Un nou proiect de reformare a reglementărilor privind detașarea forței de muncă în cadrul UE a fost agreat luni seară de majoritatea statelor Uniunii, detașarea salariaților în cadrul spatiului European reprezentand un subiect de disputa din ce in ce mai aprig la nivelul oficialilor Uniunii Europene.

Proiectul prevede conditii mai stricte de indeplinit de catre angajatorii rezidenti intr-un stat membru al UE care detaseaza temporar salariati pe teritoriul altui stat membru. Mai exact, prin acest proiect, reprezentantii membrilor mai vechi ai Uniunii (e.g. Franta, Olanda, etc.) doresc sa reglementeze mult mai strict conditiile in care angajatorii pot detasa personal calificat dintr-un stat intr-altul, cu scopul de a limita dumping-ul social. Astfel, daca pana in prezent un salariat al unui angajator dintr-un stat est-european ar fi putut fi detasat sa lucreze pe teritoriul oricarui alt stat membru pentru perioade de pana la 5 ani, si totodata sa fie platit la nivelul salariului lunar minim din statul in care era detasat (uneori la costuri mult mai mici decat un salariat angajat din statul-gazda), conform noului proiect conditiile vor fi mult mai restrictive, una dintre noile conditii agreate fiind limitarea perioadei de detasare la maxim 18 luni.

Proiectul de reforma urmeaza a fi trimis spre dezbatere Parlamentului European, iar probabil acesta va prevedea si o perioada de tranzitie de trecere la noile reglementari.


Alte resurse:

Write A Comment