Un proiect de lege ce prevede o amnistie fiscală pentru tichetele cadou este momentan în lucru pe masa senatorilor.

Prin adoptarea acestei legi, aceștia urmăresc aplicarea unei amnistii fiscale care să rezolve problema recalificării tratamentului fiscal de către ANAF pentru tichetele cadou acordate de agenții economici în trecut.

Mai exact, este vorba de situațiile în care aceștia au acordat tichete cadou salariaților partenerilor de afaceri, aplicând tratamentul fiscal descris de lege prin norma dată în aplicarea articolului 114, alin. (1) din Codul Fiscal. Această prevedere încadrează tichetele cadou în categoria veniturilor din alte surse, pentru care se aplică doar impozitul pe venit, fiind scutite din baza contribuțiilor sociale.

Deși firmele au interpretat, conform legii, că în acest caz au de plată la stat numai impozitul pe venit, inspectorii ANAF au ales să reîncadreze în ultimii ani aceste venituri, considerate din alte surse, în venituri salariale pentru care trebuie plătite, pe lângă impozit, și contribuții sociale.

Astfel, proiectul de lege apărut propune o amnistie fiscală pentru tichete cadou acordate de către firme terților, care ulterior au fost reîncadrate de inspectorii ANAF. În urma reîncadrării, inspectorii au emis decizii de impunere prin care au stabilit în sarcina acestor contribuabili sume suplimentare de plată la bugetul statului.

Amnistia se va aplica pentru perioade de până la 31 decembrie 2020 inclusiv

Prin această amnistie contribuabilii respectivi ar putea să fie iertați de sumele suplimentare de plată stabilite în plus de ANAF. Astfel, proiectul de lege prevede anularea acestor sume pe toată perioada din trecut, până la data de 31 decembrie 2020 inclusiv:

„Se anulează diferențele de obligații fiscale principale, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor a veniturilor din tichete cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii, pentru perioadele fiscale de până la 31 decembrie 2020 inclusiv, și neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. Anularea se aplică inclusiv în situația în care tichetele cadou au fost acordate de către plătitorul de venit către angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajaților acestora în numele plătitorului de venit”.

Pe lângă cei care au primit decizii de impunere și încă nu au achitat sumele suplimentare stabilite prin decizii, amnistia se va aplica și contribuabililor care au achitat deja sumele suplimentare. Probabil aceștia din urmă vor fi nevoiți să solicite rambursarea sunelor respective în baza unei proceduri ce urmează a fi instituite de ANAF.

În plus, prin proiectul de lege se dorește interzicerea ca inspectorii ANAF să mai emită noi decizii de impunere pentru situații asemănătoare identificate pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2020.

Proiectul de lege este momentan în lucru. După ce primește aprobarea Senatuluiel va trebui adoptat de Parlament și apoi promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

În ce privește clarificarea tratamentului fiscal aplicabil pentru situații viitoare, Guvernul a decis să tranșeze în modul cel mai simplu acest subiect. Mai concret, la sfârșitul lunii decembrie 2021 legea care reglementează acordarea biletelor de valoare (inclusiv a tichetelor cadou) a fost modificată printr-o prevedere care interzice cu totul această practică.

Astfel, în prezent acordarea tichetelor cadou de către firme persoanelor care nu sunt salariații acestora este interzisă.

Author

Contributor

Write A Comment