Salariul obligatoriu pentru straini a fost redus

Salariul obligatoriu pentru straini a fost redus

salariul obligatoriu pentru straini

Veste buna pentru angajatorii romani – salariul obligatoriu pentru straini a fost redus! In urma solicitarilor si nenumaratelor plangeri din partea patronatelor si angajatorilor importanti din economie, guvernul a luat in cele din urma decizia mult asteptata. Salariul minim obligatoriu pentru incadrarea in munca a cetatenilor straini (din afara Uniunii Europene) a fost aliniat cu cel aplicabil si pentru toti cetatenii romani.

Astfel, daca pana acum un angajator ar fi trebuit sa plateasca un salariat extracomunitar cu cel putin salariul mediu brut pe economie (in prezent stabilit la 4.162 LEI) pentru a-i obtine avizul de munca necesar, prin modificarile publicate ieri, 7 noiembrie 2018, lucrurile se schimba. Astfel, angajatorii vor putea incadra in munca cetatenii straini din afara spatiului European cu salariul minim brut pe economie (stabilit in prezent la 1900 LEI/luna).

Legea (247/2018) intra in vigoare de la 10 noiembrie 2018 si vine in intampinarea problemelor acute in ce priveste deficitul fortei de munca din economia romaneasca. Masurile sunt considerate a reprezenta un sprijin esential pentru sustinerea angajatorilor din zona HORECA, industria de constructii si nu numai.

De asemenea, prin aceeasi lege a fost redus si salariul obligatoriu pentru straini incadrati ca „lucratori inalt calificati”. Daca pentru acestia din urma salariul obligatoriu lunar trebuia sa fie la nivelul a 5 salarii medii brute pe economie (aproximativ 20.810 LEI), incepand cu 10 noiembrie 2018 acesta a fost stabilit la 2 salarii medii brute, adica 8.324 LEI.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Iti recomandam si:

Aveti nevoie de asistenta noastra?

Expat-Center_icon

E-mail: contact@expatcenter.ro | Tel: (+40)735874543 | Blv. Dimitrie Cantemir 8, Bucharest, sector 4