SUA doresc să finanțeze centrala nucleară Cernavodă, a anunțat joi ambasadorul SUA în România Adrian Zuckerman. Acesta a mai menționat că oficialii SUA intenționează să semneze două acorduri cu Ministrul Economiei, Virgil Popescu, care vor acoperi un proiect de renovare a primului reactor la centrala nucleară Cernavodă din România și construcția unităților 3 și 4 de la Cernavodă.

8 miliarde valoarea proiectului de finanțare a centralei Cernavodă

Ministrul Popescu urmează să se întâlnească cu secretarul Departamentului Energiei al SUA, Dan Brouillette, pentru a iniția un acord de cooperare interguvernamentală în acest sens. Acordul va cuprinde recondiționarea primului reactor nuclear și construirea a două reactoare noi la instalația nucleară Cernavodă din România. Proiectul de finanțare va fi în valoare de 8 miliarde USD și va reprezenta un adevărat etalon pentru viitoarele proiecte de dezvoltare economică și energetică româno-americană, a mai spus Zuckerman într-un discurs înregistrat la Forumul București al Institutului Aspen.

Pachetul de finanțare este cel mai mare pachet de finanțare primit vreodată de România până în prezent și indică încrederea pe care o au Statele Unite în partenerul și aliatul său de lungă durată. “Relația bilaterală dintre Statele Unite și România nu a fost niciodată mai puternică ”, a adăugat ambasadorul SUA.

El l-a însoțit pe ministrul apărării al României, Nicolae Ciucă, și pe ministrul economiei, Virgil Popescu, în vizita lor oficială la Washington, menită să consolideze în continuare legăturile bilaterale dintre cele două țări ale noastre.

Ministrul apărării Ciucă s-a întâlnit joi cu secretarul apărării SUA Esper pentru a semna o foaie de parcurs bilaterală pentru acordul de cooperare în domeniul apărării pentru anii 2020-2030. „Acest acord strategic de apărare va confirma în continuare angajamentul Statelor Unite de a ajuta România să se apere împotriva amenințărilor externe și să își păstreze integritatea la frontiere”, a spus Zuckerman.

În august 2019 președintele României, Klaus Iohannis, a avut o întâlnire cu președintele american Donald Trump la Washington, în care au discutat despre cooperarea militară și securitatea energetică. La scurt timp după aceea, SUA și România au semnat un memorandum de înțelegere (Memorandum of Understanding) pentru a coopera în domeniul energiei nucleare civile. Acordul a fost semnat de secretarul energiei SUA, Rick Perry, și de fostul premier român Viorica Dăncilă, pe 24 septembrie, în cadrul Summit-ului Națiunilor Unite privind Acțiunea Climatică de la New York.

După aceasta, cele două state au făcut progrese și au căzut de acord să finanțeze Centrala Nucleară Cernavodă. Apoi, România a încetat acordul cu General Nuclear Power Corporation din China pentru dezvoltarea unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

România și SUA au de asemenea în discuție un memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea tehnologiei 5G. Acesta stabilește criterii de transparență pentru furnizorii care vor fi selectați pentru dezvoltarea rețelelor 5G. SUA au pledat puternic împotriva utilizării tehnologiei chineze pentru dezvoltarea rețelelor 5G.


Alte resurse:

Write A Comment