Este deja o realitate economică, și deloc un secret, faptul că angajatorii recurg din ce în ce mai mult la opțiunea colaborării cu PFA-uri sau contractori independenți în realizarea proiectelor. Acest lucru se întâmplă de fapt peste tot în lume, în special în economiile țărilor în care costul asociat salariilor a devenit unul semnificativ pentru companii.

De fapt, un studiu realizat în 2015 de Edelman Berland, o firmă independentă de cercetare, și care a fost solicitat de Freelance Union și Upwork, a indicat faptul că mai mult de una din trei persoane din SUA (adică aproximativ 53,7 milioane de americani) lucrează ca contractori independenți.

O veste bună, deoarece antreprenoriatul ar trebui încurajat puternic peste tot în lume, dar și un memento pentru companiile românești care utilizează opțiunea colaborării cu PFA-uri în mod constant: pot exista implicații juridice și fiscale atunci când se utilizează serviciile unui PFA în mod continuu, iar acest lucru necesită planificare, înainte chiar de a solicita ajutorul unui consultant fiscal cu experiență.

Procesul de definire cu claritate a activității independente desfășurate de un profesionist poate fi uneori confuz pentru mulți dintre angajatori, în special pentru cei care apelează pentru prima dată la varianta colaborării cu PFA.

Astfel, dacă firma ta apelează la serviciile unei persoane fizice independente (organizată fie sub forma unui PFA, PFI sau sub altă formă de activitate independentă), trebuie să te asiguri în primul rând că persoana respectivă acționează de fapt ca un colaborator independent pentru compania ta, mai degrabă decât ca angajat. Acest lucru este necesar din cauza faptului că salariații care sunt considerați în mod greșit ca profesioniști independenți sunt întotdeauna o țintă ușoară pentru autoritățile fiscale (ANAF) sau pentru inspectorii muncii (ITM).

Dar cum vă asigurați că sunteți într-o relație independentă autentică cu un colaborator? Vom explica mai jos cele mai importante aspecte pe care compania dvs. ar trebui să le ia în considerare în practică atunci când apelează la soluția colaborării cu PFA-uri.

Author

Tax & Legal consultant since 2005.

Write A Comment