Conform deciziei luate de ANAF (prin intermediul Ordinului nr. 2093/2018) termenul pentru stabilirea impozitului anual datorat de persoanele fizice pentru anul 2017 a fost decis pentru data de 30 octombrie 2018. Acest lucru inseamna ca inspectorii ANAF mai au la dispozitie mai putin de 30 zile pentru a procesa declaratiile anuale (formularele 200, 201 si declaratia unica) depuse de contribuabili pentru ultimul an fiscal.

Mai mult decat atat, pana la aceeeasi data autoritatile vor trebui sa emita si deciziile de impunere care detaliaza obligatiile de plata pentru fiecare contribuabil. Acest an fiind ultimul in care autoritatile ar trebui sa mai emita decizii de impunere in baza declaratiilor depuse. Ramane de vazut daca termenul pentru stabilirea impozitului va putea fi respectat de data aceasta de catre autoritati.

Ce se întâmplă dacă nu ați depus declarația anuală?

Prin intermediul aceluiași Ordin autoritățile au stabilit și demersurile ce vor fi luate în situația persoanelor fizice care nu au depus declarația anuală. Astfel, in baza informatiilor existente in sistemul informatic propriu, ANAF va notifica contribuabilii respectivi cu privire la neindeplinirea obligatie de declarare la termen.

In cazul in care acestia nu se conformeaza intr-un termen de maxim 15 zile de la data comunicarii notificarii, autoritatile vor recurge la stabilirea din oficiu a impozitului datorat. Conform procedurii pentru stabilirea impozitului din oficiu, autoritatile vor calcula inclusiv pierderea neta anuala, acolo unde este cazul.

Care a fost termenul pentru depunere?

Odata cu publicarea noului formular anual (declaratia unica), pentru anul acesta termenul a fost stabilit, prin exceptie, pentru data de 15 iulie 2018, fiind ulterior prelungit pana la 31 iulie 2018.

Totodata, prin intermediul aceluiasi act normativ, ANAF a clarificat si procedura privind stabilirea sumei reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul anual care poate fi redirectionata catre entitati non-profit sau unitati de cult si pentru stabilirea cheltuielilor admise cu bursele private, prin depunerea unei cererei la Administratia Teritoriala.

Alte resurse:

Author

Lawyer

Write A Comment