Moody’s, binecunoscuta agenție internațională de rating, a modificat perspectiva de țară a României la sfârșitul săptămânii trecute. Aceasta a fost redusă de la “stabilă” la “negativă” conform celor comunicate de agenție. Totodată, agenția a reconfirmat ratingul ce privește datoria guvernamentală a României la Baa3.

Reconfirmarea ratingului de țară se bazează pe considerentul că România are în continuare un potențial de creștere economică foarte solid. Moody’s menționează că România are o economie mult mai dezvoltată și cu un ritm de creștere mai rapid față de multe alte țări din aceeași categorie de rating.

În continuare, urmează să fie analizată evoluția viitorului guvern care va fi ales la conducerea țării în această toamnă sau la începutul anului 2021. În funcție de deciziile guvernului viitor, Moody’s va decide dacă va scădea puterea de îndatorare a țării la nivelul de “junk”. Între timp, agenția avertizează că dacă economia României va suferi șocuri severe sau dacă cresc riscurile financiare, acest lucru ar putea accelera această decizie.

Ministrul român de finanțe, Florin Cîțu, a subliniat că perspectivele negative reflectă politicile guvernelor socialiste de îndatorare fără precedent, precum reforma pensiilor adoptată în cursul anului 2019, dar şi deteriorarea poziţiei pe plan extern a României. Ministrul a mai precizat că piețele au confirmat politicile guvernului actual, prin costul scăzut al împrumutului recent (al Eurobondurilor emise la începutul acestui an). Cu toate acestea, nu a dorit să comenteze subiectul privind majorarea pensiilor din luna septembrie a acestui an.

De altfel, și celelalte două mari agenții de rating (Fitch și Standard & Poor’s) confirmă aceeași proastă administrare a finanțelor de către guvernele precedente: “finanțele României au fost administrate ingrozitor de prost în ultimii ani de către guvernele socialiste (S&P – “creșterea nesustenabila a cheltuielilor din ultimii trei ani”, Fitch – “poor fiscal management in recent years”).

Dorești să contribui cu un comentariu util pe subiectul perspectivei de țară a României evaluate de agențiile de rating? Lasă comentariul tău mai jos.


Ce mai poți citi:

Write A Comment