Reînnoirea permisului auto îți creează dureri de cap? Urmează să îți expire permisul auto sau ți-a expirat deja? În acest articol vei găsi procedura detaliată și întreaga listă de acte ce sunt necesare reînnoirii permisului de conducere.

În cazul în care permisul tău de conducere urmează să își piardă valabilitatea, ai obligația să urmezi procedura de reînnoire cu DRPCIV. De asemenea, dacă a fost pierdut, ți-ai schimbat numele din buletin ori actul s-a deteriorat, aceeași procedură este necesară. Iar permisul auto este un act foarte important în practică. Mai ales atunci când suntem nevoiți să ne deplasăm des cu mașina.

Cu cât timp înainte de expirare se schimbă permisul auto?

Te întrebi când poți începe această procedură de preschimbare a permisului? Ei bine, autoritățile abilitate spun că este indicat să începi procesul cu până la două luni înainte de data de expirare a permisului de conducere actual.

Ce riști dacă conduci cu permisul expirat

Condusul cu un permis de conducere expirat reprezintă contravenție conform legislației rutiere. Astfel, fapta se sancționează cu amendă din Clasa a III-a de sancțiuni conform Codului Rutier. În practică, acest lucru înseamnă între 6 și 8 puncte penalizare.

Amenda se situează în intervalul 800 – 1200 lei. În plus, fapta atrage după sine și interdicția de a părăsi sau a intra în țară. Prin urmare, dacă te afli la volanul mașinii și un agent de control de la graniță constată faptul că ai permisul de conducere expirat, vei avea o surpriză neplăcută.

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere pentru reînnoirea permisului auto este acela de a te asigura că ai încă valabilă cartea de identitate. De asemenea, asigură-te și că poza din buletin reflectă imaginea ta de acum. Mai exact, schimbările de aspect să nu fie puternice, deoarece din cauza acestui aspect poți întâmpina probleme serioase la ghișeul de permise auto.

Reînnoirea permisului auto nu mai presupune un nou examen de conducere. Conform Ordontantei de urgent a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, eliberarea unui permis de conducere cu o valabilitate nouă se poate realiza fără ca șoferii să  dea din nou examenul auto.

Pașii pentru reînnoirea permisului auto

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru reînnoirea permisului auto:

1. În primul rând este nevoie de o cerere-tip

Bineînteles, nu am scăpat încă de renumita cerere :). Cererea ți se va înmâna la ghișeul instituției. Va trebui să o completezi cu detaliile personale și să o semnezi. De asemenea, cererea va fi însoțită de dovada plății taxei permisul auto, despre care vom detalia în rândurile de mai jos.

2. Al doilea aspect îl constituie prezentarea cărții de identitate

Cartea de identitate trebuie prezentată atât în original cât și în copie. Copia acesteia va rămâne la autorități care vor verifica dacă cele două corespund. În cazul persoanelor aflate temporar în străinătate ce împuternicesc o altă persoană să le schimbe permisul se aplică o altă regulă. Astfel, în cazul acestora este necesară copia după cartea de identitate a solicitantului, o procură specială cât și actul de identitate al mandatarului. Ultimele două în orginal și copie.

3. Următorul pas important îl constituie fișa medicală

Fișa medicală este actul care generează de obicei cel mai mare disconfort și costuri suplimentare, deoarece ea poate fi obținută doar în urma unor teste, la o clinică autorizată.  Fișa medicală este obligatorie la reînnoirea permisului auto, ea atestând faptul că solicitantul este în continuare apt să conducă categoria de autovehicul pentru care deține permisul. Costul examinărilor medicale pornește în general de la 130 lei și poate ajunge până la 200 lei. Prețul variază în funcție de clinica medicală aleasă.

La link-ul următor găsești lista publicată de Ministerul Sănătății ce cuprinde unitățile medicale din România autorizate pentru eliberarea fișei medicale: lista unități.

4. După realizarea fișei medicale, va trebui să achiți taxa de eliberare a permisului auto

Taxa este în valoare de 89 de lei, poate fi plătită online, prin virament bancar, mandat poștal sau personal. Plata mai poate fi efectuată direct la orice oficiu CEC Bank.

