Termenul declarației unice aferente anului 2020, și care se depunea până acum până pe data de 15 martie a anului următor, a fost modificat recent de autorități. Astfel, conform recentei modificări, termenul pentru depunerea declarației unice va fi de acum data de 25 mai a anului următor. Acest termen se va aplica tuturor contribuabililor persoane fizice, inclusiv persoanelor fizice autorizate.

Modificarea a fost introdusă în Codul Fiscal prin Legea 196/2020, care a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 21 decembrie 2020 și care aduce numeroase modificări legislației fiscale, atât în ce privește impozitarea persoanelor fizice, cât și în ce privește impozitarea firmelor.

În ultimii ani, termenul declarației unice era stabilit prin Codul Fiscal pentru data de 15 martie a fiecărui an. În practică, acest termen s-a dovedit a fi unul foarte anevoios din perspectiva timpului necesar pregătirii și depunerii declarației. Din acest motiv, autoritățile erau nevoite să prelungească în fiecare an termenul pentru depunerea declarației unice. Astfel, modificarea recentă vine să rezolve această problemă, printr-o revenire la vechiul termen de 25 mai.

Același termen se va aplica atât pentru depunerea declarației unice, cât și pentru plata taxelor datorate de persoanele fizice. Potrivit prevederilor Legii 196/2020, modificarea se va aplica începând cu obligaţiile de declarare aferente veniturilor realizate în anul 2020. Asta înseamnă că declarația unică va trebui depusă și taxele aferente vor trebui plătite până la 25 mai începând cu anul 2021.

Aceeași lege prevede și modificarea termenului pentru declarația 230, cea prin care se poate redirecționa un procent din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice către organizații non-profit. Astfel, începând de anul următor, și acest formular va trebui depus până la data de 25 mai.

Ce mai poți citi:

Alte resurse:

Toate resursele din categoria: Îndrumare fiscală

Write A Comment