Deții o afacere în România și plătești taxa pe valoare adăugată (TVA) către statul român? Este important să știi că îți poți recupera TVA-ul plătit pentru anumite bunuri și servicii achiziționate.

Pentru a cunoaște pașii de urmat, dar și ce presupune întreaga procedură pentru rambursarea TVA, ți-am pregătit un articol informativ și practic.

Pe scurt, ce este rambursarea TVA?

Rambursarea TVA presupune restiturirea TVA-ului (taxa pe valoare adăugată), în urma solicitării companiilor, în situațiile în care sumele de TVA încasate din vânzări, sunt mai mici decât cele plătite ca urmare a achizițiilor efectuate. Rambursarea TVA poate fi solicitată prin intermediul declarațiilor 300 sau 318, de la Bugetul de Stat, în funcție de locul achiziției (România ori alt stat membru UE).

În România, conform legislației, există o cotă standard de TVA de 19%. În același timp, statul român a stabilit cote de 9% pentru alimente, băuturi non-alcoolice, medicamente, proteze, respectiv 5% pentru publicații, servicii hoteliere și de cazare, audiobooks, lemne de foc și achiziționare de locuințe.

Author

Business adviser & entrepreneur

Write A Comment