Atenție, începând cu 1 octombrie 2020, taxa de permis auto nu se mai poate achita la ghișeul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Resurse similare:

Dacă optezi pentru plata printr-un serviciu de internet banking a taxei, trebuie să reții faptul că pe documentul de plată vor fi înscrise numele și prenumele tău, codul numeric personal, codul fiscal al Instituției Prefectului, contul IBAN și tipul  documentului pentru care se va realiza plata și suma depusă. Este important să păstrezi chitanța după plata taxei pentru reînnoirea permisului auto.

Taxa de permis se mai poate achita prin platforma Ghișeul.ro, sau direct pe site-ul DRPCIV, la rubrica Servicii Online – Plăți.

După plata taxei putem strânge toate actele într-un dosar, cu care vom merge pentru depunere la direcția regională de care aparținem. Dacă nu știi adresa exactă a Direcției Regim Permise de Conducere din județul tău, poți verifica pe site-ul DRPCIV, aici: Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Aici, pe prima pagină a site-ului, în coloana din dreapta, există un meniu intitulat “Program de lucru
Serviciul public comunitar” unde, dacă selectezi județul de domiciliu, poți verifica adresa DRPCIV din județul tău și programul de lucru.

De asemenea, tot aici, îți poți face programarea online pentru depunerea la ghișeu a solicitării reînnoirii permisului. Un lucru pe care îl recomandăm, deoarece poți evita în mod elegant situațiile în care v-a trebui să aștepți cu orele pentru depunere.

5. Depunerea la ghișeu a solicitării

Ultima etapă a acestui proces de eliberare a permisului auto se va realizea la ghișeul din cadrul DRPCIV din județul de domiciliu, unde vei prezenta următoarele acte:

 • Cererea-tip ce ți se va înmâna la ghișeul instituției, pe care trebuie să o completezi cu motivul reînnoirii permisului auto și să o semnezi;
 • Dovada plății taxei pentru reînnoirea permisului auto – 89 de lei;
 • Cartea de identitate în original și copie;
 • Fișa medicală în original;
 • Permisul de conducere vechi, în caz de reînnoire, deteriorare sau schimbarea numelui.

La ghișeul unde vei depune solicitarea vei face și fotografia pentru reînnoirea permisului auto. Din momentul în care depui actele menite preschimbarii permisului de conducere până când vei primi noul permis durează în jur de două ore.

În practică, există și varianta solicitării transmiterii permisului auto prin poștă. Aceasta se face prin curier, la orice adresă indicată de solicitant. În întreg procesul, după cum spuneam, vestea bună constă în faptul că site-ul DRPCIV oferă posibilitatea de a te programa online pentru preschimbarea permisului, așadar timpul de așteptare scade considerabil.

Conform legislației Uniunii Europene, un permis auto emis de o țară din Uniunea Europeană este recunoscut pe întreg terioriul UE. Așadar, dacă permisul auto este încă valabil, nu este revocat, restricționat sau suspendat, atunci poți conduce autovehicul din categoria permisă pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Alte resurse utile: Ce trebuie să știi în cazul unui accident auto – sfaturi utile de avut în vedere

Author

Tax & Legal consultant since 2005.

43 Comments

 1. Andreescu Ion Reply

  Pot schimba permisul de conducere direct la ghișeu?

 2. Filiti Maria Magdalena Reply

  Bună ziua! Pot schimba permisul de conducere inainte cu o luna de expirare?

 3. Pau Maria Cornelia Reply

  Buna ziua! Se poate schimba un permis de conducere expirat in 2005?

   • Alexandru Catalin Hirnau Reply

    Buna ziua! Cum pot schimba permisul in perioada asta? Este posibilitatea sa îl schimb online?

 4. Frumușanu Carmen Reply

  Bună ziua,eu am făcut o programare ptr schimbare permis ptr data de 27 05 2021 dar nu am primit nici o confirmare pe email eu ce fac in cazul ăsta mă prezint la poliție doar pe baza a ce am completat eu ?

 5. Petroseanu Reply

  Buna ziua,

  Pot sa-mi schimb permisul expirat cu viza de flotant?

 6. Hossu Mirela Reply

  Buna ziua am permisul expirat din 17 mai si am programare pe data de 24mai ,pot circula sau risc amendă? Va mulțumesc

  • Este inca stare de alerta si permisul e valabil pana la incetarea starii de alerta si inca 90 de zile dupa incetarea starii de alerta.

