Vânzarea unei afaceri este un moment solicitant, dar și stresant în viața unui antreprenor. La început, este greu să vezi de unde să începi și cui să te adresezi pentru a gestiona corect această etapă. În acest demers poți opta pentru una din două varinte: să vinzi afacerea sau să fuzionezi cu altă companie.
Pentru vânzarea unei afaceri, iată câteva sfaturi pe care le poți urma pentru a aborda calm subiectul:
Pregătirea cu mult timp înainte
Anticiparea face parte din cheia succesului. Trebuie pregătită cesiunea, pentru obținerea celui mai bun preț posibil. Este momentul în care depistezi și corectezi erorile din toate sectoarele de activitate (finanțe, angajați, legislație) pentru a putea negocia cât mai bine. Practic, este un bilanț al afacerii care te ajută să faci un dosar complet de prezentare și să pregătești o argumentare, atât pentru punctele forte, cât și pentru cele slabe ale societății.
Determinarea prețului corect de vânzare
Pot fi 4 metode utilizate:
Alegerea momentului potrivit pentru vanzarea unei afaceri
Pentru a începe o tranzacție, trei perioade sunt considerate a fi oportune:
Găsirea unui cumpărător potrivit
O mare greșeală este aceea de a vinde primei persoane interesate. Negociază cu cel puțin doi potențiali cumpărători pentru a obține un preț de vânzare bun.
Dacă ai o întreprindere mică ce s-a dezvoltat foarte bine, una dintre strategiile pe care le poți aplica ar fi fuzionarea cu o altă companie cu putere egală cu a ta.
Ȋţi propunem câteva sfaturi pentru ca fuziunea să se desfășoare cu succes:
1. Evaluează circumstanțele financiare ale firmei tale
În acest demers, vei putea afla dacă capitalul este suficient pentru a susține implicațiile unei extinderi.
2. Alege partenerul potrivit pentru tranzacție
Mai întâi stabilește-ți obiectivele pentru a te asigura că acestea se aliniază cu cele ale partenerului. Astfel, vei găsi firma potrivită cu care să fuzionezi şi ale cărei planuri nu sunt prea diferite de ale tale.
Alege o firmă care are o viziune similară cu a ta în ceea ce privește planurile de viitor.
3. Apelează la sfaturile unui profesionist
Pentru ca planurile să aibă succes, cel mai indicat este să apelezi la serviciile unui profesionist. Ȋn acest demers poți apela la serviciile unui consilier de afaceri dar și la un avocat pentru a te asigura că totul întră sub incidența legilor, iar toate obligațiile juridice sunt îndeplinite în mod corect.
4. Repartizarea responsabilităților
Discută toate procedurile, inclusiv cine va fi responsabil de deciziile finale. Fiecare dintre proprietari trebuie să fie informat și notificat cu privire la poziția sa în relația de fuziune. După fuziune, numele firmei ar trebui discutat de ambele părți, deoarece persoana juridică devine una; poate fi un nume nou sau o combinație a numelor ambelor firme. Discută aceste lucruri și stabilește-le din capul locului.
5. Acordul de neconcurenţă
Alege o firmă de fuziune care nu vizează aceeași piață și include asta în termenii contractului. Semnează un contract juridic cu acord de neconcurenţă.
Asigură angajații că tranzacția de vânzare sau fuziune nu le va afecta salariile și viața. Oferă-le o perspectivă asupra modului în care vor fi implementate viitoarele schimbări.
Câteva întrebări de luat în considerare sunt:
- Care e politica de păstrare a personalului?
- Cum vor ocupa angajații noile posturi vacante?
- Dacă salariile lor vor fi afectate sau nu?
- Ce sarcini și locuri de muncă noi vor fi atribuite angajaților?
Resurse similare:
Oricare ar fi varianta pentru care vei opta, iată 5 greșeli pe care ar fi bine să le eviți pentru a vinde afacerea cu succes:
Toate resursele din categoria: Afaceri și Economie