Conform unui proiect legislativ recent votat de Senat, autoritățile doresc să ofere anumite facilități fiscale pentru diaspora. Mai exact, conform proiectului legislativ (care poate fi consultat aici) este vorba de scutirea de la anumite impozite pentru românii care muncesc în străinătate de cel puțin 3 ani.

Astfel, dacă aceștia din urmă hotărăsc să se întoarcă și să muncească în România până la finalul anului 2030, vor beneficia de anumite scutiri. Proiectul legislativ a trecut deja de Senat, aflându-se momentan în  analiză la Camera Deputaților. Dacă și Camera Deputaților oferă aviz favorabil, următorul pas ar fi promulgarea de președinte și publicarea în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

Ce facilități fiscale pentru diaspora prevede proiectul și care sunt condițiile?

Propunerea legislativă sugerează următoarele facilități fiscale pentru cei ce se vor repatria să lucreze în România:

  • Exceptarea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obținute din activități salariale
  • reducerea cotei de CAS (contribuția de asigurări sociale) cu 50%
  • perioada pentru care se vor putea aplica aceste facilități fiscale pentru diaspora va fi egală cu jumătate din perioada în care au lucrat și au obținut venituri de la angajatori din străinătate; adică pentru o persoană care a lucrat 5 ani în afara țării se vor putea aplica aceste scutiri pentru o perioadă maximă de 2 ani și jumătate. Însă perioada minimă va fi de cel puțin 1 an și jumătate (18 luni).

De asemenea, perioada pentru care se vor putea aplica scutirile menționate mai sus va fi limitată și de momentul la care cetățeanul român se întoarce în țară și se angajează. Adică, având în vedere că facilitatea se poate aplica până la 31 decembrie 2030, dacă cineva se întoarce în țară în august 2029 și se angajează în decembrie 2029, va putea beneficia de facilitate doar pentru 13 luni. Această regulă se aplică indiferent dacă perioada pentru care ar fi avut dreptul să beneficieze de facilitate este mai mare.

Condițiile propuse pentru a putea beneficia de scutiri sunt următoarele:

  • persoana eligibilă pentru facilitate trebuie să fi avut rezidența pe teritoriul României (în sensul articolului 7, pct. 28, lit. c) din Codul Fiscal) pentru 15 ani consecutivi înainte de plecarea din țară: mai exact, a fost prezentă în România pentru perioade care depășesc în total 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive;
  • să fi lucrat în străinătate timp de cel puțin 3 ani și să fi fost rezident în acel stat (tot în sensul articolului 7, pct. 28 lit. c) din Codul Fiscal) pentru minim 4 ani;
  • să se întoarcă în țară în perioada de derulare a programului (în perioada 1 ianuarie 2020  – 31 decembrie 2030);
  • sunt eligibili cei care au lucrat în străinătate doar înainte de 1 ianuarie 2020, nebeneficiind de scutirile propuse persoanele care pleacă și se întorc în țară în intervalul 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2030;
  • să facă dovada achitării impozitelor datorate pe venitul realizat în celălalt stat, pe perioada activității.

De asemenea, cei care vor să beneficieze de aceste facilități fiscale pentru diaspora vor trebui să facă dovada îndeplinirii condițiilor prin documente justificative. În baza documentelor justificative li se va elibera un certificat de fost rezident.

Procedurile aplicabile privind documentele justificative acceptate și eliberarea certificatului de fost rezident se vor stabili separat, prin norme metodologice ce vor fi publicate ulterior.

Reamintim că acest program este momentan în stadiul de proiect și mai are nevoie de avizul Camerei Deputaților și de promulgarea din partea președintelui pentru a intra în vigoare.

Florin Stoicescu

Consultant fiscal & juridic

Contribuie cu opinia ta privind acest proiect legislativ lăsând un comentariu mai jos.


Alte resurse utile:

Author

Tax & Legal consultant since 2005.

Write A Comment