Home » Salarizare & Legislația muncii » Șomajul tehnic pentru final de 2020 – cum aplicăm și cine are dreptul?

Șomajul tehnic pentru final de 2020 – cum aplicăm și cine are dreptul?

Chiar dacă sunt câteva luni de când am ieșit din starea de urgență, finanțarea șomajului tehnic pentru perioadele de inactivitate economică, de către stat, încă mai are loc în anumite situații. E vorba de acele domenii unde există, și la acest moment, restricții adoptate de autorități. Sau de acele situații unde activitatea unei firme este oprită, temporar, pentru desfășurarea unei anchete epidemiologice.

Așadar, firmele care și-au văzut activitatea oprită în luna precedentă, dar au preferat să-și mențină relația cu angajații, fără să-i dea afară, trimițându-i în șomaj tehnic, mai au timp, până la finalul lunii decembrie, să ceară bani de la stat pentru a-și acoperi costurile cu șomajul tehnic pentru noiembrie.

Practic, ajutorul cu șomajul tehnic pentru noiembrie mai poate fi cerut până la final de decembrie. Firmele interesate îl pot cere dacă în luna precedentă au avut activitatea oprită din cauza măsurilor luate de autorități pe timp de pandemie.

Procedura este simplă. Cei interesați vor accesa platforma aici.gov.ro, unde vor selecta, în primul rând, procedura de acordare a indemnizației de șomaj tehnic (chiar prima din listă) și agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă competentă (în funcție de județ). După completarea datelor solicitate, angajatorii vor încărca două documente în sistem:

  • cererea/declarația pentru acordarea șomajului tehnic și
  • lista angajaților care au avut contractul de muncă suspendat, potrivit prevederilor Codului muncii.

De asemenea, cei interesați pot să acceseze, aici un ghid care le oferă informații detaliate cu privire la procedura aplicabilă pentru a cere ajutorul din partea statului cu șomajul tehnic pentru inactivitate economică.

E important, în acest punct, să reamintim că indemnizația oferită de stat pentru acoperirea șomajului tehnic este limitată într-un plafon: 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (adică cel mult 4.071 lei).

De asemenea, angajatorii datorează impozit pe venit, contribuții de asigurări sociale de stat și contribuția la sănătate, pe care le vor reține din indemnizația acordată. Iar salariații vor primi suma netă rezultată de aici.

Cine mai poate cere acordarea indemnizației pentru a acoperi șomajul tehnic pentru noiembrie

Odată cu ieșirea din starea de urgență (la mijlocul lunii mai 2020), prevederile Ordonanței de urgență nr. 30/2020, care le permiteau firmelor cu activitatea oprită să obțină o indemnizație pentru acoperirea costurilor cu șomajul tehnic al angajaților, nu se mai aplicau. Însă, imediat după ieșirea din starea de urgență, a apărut Legea nr. 55/2020, prin care s-a stabilit că statul va acoperi, în continuare, costurile angajatorilor cu plata șomajului tehnic, atât timp cât activitatea acestora urma să fie restricționată din cauza măsurilor luate de autorități.

La acest moment, de exemplu, este interzisă desfășurarea celor mai multe activități culturale, artistice sau sportive, mai ales dacă au loc în spații interioare. Astfel, de exemplu, activitatea celor care organizează spectacole (sau pun la dispoziție infrastructura pentru asemenea evenimente) este restricționată de autorități. Asemenea angajatori sunt liberi să ceară ajutorul cu șomajul tehnic pentru noiembrie.

În plus, potrivit Ordonanței de urgență nr. 120/2020, pot să ceară acordarea indemnizației de șomaj tehnic și cei a căror activitate este suspendată doar temporar, din cauza desfășurării unei anchete epidemiologice desfășurate de direcțiile de sănătate publică. Bineînețeles că, în acest caz, persoanele vizate nu vor cer ajutor cu șomajul tehnic pentru noiembrie pentru întreaga lună. Ci doar pentru acele zile în care activitatea este oprită, din cauza anchetei epidemiologice.

Ce se va întâmpla din ianuarie

Bineînțeles că, pentru aplicarea măsurii subvenționării șomajului tehnic, e nevoie de restricții. Iar acestea sunt puternic legate de starea de alertă în care ne aflăm, la acest moment. Ea este programată să dureze până în 12 ianuarie.

Astfel, firmele care sunt supuse unor restricții privitoare la activitatea lor, mai ales acele restricții stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 1065/2020 (cea prin care a fost prelungită starea de alertă), le vor mai suporta cel puțin până aproape de mijlocul lunii ianuarie. Dacă starea de alertă va fi prelungită, atunci va avea loc și o prelungire a restricțiilor, cel mai probabil.

Tocmai din această cauză, Guvernul a intervenit, prin Ordonanța de urgență nr. 211/2020 (aplicabilă din 7 decembrie 2020) și a decis să extindă posibilitatea acordării subvenției cu șomajul tehnic până în 30 iunie 2021 (presupunând că sunt îndeplinite condițiile de fond pentru accesarea acesteia).

Iar doar în urmă cu câteva zile a fost modificat Codul muncii (prin Legea nr. 298/2020, aplicabilă din 27 decembrie), pentru ca, de fiecare dată când România va intra în stare de asediu sau de urgență, angajatorii cu activitatea afectată să beneficieze de o indemnizație pentru plata șomajului tehnic, tot în proporție de 75% din salariu, dar fără a depăși 75% din salariul mediu brut.

Modificarea aceasta însă, este una de perspectivă, pentru că prevederile precizate mai sus sunt cele care permit acordarea indemnizației pentru acoperirea șomajului tehnic în această perioadă, fiindcă nu ne mai aflăm în stare de urgență.


Alte resurse:

Lasă un comentariu