Președintele României, Klaus Iohannis, a decretat stare de urgență în țară începând cu săptămâna următoare, pentru a permite Guvernului să gestioneze mai bine criza coronavirusului.

„Am decis să decret starea de urgență la începutul săptămânii viitoare. Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani pentru sectorul sănătății”, a declarat președintele, sâmbătă seara, 14 martie, în timp ce noul Guvern condus de premierul Ludovic Orban a depus jurământul.

De asemenea, starea de urgență va permite autorităților să facă achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în cel mai eficient mod criza generată de coronavirus.

Președintele a ținut să mulțumească tuturor partidelor politice care au votat pentru noul guvern. „Apreciez votul dat în Parlamentul României. A fost trimis un mesaj de unitate. Sunt foarte încântat să notez că majoritatea parlamentarilor și partidelor politice au înțeles greutatea acestui moment “, a spus Iohannis.

„Prima prioritate pentru noul guvern este continuarea luptei împotriva epidemiei de coronavirus, gestionarea eficientă a întregii crize apărute. Guvernul care își preia mandatul acum este guvernul care a lucrat până acum cu motorul la maxim, a lucrat bine pentru a gestiona această criză. Acum, cu toată puterea noastră, vom continua această luptă. Noul guvern și cu mine ne vom dedica toată energia sută la sută pentru gestionarea eficientă a acestei crize și, evident, după ce această criză se va termina, pentru a guverna foarte bine pentru români și pentru România ”, a adăugat președintele.

În timp ce Guvernul și-a făcut treaba până acum, președintele Iohannis i-a îndemnat și pe cetățeni să își îndeplinească partea în lupta împotriva acestei crize. Astfel, președintele a solicitat cetățenilor să urmeze liniile directoare și indicațiile autorităților. A cerut ajutorul cetățenilor în respectarea normele de igienă care sunt transmise pe canalele publice.

Ce este starea de urgență și ce modificări instituie?

Ca regulă generală, starea de urgență poate fi stabilită pentru o perioadă de maxim 30 de zile. Decretul președintelui prin care se instituie starea de urgență va trebui aprobat de Parlament în termen de cel mult cinci zile.

Starea de urgență poate fi pusă în aplicare în situații de criză care necesită măsuri excepționale de siguranță, cum ar fi atunci când securitatea națională și democrația constituțională sunt amenințate sau când un dezastru are loc sau este iminent.

Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică aplicabile pe teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale.

În timpul stării de asediu sau al stării de urgență, exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale poate fi restricționată, cu excepția drepturilor omului și a libertăților fundamentale, numai în măsura în care situația o impune.

La stabilirea stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale specializate și ale administrației publice locale pot fi trecute în competența autorităților militare și a altor autorități publice, prevăzute în decretul care stabilește starea de asediu sau de urgență.

În timpul stării de urgență instituite în cazurile de calamitate care fac necesară prevenirea, limitarea sau eliminarea, după caz, a consecințelor dezastrelor, gestionarea măsurilor luate este responsabilitatea sistemului național de gestionare a situațiilor de urgență prin supravegherea directă a Ministerului Administrației și Internelor, sub directa coordonare a primului ministru.


Ce mai poți citi:

Write A Comment