Guvernul a luat decizia de a majora salariul minim pentru 2021 printr-un act normativ publicat pe 13 ianuarie.

Astfel, salariul minim brut pe economie s-a majorat de la suma de 2.230 lei, la 2.300 lei printr-o Hotărâre de Guvern (HG nr. 4/2021) recent publicată. Creșterea procentuală este de aproximativ 3,2%, ceea ce înseamnă că toți angajatorii care au salariați cărora le plătesc salariul minim vor avea costuri suplimentare față de anul trecut. Angajatorii sunt obligați să le majoreze acestora salariul contractual pentru a se conforma cu obligativitatea de a plăti salariul minim stabilit prin lege.

Salariul minim pentru 2021 se aplică de la mijlocul lunii ianuarie

Un aspect mai puțin plăcut pentru angajatori este faptul că noul salariu minim pentru 2021 nu se aplică începând cu 1 ianuarie 2021, ci de la data publicării Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial. Mai exact, începând cu miercuri, 13 ianuarie 2021.

Deși oficialii guvernului (inclusiv premierul Florin Cîțu) susțineau că noul salariu minim se va aplica încă de la 1 ianuarie, prevederile Hotărârii de Guvern nu permit, din punct de vedere tehnic, acest lucru. Mai exact, prevederile unei hotărâri de guvern nu pot intra în vigoare mai devreme de data publicării și nu au cum să producă efecte retroactiv.

Acest lucru înseamnă că pentru perioada 1 ianuarie – 12 ianuarie inclusiv, se vor aplica prevederile hotărârii anterioare (HG nr. 935/2019), care a stabilit salariul minim la nivelul de 2.230 de lei, iar începând cu 13 ianuarie inclusiv se aplică prevederile noii hotărâri (HG nr. 4/2021) privind majorarea la nivelul de 2.300 lei.

Cu toate acestea, probabil că majoritatea angajatorilor vor dori să aplice creșterea pentru întreaga lună ianuarie (de la 1 ianuarie 2021 și nu de pe 13 ianuarie), deoarece modificarea salariului minim de încadrare în cursul lunii ar aduce complicații prea mari în ce privește raportarea în programele de salarizare.

În același timp, hotărârea recent publicată prevede în continuare “înghețarea” salariului minim brut diferențiat pentru studii superioare la valoarea de 2.350 de lei. Acest lucru era de așteptat în urma declarațiilor autoritășilor de anul trecut. Intenția guvernului este de a elimina salariul minim brut diferențiat pentru studii superioare, după ce acesta va fi depășit în valoare de salariul minim brut pe țară.

Cost suplimentar de 72 de lei pe lună cu fiecare salariat încadrat cu salariul minim

Conform calculelor noastre, toți angajatorii care au salariați încadrați cu salariul minim brut pe economie vor avea în 2021 un cost suplimentar lunar de 72 de lei pentru fiecare astfel de salariat.

Mai exact, vorbim în primul rând de diferența de 70 de lei de la salariul brut vechi (de 2.230 lei) la cel nou de 2.300 lei, la care se va adauga un cost suplimentar de 2 lei pe lună cu contribuția asiguratorie de muncă (CAM) datorată de angajator.

Astfel, firmele vor avea un cost salarial suplimentar total de 72 de lei pentru fiecare angajat. La nivelul ]ntregului an 2021 costul salarial adițional se va ridica la aproximativ 864 de lei pentru fiecare salariat încadrat cu salariul minim brut pe țară.

Majorarea salariului de încadrare va aduce și un salariu net mai mare în buzunarele angajaților. Mai exact, vorbim de o diferență de aproximativ 40 de lei în plus la net.

Resurse similare:

Toate resursele din categoria: Salarizare & Legislația muncii

Author

Tax & Legal consultant since 2005.

Write A Comment