, însă denumirea de Cluj s-a încetățenit după ce a devenit parte a Regatului României (1918). În 1974 s-a schimbat denumirea în Cluj-Napoca, Napoca fiind numele dat primei așezări, în epoca romană.

În continuare, îți prezentăm 5 motive pentru care merită să fii turist de Cluj-Napoca:

Motive gastronomice

Mâncarea la Cluj este foarte delicioasă, iar orașul dispune de numeroase  restaurante cu preparate pe măsură. Ajuns turist în Cluj-Napoca, e obligatoriu să încerci celebra și tradiționala „varză à la Clujˮ, renumitul preparat tradițional al zonei.

Motive turistice

Printre opiniile turiștilor, Grădina Botanică din Cluj s-ar afla în topul celor mai frumoase din țară, cele care fac diferența fiind cea japoneză (cuprinde o casă în stil japonez) și cea romană (include rămășițe arheologice, din timpul când a fost colonie romană). La capătul dinspre nord, se află malul Someşului de unde domină dealul Cetățuia unde turistul va descoperi ruinele unei fortăreţe de la începutul secolului al XVIII-lea; merită această plimbare mai ales pentru panorama grandioasă  asupra Clujului.

O altă priveliște minunată asupra orașului este iarna,  de pe dealul Feleacu (vârful pârtiei de schi).

Ca turist în Cluj-Napoca, nu trebuie să ratezi nici Salina Turda, una dintre cele mai mari atracții turistice din România. Găzduiește un parc de distracții (asociat cu multiple beneficii pentru sănătate). Această „bijuterie interesantă dar ascunsăˮ este foarte veche și datează din anul 50 î. Hr.

Tot în apropierea orașului  se află cunoscuta pădure bântuită Hoia-Baciu, unde oamenii din zonă spun că se întâmplă lucruri misterioase – de la lumini inexplicabile, creaturi necunoscute ce hoinăresc prin pădure, schimbarea temperaturilor și chiar OZN-uri. Pentru iubitorii de mister este cu siguranță un obiectiv de bifat.

Motive culturale

Clujul este inima culturală și economică a Transilvaniei. Centrul istoric poate fi parcurs într-o oră, însă abundă în minunății, astfel încât sigur vei dori să zăbovești câteva zile în oraș.

Centrul este o mixtură de clădiri medievale (cu ziduri înalte și curți mari), maghiare și habsburgice. Cele austro-ungare se grupează în jurul Pieței Unirii.

Odată ajuns turist în Cluj-Napoca, îți recomandăm să vizitezi:

  • clădirile în stil gotic: Biserica Franciscană, casa lui Matthias Corvinus și Biserica Sfântul Mihail (a doua cea mai mare biserică gotică din țară);
  • statuia lui Matei Corvin (cel mai des fotografiată) ce se află în vecinătatea Bisericii Sfântul Mihail;
  • una dintre cele mai pitorești clădiri,  somptuosul Hotel Continental în stil neobaroc, ce păstrează decorul din epoca dintre cele două războaie mondiale;
  • Muzeul Național de Artă al Transilvaniei (ce funcționează într-unul din palatele ce aparținea nobililor ardeleni Bànffy – familie fruntașă a Transilvaniei) este deținător al celei mai mari colecții românești de arte frumoase și decorative din regiune din secolele XV-XX;
  • Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei – expune hărți vechi ale orașului și colecții din Epoca bronzului
  • Muzeul de Etnografie al Transilvaniei  (găzduit de un fost palat din secolul al XVI-lea).– Parcul Etnografic Național Romulus Vuia (muzeu al satului în aer liber, fiind cel mai vechi de acest fel din România); acesta se află pe pajiștea unui deal de unde este o superbă priveliște asupra orașului și acolo vei descoperi viața populară a Transilvaniei.

Motive educaționale

Clujul este un oraș universitar. Studenții sunt cei care aduc un spirit tânăr orașului. Aceștia vin din diferite colțuri ale țării, dar și ale lumii, pentru a studia aici.

Cea mai mare universitate din România, Babeș-Bolyai (compus din numele a doi savanți, unul român și celălalt ungur, pentru a-i evidenția statutul bilingv) este și una dintre cele mai vechi din țară.

Motive sociale

În fiecare an, orașul Cluj găzduiește cele trei festivaluri de muzică și film importante ale țării, desfășurate primăvara și vara. Festivalul Internațional de Film (TIFF) – o platformă de lansare pentru filmele românești, Electric Castle (desfășurat de obicei în luna iulie la Castelul Bánffy) și Untold (devenit deja un fenomen ce a câștigat popularitate, atrăgând cei mai buni DJ din lume).

În restul anului, Clujul este un oraș mai puțin turistic în comparație cu, spre exemplu Bucureștiul. Așadar, este mai puțin aglomerat în aceste perioade și vă veți putea bucura în liniște de oraș și de obiectivele culturale.

Când ești turist în Cluj-Napoca, cu siguranță vei găsi întotdeauna ceva nou de explorat. Este un oraș ofertant pentru toate bugetele, pentru iubitorii de natură dar și pentru exploratorii dornici de oraș. De asemenea, există multe de văzut și în împrejurimile orașului.

La cele menționate mai sus, adăugăm:

  • este ușor de ajuns; deține un aeroport foarte aroape de centrul orașului;
  • este un loc sigur pentru a călători singur;
  • prețurile la servicii sunt accesibile;
  • la Cluj e un melanj de culturi și arhitecturi superbe. Centrul orașului e înfrumusețat de clădiri renascentiste și baroce, completat de o notă nostalgică redată de blocurile din epoca comunistă.

Sperăm că ți-am oferit suficiente motive pentru a deveni turist de Cluj și pentru a savura din experiențele pe care ți le oferă acest oraș.

Articole similare:

Write A Comment