 7. Buna seara . Imi expira permisul in august , insa nu pot sa ajung anul acesta in tara. Ajung abia la anul in martie . Intrebarea mea este: cand vin in martie cei de la permise auto pot sa.mi dea o dovada a inlocuirii permisului pana vine acasa?

 8. Bună ziua, sunt cetățean român, dar sunt căsătorit și locuiesc în Grecia în ultimii 20 de ani, permisul meu de conducere a expirat și șnurul meu a fost deteriorat, cum pot face înlocuirea de la distanță (electronic)? Nu pot merge în România din cauza călătoriilor și a muncii lungi

  • Intrati pe site-ul Ambasadei si vedeti ce documente vi se solicita pt procura permis conducere. Va trebui sa imputerniciti o persoana din tara sa faca demerdurile in locul dvs. Fisa medicala este obligatoriu s-o faceti in Grecia, de regula, la un medic roman de acolo!

 9. Buna! Imi expira permisul in luna iulie, numai k eu nu pot sa ajung pt k sunt insarcinata si in august eu voi naste. Pot sa merg la anu viitor sa schimb permisul, fara nici o alta problema ? Multumesc !

 10. Buna ziua,Am buletinul expirat si permisul urmeaza sa expire in iunie.Sunt programat la schimbare permis mai devreme decat la buletin.Pot schimba permisul daca buletinul este expirat?
  Multumesc.

 11. se poate schimba permisul cu 4 luni mai repede de termenul expirării?? sunt sofer profesionist permisul expira 20.10 iar atestatul 08.07..

 12. Se poate schimba permisul și în alt județ decât cel de domiciliu ( din buletin)?

 13. Buna ziua,am permisul de conducere expirat de 6 ani.Nu am fost in țară. Mai trebuie vreun examen?In afara de actele care imi trebuie?😘

 14. Baronescu Eleonora Reply

  Am permis din 1990 .M-am casatorit dar permisul nu l-am mai schimbat si a ramas pe numele dinaintea casatoriei.Deci este fff vechisi din anul 2007 nu am mai condus. Rog pd cineva sa imi dea un raspuns.Cum obtin un nou permis? .Multumes …

 15. Stefan Marian Reply

  Salut.
  In meseria pe care o practic am de sustinut examenele medicale anual. Vizita medicala pentru schimbarea permisului ar fi peste 3 luni si jumatate de la aceasta programare anuala a analizelor necesara la locul de munca. Intrebarea mea pentru dumneavoastra este daca pot sa schimb permisul de conducere inainte sa-mi expire cu 3 luni si jumatate, folosind-ma de analizele pe care le fac anual la serviciu.
  Multumesc.

 16. Darnu Aurelian Reply

  Se poate schimba permisul auto și în județul de reședință ? Se poate schimba permisul auto cu 6 luni înainte de expirare ?

 17. Coralia Solomon Reply

  Bună ziua. Sunt cetățean român, permisul de conducere mi-a fost eliberat în Elveția, acesta neavând termen de expirare. Am dreptul de a circula în România cu el sau trebuie preschimbat?
  Mulțumesc

 18. Un aspect foarte important care nu e mentionat nicaieri e daca putem innoi permisul oriunde in tara sau doar in resedinta de judet unde avem domiciliul. Stie cineva sau trebuie sa merg la ghisee sa intreb? Banuiesc ca nu au telefon de contact. Merci in avans.

 19. Foarte utile informatiile! Vin si eu cu un mic “up” daca ii pot spune asa si anume: daca platesti taxa de permis la CEC BANK, se percepe o taxa de 6 lei (comision CEC BANK) care se regaseste scrisa pe bonul scos din aparatelul instalat in agentie.
  Inca o chestie dubioasa si urata de altfel…: am vrut sa platesc cu cardul la CEC BANK dar, surpriza! Cardul il puteam folosii doar ca sa scot cash pentru ai adauga in acel aparat instalat in interior… Si tu ziceai de cererea tip…:))
  In rest, toate au mers ca in descriere. Mai putin predatul permisului in acele 2h. Am primit un raspuns sec: ” vine cu posta in 3/4 zile”.
  Recomand programare pentru depunere documente.

Write A Comment