Termenul declarației unice în 2019 a fost prelungit, ca și anul trecut, de către guvern. Dacă inițial termenul pentru depunerea declarației era stabilit pentru data de 15 martie, având în vedere diferitele probleme cu depunerea online a declarației unice (începând cu anul acesta declarația unică se depune doar online), guvernul a decis prelungirea lui.

Astfel, în baza unei ordonanțe de guvern publicate în data de 14 martie, termenul pentru depunerea formularului anual a fost stabilit pentru data de 31 iulie 2019. Până la aceeași dată a fost prelungit și termenul pentru depunerea formularului 230 utilizat pentru redirecționarea a 2% din impozit către organizațiile non-profit.

Astfel, contribuabilii persoane fizice vor avea suficient timp la dispoziție pentru întocmirea și depunerea declarației unice pentru anul 2018.

Pentru cine se aplică termenul declarației unice în 2019?

Obligația depunerii declarației unice revine persoanelor fizice care au realizat în anul fiscal anterior venituri impozabile, din România sau din străinătate, altele decât cele salariale. Categoriile de venituri care se declară prin declarația unică sunt:

  • venituri din activități independente
  • venituri din chirii
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală
  • venituri din investiții
  • venituri din alte surse

Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii se depune și de către persoanele fizice care nu realizează niciun tip de venit, dar care doresc să se asigure în sistemul public de sănătate, prin plata CASS.

Totodată, guvernul a anunțat că plata impozitului efectuată până la data de 31 iulie va fi răsplătită cu o bonificație de 5% din suma obligației datorate.

Prin această prelungire, considerăm că termenul declarației unice în 2019 devine, dintr-unul foarte strâns, unul foarte rezonabil, contribuabilii având la dispoziție în plus mai mult de 4 luni pentru a-și pune la punct finanțele personale pentru anul 2018.

Reamintim că, începând cu anul acesta, declarația unică se depune doar în format electronic, prin intermediul Spațiului Privat Virtual de pe site-ul ANAF, sau prin portalul e-guvernare.ro, cu semnatură digitală.


Resurse similare:

Write A Comment