Aveți nevoie în cel mai scurt timp de obținerea vizei de scurtă ședere în scop de vizită pentru România? Acesta este un ghid complet și foarte util pentru a asigura viza în scop de vizită pentru România (simbol C/VV) fără dureri de cap. Folosiți-l pentru orientare detaliată, deoarece vă va economisi mai mult de 50% din timp.

Acest ghid este destinat străinilor cetățeni ai statelor pentru care este obligatorie procedura de aprobare a scrisorii de invitație de către Inspectoratul General pentru Imigrări. Prin urmare, a fost pregătit în mod special pentru cetățeni ai statelor precum: India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Indonezia, Algeria, Egipt, Liban.

Tipul de viză: viză de scurtă ședere în scop de vizită (simbol: C/VV).

IMPORTANT: citiți cu atenție instrucțiunile de mai jos de sub tab-ul „Premise importante” înainte de a utiliza acest ghid, pentru a vă asigura că se aplică cazului dumneavoastră specific.

Acest ghid pentru obținerea vizei de scurtă ședere românești se aplică cetățenilor din țări precum: India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Indonezia, Algeria, Egipt, Liban.

Ce înseamnă acest lucru: un cetățean străin al oricăruia dintre statele de mai sus trebuie să obțină aprobarea specială de la Inspectoratul General pentru Imigrări al scrisorii de invitație pentru obținerea vizei de scurtă ședere. Această aprobare se obține înainte de a solicita viza la consulatul român din străinătate.

Prin urmare, înainte de a utiliza acest ghid, care detaliază procedura de solicitare a vizei către consulat, solicitantul trebuie să obțină mai întâi aprobarea invitației. Pentru îndrumare cu privire la procedura de aprobare a scrisorii de invitație, vă rugăm să consultați ghidul nostru complet aici: Procedura invitației pentru viza română în scop de vizită – pas cu pas.

CONDIȚII IMPORTANTE:
 • viza în scop de vizită (simbol C/VV) se obține de către cetățenii din state terțe care călătoresc în România pentru vizite private la cetățeni români sau străini care locuiesc deja în România și care dețin un permis de ședere pentru România;
 • cererea de viză către consulatul român este al doilea pas ca parte a procedurii de obținere a vizei de vizită pentru România. Primul pas care trebuie îndeplinit înainte de aceasta este obținerea aprobării scrisorii de invitație de la Inspectoratul Român pentru Imigrări; acest prim pas trebuie să fie îndeplinit de persoana din România care invită străinul;
 • pentru îndrumare completă cu privire la primul pas, vă rugăm să utilizați ghidul nostru: Procedura invitației pentru viza română în scop de vizită – pas cu pas;
 • obținerea vizei de scurtă ședere în scop de vizită vă permite să intrați în România pentru o perioadă sau perioade cumulate de cel mult 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. Dacă aveți nevoie să stați în România o perioadă mai lungă, trebuie să solicitați o viză de lungă ședere (care poate fi prelungită ulterior cu un permis de ședere);
 • valabilitatea pașaportului solicitantului trebuie să depășească valabilitatea vizei solicitate cu cel puțin 3 luni; dacă criteriul acesta nu este îndeplinit, vă recomandăm să schimbați pașaportul înainte de a depune solicitarea de viză.

Obținerea vizei de scurtă ședere în scop de vizită

Conform legislației române aplicabile în domeniul imigrării, solicitarea vizei de scurtă ședere în scop de vizită pentru cetățenii țărilor menționate mai sus se îndeplinește în 2 etape principale, după cum urmează:

1. OBȚINEREA APROBĂRII INVITAȚIEI DE LA INSPECTORATUL GENERAL PENTRU IMIGRĂRI

Această etapă trebuie îndeplinită de către persoana care invită străinul în România. Pentru instrucțiuni detaliate pentru a îndeplini acest pas, dacă nu ați făcut-o deja, puteți folosi ghidul nostru pas cu pas: Procedura invitației pentru viza română în scop de vizită – pas cu pas.

