Acesta este un ghid pas-cu-pas care descrie procedura invitației pentru viza română în scop de vizită (simbol C/VV). Acest ghid este aplicabil cetățenilor străini ai statelor pentru care este obligatorie aprobarea scrisorii de invitație din partea Inspectoratului General pentru Imigrări ca pas premergător depunerii solicitării de viză.

Prin urmare, acest ghid a fost conceput pentru a îndruma străinii de următoarele naționalități: India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Indonezia, Algeria, Egipt, Liban.

IMPORTANT: vă recomandăm să citiți cu atenție instrucțiunile descrise mai jos la tab-ul „Condiții importante” înainte de a utiliza acest ghid, pentru a vă asigura că se aplică cazului dumneavoastră specific.

Solicitarea aprobării scrisorii de invitație este un prim pas obligatoriu pentru obținerea unei vize în scop de vizită de scurtă ședere pentru România. Această obligație se aplică conform legislației în vigoare persoanelor fizice care dețin cetățenia anumitor țări, precum: India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Indonezia, Algeria, Egipt, Indonezia, Liban.

Mai precis, dacă un cetățean al oricăreia dintre țările enumerate mai sus dorește să obțină o viză de scurtă ședere pentru România, înainte de a solicita viza la consulatul român, are obligația de a parcurge procedura invitației pentru viza de scurtă ședere. Acest lucru înseamnă că trebuie să obțină aprobarea Inspectoratului General pentru Imigrări pentru scrisoarea de invitație emisă de persoana-gazdă din România.

Lista completă a acestor țări poate fi consultată aici. Acestea sunt marcate cu un asterisc (*). Dacă sunteți cetățean al uneia dintre aceste țări, această aprobare a scrisorii de invitație este un pas obligatoriu înaintea solicitării de viză la consulat.

Dacă aveți o altă cetățenie decât cele marcate cu asterisc, vă recomandăm să căutați ghidul care se aplică naționalității și cazului dvs. specific.

CONDIȚII IMPORTANTE:

 • viza în scop de vizită (simbol C/VV) se obține de către cetățenii din state terțe care călătoresc în România pentru vizite private la cetățeni români sau străini care locuiesc deja în România și care dețin un permis de ședere pentru România;
 • cererea de aprobare a scrisorii de invitație este primul pas ca parte a solicitării vizei române în scop de vizită; al doilea pas este cererea de viză propriu-zisă la consulatul român din țara de origine sau de rezidență a solicitantului – pentru îndrumare cu privire la al doilea pas, puteți utiliza ghidul nostru aici: Obținerea vizei de scurtă ședere în scop de vizită – ghid complet.
 • viza română în scop de vizită permite cetățeanului străin să intre în România pentru o perioadă sau perioade cumulate de cel mult 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. Dacă străinul are nevoie de o ședere în România pentru o perioadă mai lungă, trebuie să solicite o viză de lungă ședere (care poate fi prelungită ulterior cu un permis de ședere);
 • valabilitatea pașaportului solicitantului trebuie să depășească valabilitatea vizei solicitate cu cel puțin 3 luni; dacă criteriul acesta nu este îndeplinit, recomandăm ca cetățeanul străin să schimbe pașaportul înainte de a depune solicitarea de viză.

2 Comments

 1. taramboaca iuliana Reply

  Am și eu o nelămurire,dosarul fizic sa zic așa,ce ar trebui sa conțină ?Am depus online(pașaport,poze,cazare,extras bancar)acum trebuie aa merg sa depun fizic și nu am găsit prea multe informații.

 2. Dumitrascu Mihai Reply

  Buna,

  Invitatia de vizita poate fi facuta si cu contract de comodat intre mine si tatal meu? sau care ar fii procedura? sau contract de comodat intre strain si tatal meu?
  Eu locuiesc in aparamentul tatalui meu momentan. Invitatia v-a fi facuta in numele meu.

Write A Comment