Veste bună pentru angajatorii români – salariul obligatoriu pentru străini a fost redus! În urma solicitărilor și nenumăratelor plângeri din partea patronatelor și angajatorilor importanți din economie, guvernul a luat în cele din urmă decizia mult așteptată. Salariul minim obligatoriu pentru încadrarea în muncă a cetățenilor străini (din afara Uniunii Europene) a fost aliniat cu cel aplicabil și pentru toți cetățenii români.

Astfel, dacă până acum un angajator ar fi trebuit să plătească un salariat extracomunitar cu cel puțin salariul mediu brut pe economie (în prezent stabilit la 4.162 LEI) pentru a-i obține avizul de muncă necesar, prin modificările publicate ieri, 7 noiembrie 2018, lucrurile se schimbă. Astfel, angajatorii vor putea încadra în muncă cetățenii străini din afara spațiului European cu salariul minim brut pe economie (stabilit în prezent la 1.900 LEI/lună).

De când se aplică noul salariu minim?

Legea (247/2018) intră în vigoare de la 10 noiembrie 2018 și vine în întâmpinarea problemelor acute în ce privește deficitul forței de muncă din economia românească. Măsurile sunt considerate a reprezenta un sprijin esențial pentru susținerea angajatorilor din zona HORECA, industria de construcții și nu numai. Astfel de sectoare din economie susțin că trec printr-o perioadă în care criza forței de muncă românească îi afectează semnificativ. Astfel, o soluție temporară și utilă este importul de forță de muncă din state precum: Vietnam, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka.

Alte modificări importante

De asemenea, prin aceeași lege a fost redus și salariul obligatoriu pentru străini încadrați ca “lucrători înalt calificați”. Dacă pentru aceștia din urmă salariul obligatoriu lunar trebuia să fie la nivelul a 5 salarii medii brute pe economie (aproximativ 20.810 LEI), începând cu 10 noiembrie 2018 acesta a fost stabilit la 2 salarii medii brute, adică momentan la nivelul de 8.324 LEI.

Amintim că obținerea unui aviz de muncă pentru România constituie obligație pentru cetățenii străini care provin din afara teritoriului Uniunii Europene. În schimb, toți resortisanții statelor membre ale Uniunii Europene sunt scutiți de obligația obținerii unui permis de muncă pentru România. Străinii care au cetățenia unui stat membru al UE au permisiunea să presteze în mod liber activități de muncă în România.

Updates:

Pentru anul 2019, nivelul salariului minim brut pe economie a fost stabilit la 2.080 LEI/lună.

La nivelul anului 2020, salariul minim brut pe economie este stabilit de guvern la 2,230 lei pe lună.

Pentru anul 2021, nivelul salariului minim pe economie a fost stabilit la 2.300 lei pe lună.

Apelează la servicii profesionale:

Write A Comment