2. DEPUNEREA SOLICITĂRII DE VIZĂ LA CONSULATUL ROMÂNIEI DIN STATUL DE REZIDENȚĂ AL CETĂȚEANULUI STRĂIN

Această etapă se îndeplinește de către cetățeanul străin pentru care este necesară viza și este detaliată în acest ghid.

1. LISTA DOCUMENTELOR NECESARE – EXPLICATĂ

a) Aprobarea scrisorii de invitație (în original)

Acest document reprezintă aprobarea invitației care se emite de Inspectoratul General pentru Imigrări în cadrul pasului 1 menționat mai sus. Dacă această aprobare nu a fost încă obținută, vă recomandăm să consultați ghidul nostru pas-cu-pas care descrie această procedură.

b) Pașaportul valid al solicitantului, împreună cu un scan pdf

Vă recomandăm să vă asigurați că valabilitatea pașaportului este de cel puțin 3 luni din momentul în care străinul intenționează să părăsească teritoriul României. În caz contrar, recomandăm ca străinul să obțină un nou pașaport înainte de inițierea solicitării pentru viză. Valabilitatea mai mică a pașaportului poate duce la respingerea cererii de viză de către consulat sau la limitarea valabilității vizei.

c) 2 fotografii color

Dimensiunea fotografiilor va trebui să fie de 3×4 cm.

d) Document care atestă disponibilitatea cazării în România

Dovada disponibilității cazării poate fi făcută cu:

 • contract de proprietate asupra imobilului deținut de persoana pe care străinul o vizitează în România (în cazul în care străinul va locui la acea adresă în timpul vizitei), sau
 • rezervare la hotel, sau
 • contract de închiriere pentru orice alt spațiu unde străinul va locui.

Vă rugăm să vă asigurați că aveți atât o copie scanată clară (în format pdf) cât și o copie printată.

e) Documentul de identitate al persoanei care invită

În cazul în care persoana care invită este un cetățean străin cu drept de ședere în România, documentele necesare vor fi pașaportul și permisul de ședere în România.

De asemenea, dacă persoana care invită este cetățean străin, vă rugăm să aveți în vedere că valabilitatea vizei în scop de vizită a solicitantului poate fi limitată la valabilitatea permisului de ședere al invitatorului.

f) Disponibilitatea mijloacelor de întreținere

Cetățeanul străin va trebui să facă dovada mijloacelor financiare de întreținere pentru șederea în România. Disponibilitățile financiare trebuie să fie în valoare de cel puțin 30 euro/zi de ședere în România.

Dovada mijloacelor de întreținere se poate face prin următoarele modalități, în funcție de situație:

 • extras de cont bancar (recomandăm să nu fie mai vechi de 3 zile),
 • fluturașul de salariu pentru ultima lună,
 • fluturașul încasării pensiei pentru ultima lună,
 • copia ultimei declarații de venit depuse, etc.

În cazul în care se face dovada cu extras de cont bancar, vă rugăm să rețineți că reprezentanții consulatului român pot solicita consultarea tranzacțiilor efectuate în ultimele 3 luni.

g) Asigurare de călătorie

Trebuie să vă asigurați că asigurarea de călătorie acoperă întreaga perioadă a șederii străinului în România. Desigur, poate fi achiziționată și pentru o perioadă mai lungă.

h) Rezervarea biletului de călătorie

Biletul de călătorie va trebui să fie și pentru drumul de întoarcere (e.g., zborul de ieșire din România). Dacă solicitați viză cu mai multe intrări, vă rugăm să aveți în vedere că reprezentanții consulatului pot solicita și rezervările pentru viitoarele călătorii în România.

i) Scrisoarea de invitație autentificată la notar

Aceasta este scrisoarea de invitație care a fost deja pregătită și autentificată în cadrul etapei 1 a procesului („Procedura invitației pentru viza română în scop de vizită – pas cu pas”). Scrisoarea de invitație autentificată trebuie să fie disponibilă în original.

Odată pregătite documentele enumerate mai sus, cererea online de viză poate fi depusă, după cum detaliem mai jos:

2. DEPUNEREA ONLINE A SOLICITĂRII VIZEI DE SCURTĂ ȘEDERE

Solicitarea se depune mai întâi online, pe portalul E-Visa, la următorul link:

E-VIZA – Solicitați viza română online

Pentru început, va trebui să accesați linkul de mai sus și să vă înregistrați un cont cu o adresă de e-mail validă.

