Home » Tratamentul fiscal aplicabil cadourilor de Crăciun pentru salariați

Tratamentul fiscal aplicabil cadourilor de Crăciun pentru salariați

În articolul de mai jos descriem tratamentul fiscal aplicabil cadourilor pe care angajatorii doresc să le acorde salariaților cu ocazia sărbătorilor, precum sărbătorile de Crăciun, Paște, 1 Iunie sau 8 Martie.

Nu de puține ori angajatorii aleg să ofere diverse cadouri salariaților cu scopul de stimulare a performanței acestora din urmă, sau pur și simplu din diverse motive sociale. Iar luna decembrie cu sărbătoarea Crăciunului, denumită și luna cadourilor, este cel ma bun prilej de a oferi astfel de cadouri. Cu atât mai mult cu cât tratamentul fiscal aplicabil pentru astfel de beneficii este unul foarte avantajos. În sensul că implică costuri fiscale zero comparativ cu alte avantaje salariale.

Ce prevede legea despre tratamentul fiscal aplicabil cadourilor

Mai exact, conform legislației fiscale în vigoare (art. 76, alin. (4) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal) cadourile oferite salariaților cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, Paște, 1 iunie sau a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, inclusiv cu ocazia zilei de 8 martie, sunt exceptate din baza impozitului pe venit. Această exceptare se aplică în limita unei valori de 150 Lei pentru fiecare persoană în parte, cu ocazia fiecărei sărbători din cele enumerate mai sus.

Mai mult, același tratament de exceptare de la impozitare se aplică și tichetelor-cadou oferite salariaților cu aceste ocazii și care respectă regulile legii în vigoare (Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare). Prin urmare, angajatorii pot alege ca în loc de cadouri să ofere tichete-cadou pentru care se aplică același tratament fiscal.

De asemenea, cadourile, inclusiv tichetele-cadou oferite salariaților cu ocazia acestor sărbători sunt exceptate și din baza contribuțiilor sociale obligatorii, în conformitate cu prevederile art. 142 lit. b) din Codul Fiscal.

În concluzie, pentru astfel de avantaje oferite salariaților nu se datorează nici impozit pe venit (10%), nici contribuții sociale obligatorii de către salariat (25% contribuția la fondul de pensii și 10% contribuția de asigurare de sănătate) sau de către angajator (2,25% contribuția asiguratorie de muncă).

Situațiile în care se poate beneficia de tratamentul fiscal avantajos

Pentru o mai bună claritate, enumerăm mai jos situațiile în care tratamentul fiscal aplicabil cadourilor este unul favorabil. Astfel, sunt exceptate atât din baza impozitului pe venit, cât și din baza contribuțiilor sociale obligatorii următoarele:

  • cadourile în natură sau în bani, inclusiv tichetele-cadou, oferite tuturor salariaților cu ocazia Crăciunului, Paștelui sau a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, în limita a 150 Lei pentru fiecare salariat;
  • cadourile în natură sau în bani, inclusiv tichetele-cadou, oferite copiilor minori ai salariaților cu ocazia zilei de 1 Iunie, în limita a 150 Lei pentru fiecare copil;
  • cadourile în natură sau în bani, inclusiv tichetele-cadou, oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 Martie, în limita a 150 Lei pentru fiecare angajată.

Ce se întâmplă dacă valoarea cadoului depășește 150 Lei

Conform prevederilor aceluiași Cod Fiscal, în situația în care valoarea cadoului oferit depășește suma de 150 Lei, diferența de valoare va trebui taxată în mod corespunzător. Mai exact, dacă un angajator oferă tuturor salariților cadouri de Crăciun care valorează 180 Lei fiecare, atunci diferența de 30 Lei de la plafonul neimpozabil va reprezenta avantaj salarial impozabil pentru fiecare salariat.

Tratamentul fiscal pentru diferenta de 30 Lei este același cu al oricărui venit salarial impozabil, respectiv se datorează atât impozit pe venit, cât și contribuțiile sociale datorate de angajat și angajator.

Reamintim că, în situația în care se acordă tichete cadou, mai trebuie avută în vedere respectarea prevederilor instituite pin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

Cum se impozitează la nivel de firmă

Totodată, din perspectiva impozitării la nivel de firmă, cadourile în bani sau bunuri, inclusiv tichetele cadou oferite angajaților și copiilor minori ai acestora reprezintă cheltuieli sociale pentru aceasta din urmă. Cheltuielile de natură socială au deductibilitate limitată la 5% din totalul cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.


Alte resurse:

Lasă un comentariu

Dorești să te înscrii la newsletter-ul nostru pe teme de: îndrumare fiscală, imigrare, legislația muncii sau locuri de vizitat în România?

Mulțumim pentru înscriere! Ne auzim curând.