Guvernul a stabilit recent un nou termen al declarației unice pentru care persoanele fizice au obligația depunerii anul acesta. Astfel, vestea bună este că s-a decis prelungirea termenului, stabilindu-se o nouă dată limită: 25 mai 2020.

Conform prevederilor Codului Fiscal (Legea nr. 224/2015), termenul anual pentru depunerea declarației unice este 15 martie al anului următor. Însă pentru anul acesta guvernul a considerat oportună prorogarea termenului de la 15 martie 2020 până la 25 mai 2020. Astfel, prelungirea a fost decisă prin intermediul unei Ordonanțe publicate vineri, 31 ianuarie (OUG 6/2020).

Acest lucru înseamnă că orice contribuabil își poate îndeplini obligația de declarare a veniturilor de natură personală (altele decât venitul salarial) realizate pe parcursul anului 2019 până la noul termen stabilit recent de guvern – 25 mai 2020.

Stabilirea unui nou termen al declarației unice era un lucru necesar pentru contribuabili. Data de 15 martie reprezenta un termen mult prea strâns, iar acest lucru a generat nemulțumire anul trecut în rândul celor care aveau această obligație. Prin urmare, măsura de prelungire este bine venită în acest context.

Pentru cine se aplică noul termen al declarației unice?

Termenul de 25 mai se aplică pentru toate persoanele fizice care au obligația declarării veniturilor impozabile realizate în anul 2019. De asemenea, se aplică și persoanelor fizice care estimează că vor realiza venituri impozabile de pe teritoriul României pe parcursul anului curent (2020). Această obligație NU se aplică pentru veniturile de natură salarială, pentru care declararea se face lunar.

Reamintim aici câteva tipuri de venituri care se declară prin intermediul declarației unice:

  • venituri din activități independente desfășurate de persoanele fizice
  • venituri din cedarea folosinței bunurilor (închirierea de imobile, terenuri, etc.)
  • venituri din transferul titlurilor de valoare (vânzări de acțiuni, obligațiuni sau orice fel de instrumente financiare)
  • venituri din dividende sau dobânzi (pentru plata CASS, dacă este cazul)
  • venituri din tranzacționarea de monedă virtuală (criptomonedă – e.g. Bitcoin, Ethereum, Rippple, etc.)
  • venituri din cesiunea de creanțe
  • sau orice tip de venit din cele de mai sus, cu sursa în străinătate.

Un nou termen și pentru formularul 230

De asemenea, odată cu noul termen al declarației unice, a fost prelungit termenul și pentru depunerea formularului 230. Acest formular se depune în scopul redirecționării sumei de 3,5% din impozitul anual către entități nonprofit, unități de cult sau acordarea de burse private.

Redirecționarea se poate realiza de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii sau venituri din pensii. Pentru formularul 230 a fost stabilit același termen de depunere: 25 mai 2020.


Resurse similare:

Author

Tax & Legal consultant since 2005.

Write A Comment