Vă rugăm să vă asigurați că aveți toate documentele descrise mai sus, la punctele a) – i), scanate în format PDF în avans! Toate documentele vor trebui încărcate în timpul aplicației online. Vă recomandăm ca niciun document să nu depășească dimensiunea de 2 MB!

După ce v-ați înregistrat cu o adresă de e-mail și parolă, veți primi un e-mail de confirmare, care va genera pentru dvs. un număr de dosar (acesta va fi numărul de dosar al vizei dvs.)

În următoarea fereastră vi se va solicita să vă autentificați cu numărul de dosar pe care l-ați primit prin e-mail și parola contului. Apoi va trebui să faceți clic pe butonul „Next/Următorul pas”. Pentru detalii consultați print-screen-ul de mai jos:

vizei de scurtă ședere

La următorul pas se va deschide fereastra formularului de cerere, unde va trebui să începeți să completați informațiile necesare. În prima fereastră va trebui să selectați naționalitatea și țara de reședință a străinului. Apoi alegeți consulatul român către care doriți să transmiteți solicitarea de viză pentru procesare. După ce completați toate informațiile necesare, faceți click pe butonul „Next/Următorul pas”.

În pagina următoare va trebui să selectați tipul de viză solicitată. În cazul dumneavoastră acesta va fi: „Vizită (marcat cu simbolul C/VV)”. Vă rugăm să vedeți poza de mai jos pentru mai multe detalii:

vizei de scurtă ședere

Pe următoarea pagină vi se va solicita să selectați dacă vă aflați în oricare dintre situațiile care vă pot scuti de obligația de a solicita viza română în scop de vizită. Astfel de situații pot fi: dacă dețineți o viză Schengen valabilă sau permis de ședere pentru spațiul Schengen, dacă sunteți membru de familie al unui cetățean român, etc.

Vă recomandăm să parcurgeți toate opțiunile enumerate și să o selectați pe cea care i se poate aplica solicitantului de viză, dacă este cazul. Aceasta ar însemna că cetățeanul străin nu va mai avea obligația să solicite viza română în scop de vizită. Astfel, în această situație puteți înceta solicitarea, iar cetățeanul străin își poate face planuri de călătorie.

În caz contrar, va trebui să selectați ultima opțiune din pagină: „Nu mă regăsesc în niciuna dintre situațiile menționate mai sus/I do not find myself in any of the above mentioned situations”. Apoi faceți clic pe „Next/Următorul pas” pentru a continua solicitarea de viză.

Mai departe vi se va solicita să încărcați toate documentele justificative descrise mai sus. Documentele ar trebui să fie gata pentru încărcare, deci acest pas ar trebui să meargă fără probleme (documentele justificative ale vehiculului sunt necesare numai dacă cetățeanul străin călătorește în România cu mașina).

Odată ce ați încărcat toate documentele, selectați bulina de confirmare din partea de jos a paginii și faceți clic pe butonul „Next/Următorul pas”.

În pagina următoare vi se va solicita din nou să selectați dacă cetățeanul străin se află în oricare dintre situațiile descrise. Dacă niciuna dintre acestea nu este situația solicitantului, va trebui doar să selectați ultima opțiune din pagină: „Nu mă regăsesc în niciuna dintre situațiile menționate mai sus”. Apoi faceți clic pe butonul „Next/Următorul” pentru a continua. Vă rugăm să consultați și print-screen-ul de mai jos pentru acest pas:

În următoarele 2 pagini vi se va solicita să completați cu informațiile personale ale străinului: nume, prenume, data nașterii, țara nașterii, detaliile pașaportului, detalii despre familie, ocupație, etc. Vă rugăm să completați toate datele în mod corect, deoarece toate informațiile furnizate aici vor fi verificate de consulat în timpul verificărilor ulterioare.

