Home » Îndrumare permise auto, pașaport, CI » Reînnoirea permisului auto – procedura și actele necesare

Reînnoirea permisului auto – procedura și actele necesare

Reînnoirea permisului auto îți creează dureri de cap? Urmează să îți expire permisul auto sau ți-a expirat deja? În acest articol vei găsi procedura detaliată și întreaga listă de acte ce sunt necesare reînnoirii permisului de conducere.

În cazul în care permisul tău de conducere urmează să își piardă valabilitatea, ai obligația să urmezi procedura de reînnoire cu DRPCIV. De asemenea, dacă a fost pierdut, ți-ai schimbat numele din buletin ori actul s-a deteriorat, aceeași procedură este necesară. Iar permisul auto este un act foarte important în practică. Mai ales atunci când suntem nevoiți să ne deplasăm des cu mașina.

Cu cât timp înainte de expirare se schimbă permisul auto?

Te întrebi când poți începe această procedură de preschimbare a permisului? Ei bine, autoritățile abilitate spun că este indicat să începi procesul cu până la două luni înainte de data de expirare a permisului de conducere actual.

Ce riști dacă conduci cu permisul expirat

Condusul cu un permis de conducere expirat reprezintă contravenție conform legislației rutiere. Astfel, fapta se sancționează cu amendă din Clasa a III-a de sancțiuni conform Codului Rutier. În practică, acest lucru înseamnă între 6 și 8 puncte penalizare.

Amenda se situează în intervalul 800 – 1200 lei. În plus, fapta atrage după sine și interdicția de a părăsi sau a intra în țară. Prin urmare, dacă te afli la volanul mașinii și un agent de control de la graniță constată faptul că ai permisul de conducere expirat, vei avea o surpriză neplăcută.

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere pentru reînnoirea permisului auto este acela de a te asigura că ai încă valabilă cartea de identitate. De asemenea, asigură-te și că poza din buletin reflectă imaginea ta de acum. Mai exact, schimbările de aspect să nu fie puternice, deoarece din cauza acestui aspect poți întâmpina probleme serioase la ghișeul de permise auto.

Reînnoirea permisului auto nu mai presupune un nou examen de conducere. Conform Ordontantei de urgent a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, eliberarea unui permis de conducere cu o valabilitate nouă se poate realiza fără ca șoferii să  dea din nou examenul auto.

Pașii pentru reînnoirea permisului auto

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru reînnoirea permisului auto:

1. În primul rând este nevoie de o cerere-tip

Bineînteles, nu am scăpat încă de renumita cerere :). Cererea ți se va înmâna la ghișeul instituției. Va trebui să o completezi cu detaliile personale și să o semnezi. De asemenea, cererea va fi însoțită de dovada plății taxei permisul auto, despre care vom detalia în rândurile de mai jos.

2. Al doilea aspect îl constituie prezentarea cărții de identitate

Cartea de identitate trebuie prezentată atât în original cât și în copie. Copia acesteia va rămâne la autorități care vor verifica dacă cele două corespund. În cazul persoanelor aflate temporar în străinătate ce împuternicesc o altă persoană să le schimbe permisul se aplică o altă regulă. Astfel, în cazul acestora este necesară copia după cartea de identitate a solicitantului, o procură specială cât și actul de identitate al mandatarului. Ultimele două în orginal și copie.

3. Următorul pas important îl constituie fișa medicală

Fișa medicală este actul care generează de obicei cel mai mare disconfort și costuri suplimentare, deoarece ea poate fi obținută doar în urma unor teste, la o clinică autorizată.  Fișa medicală este obligatorie la reînnoirea permisului auto, ea atestând faptul că solicitantul este în continuare apt să conducă categoria de autovehicul pentru care deține permisul. Costul examinărilor medicale pornește în general de la 130 lei și poate ajunge până la 200 lei. Prețul variază în funcție de clinica medicală aleasă.

La link-ul următor găsești lista publicată de Ministerul Sănătății ce cuprinde unitățile medicale din România autorizate pentru eliberarea fișei medicale: lista unități.

4. După realizarea fișei medicale, va trebui să achiți taxa de eliberare a permisului auto

Taxa este în valoare de 89 de lei, poate fi plătită online, prin virament bancar, mandat poștal sau personal. Plata mai poate fi efectuată direct la orice oficiu CEC Bank.

Atenție, începând cu 1 octombrie 2020, taxa de permis auto nu se mai poate achita la ghișeul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Dacă optezi pentru plata printr-un serviciu de internet banking a taxei, trebuie să reții faptul că pe documentul de plată vor fi înscrise numele și prenumele tău, codul numeric personal, codul fiscal al Instituției Prefectului, contul IBAN și tipul  documentului pentru care se va realiza plata și suma depusă. Este important să păstrezi chitanța după plata taxei pentru reînnoirea permisului auto.

Taxa de permis se mai poate achita prin platforma Ghișeul.ro, sau direct pe site-ul DRPCIV, la rubrica Servicii Online – Plăți.

După plata taxei putem strânge toate actele într-un dosar, cu care vom merge pentru depunere la direcția regională de care aparținem. Dacă nu știi adresa exactă a Direcției Regim Permise de Conducere din județul tău, poți verifica pe site-ul DRPCIV, aici: Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Aici, pe prima pagină a site-ului, în coloana din dreapta, există un meniu intitulat “Program de lucru
Serviciul public comunitar” unde, dacă selectezi județul de domiciliu, poți verifica adresa DRPCIV din județul tău și programul de lucru.

De asemenea, tot aici, îți poți face programarea online pentru depunerea la ghișeu a solicitării reînnoirii permisului. Un lucru pe care îl recomandăm, deoarece poți evita în mod elegant situațiile în care v-a trebui să aștepți cu orele pentru depunere.

5. Depunerea la ghișeu a solicitării

Ultima etapă a acestui proces de eliberare a permisului auto se va realizea la ghișeul din cadrul DRPCIV din județul de domiciliu, unde vei prezenta următoarele acte:

  • Cererea-tip ce ți se va înmâna la ghișeul instituției, pe care trebuie să o completezi cu motivul reînnoirii permisului auto și să o semnezi;
  • Dovada plății taxei pentru reînnoirea permisului auto – 89 de lei;
  • Cartea de identitate în original și copie;
  • Fișa medicală în original;
  • Permisul de conducere vechi, în caz de reînnoire, deteriorare sau schimbarea numelui.

La ghișeul unde vei depune solicitarea vei face și fotografia pentru reînnoirea permisului auto. Din momentul în care depui actele menite preschimbarii permisului de conducere până când vei primi noul permis durează în jur de două ore.

În practică, există și varianta solicitării transmiterii permisului auto prin poștă. Aceasta se face prin curier, la orice adresă indicată de solicitant. În întreg procesul, după cum spuneam, vestea bună constă în faptul că site-ul DRPCIV oferă posibilitatea de a te programa online pentru preschimbarea permisului, așadar timpul de așteptare scade considerabil.

Conform legislației Uniunii Europene, un permis auto emis de o țară din Uniunea Europeană este recunoscut pe întreg terioriul UE. Așadar, dacă permisul auto este încă valabil, nu este revocat, restricționat sau suspendat, atunci poți conduce autovehicul din categoria permisă pe tot teritoriul Uniunii Europene.


Alte resurse:

Lasă un comentariu