Pe pagina următoare (pasul 8 al solicitării) vi se va cere să selectați numărul de intrări de care cetățeanul străin are nevoie pentru viză și numărul total de zile de ședere în România. Dacă străinul dorește să călătorească în România de mai multe ori, va trebui să specificați numărul total de zile de care străinul are nevoie pentru toate călătoriile.

Trecând mai departe la pasul următor, vi se va cere să completați detalii cu privire la călătoria plănuită, cum ar fi: data sosirii, data plecării, traseul planificat etc. În aceeași pagină, va trebui să furnizați informații despre persoana pe care străinul o vizitează în România. De asemenea, informații cu privire la cine acoperă costul șederii străinului în România – e.g., cetățeanul străin sau gazda din România. De asemenea, va trebui să selectați tipul mijloacelor de întreținere pentru perioada șederii cetățeanului străin – e.g., numerar, carte de credit, cecuri etc.

Dacă gazda din România va acoperi mijloacele de cazare, vă rugăm să selectați butonul „Cazare/Accommodation”.

Pasul 10: va trebui să furnizați informații cu privire la membrii familiei cetățeanului străin. Majoritatea câmpurilor din această pagină sunt opționale. Vă sfătuim să le completați numai dacă membrii familiei călătoresc în România împreună cu solicitantul de viză.

Pasul 11: va trebui să selectați dacă cazarea în România va fi asigurată de gazdă (persoana fizică) sau de un hotel. Va trebui să furnizați informații detaliate și adresă.

Pasul 12 (pasul final): completați informații cu privire la adresa de domiciliu a cetățeanului străin. Apoi faceți click pe butonul „Next/Următorul pas”.

După ce finalizați completarea solicitării, veți fi direcționat către pagina în care va trebui să revizuiți rezumatul acesteia. Dacă totul este în regulă, va trebui să transmiteți solicitarea spre procesare la consulat, făcând click pe butonul „Send file/Trimite solicitarea”. Vă rugăm să vedeți și imaginea de mai jos pentru mai multe detalii:

Odată ce transmiteți cu succes dosarul, solicitarea online a vizei este finalizată. Apoi cererea urmează să fie analizată de reprezentanții consulatului român și, dacă este în regulă, veți primi un e-mail care confirmă că cererea a fost procesată. Același e-mail vă va invita să vă conectați din nou la contul dumneavoastră și să selectați data și ora la care puteți programa interviul la consulat. Am detaliat mai jos acest pas final.

3. DEPUNEREA DOSARULUI ȘI INTERVIUL LA CONSULAT

Toate documentele pe care le-ați încărcat în timpul depunerii solicitării online pot fi, de asemenea, solicitate în original și copii cetățeanului străin de către reprezentanții consulatului român la momentul interviului.

De asemenea, în scopul interviului, recomandăm ca solicitantul să se pregătească în avans pentru întrebările care i-ar putea fi adresate. Întrebările vor avea ca scop principal verificarea relației cu persoana gazdă din România și a scopului detaliat al șederii acestuia în România. Pot fi adresate întrebări precum:

 • Sunteți rudă cu persoana pe care o vizitați în Romania?
 • Cum și când v-ați întâlnit prima oara?
 • Când v-ați întâlnit ultima dată?
 • Care este scopul călătoriei dvs. în România și unde veți locui?, etc.

Pentru a verifica adresa detaliată a consulatului român din țara de reședință a cetățeanului străin vizitați site-ul Ministerului Afacerilor Externe al României aici: Ministerul Afacerilor Externe al României – misiuni ale României în străinătate.

De asemenea, vă rugăm să rețineți că viza nu poate fi întotdeauna aprobată și ștampilată în pașaport în aceeași zi, așa că este posibil ca solicitantul să fie nevoit să-și lase pașaportul în consulatul român până când viza este aprobată.

Odată ce viza este obținută, solicitantul poate călători în România. În timpul călătoriei, este recomandat să aibă disponibile copii ale scrisorii de invitație emise de gazda din România. Acest document poate fi solicitat de poliția de frontieră.


Alte resurse:

Toate resursele din categoria: Imigrare și călătorii

Aveți nevoie de asistență în imigrare?

Write A Comment