În data de 21 decembrie (luni) a fost publicată Legea nr. 296/2020, care aduce mai multe modificări fiscale pentru avantajele salariale, modificări importante care se vor aplica începând cu luna ianuarie 2021.

Descriem mai jos cele mai importante 3 modificări fiscale, urmând să analizăm toate modificările aduse de această lege Codului Fiscal, în articole viitoare.

Utilizarea mașinilor de firmă în scop personal de către salariați devine avantaj neimpozabil și în cazul microîntreprinderilor

Prin această modificare se clarifică faptul că și în cazul microîntreprinderilor, cât și al firmelor care aplică impozitul specific, avantajele sub forma utilizării în scop personal a vehiculelor de către salariați este avantaj neimpozabil. Astfel, acesta va fi scutit atât de impozit pe venit, cât și de contribuții sociale obligatorii datorate de salariați. Exceptarea de la impozitare se va aplica începând cu venitul aferent lunii ianuarie 2021, fără alte condiționări.

Până acum, deoarece legea prevedea această scutire numai în cazul salariaților companiilor plătitoare de impozit pe profit, aceste avantaje salariale trebuiau impozitate atât cu impozit pe venit, cât și cu contribuții sociale (CAS și CASS).

Conform prevederilor Legii 296/2020 care modifică Codul Fiscal, această scutire se va aplica începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021 (care se declară efectiv până la data de 25 februarie 2021). Obligația de reținere și plată a taxelor salariale revine exclusiv angajatorului.

Această scutire fiscală se va aplica, ca și în cazul plătitorilor de impozit pe profit, doar vehiculelor rutiere motorizate de maximum 3.500 de kg și având maxim nouă scaune, inclusiv cel al șoferului.

Cheltuielile cu vaccinarea sau testarea salariaților vor fi scutite de la impozitare indiferent de starea de urgență sau alertă

Cheltuielile înregistrate de angajatori cu testarea epidemiologică și vaccinarea salariaților vor fi scutite de la impozitare la nivelul salariaților indiferent de scopul acestora (indiferent dacă vor fi în scopul prevenirii COVID-19 sau a altor boli).

Astfel, modificarea adusă de noua lege prevede scutirea de la impozitare pentru cheltuielile cu testarea și vaccinarea în cazul tuturor tipurilor de boli care pot pune în pericol sănătatea angajaților, nu numai în cazul COVID. De asemenea, extinde acest tratament fiscal și în afara situațiilor de stare de urgență sau de alertă, așa cum fusese stabilit în octombrie prin Ordonanța 181/2020.

În luna octombrie, această scutire de la impozitare ca avantaj salarial fusese stabilită prin OUG 181/2020 doar pentru testările efectuate de angajatori pentru COVID și numai pe timp de stare de alertă sau de urgență. Iar Ordonanța nu prevedea scutirea și pentru cheltuielile cu vaccinarea.

Cu această nouă prevedere, facilitatea va acoperi orice tip de testare, nu doar testările pentru depistarea COVID. În același timp, va fi scutită de la impozitare ca avantaj salarial și vaccinarea angajaților. Noua facilitate se aplică atât la nivelul impozitului pe venit, cât și la nivelul contribuțiilor sociale obligatorii (CAS și CASS).

La fel ca în cazul utilizării mașinilor de firmă, și această prevedere se va aplica efectiv începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021.

Bonificație acordată salariaților care își desfășoară activitatea de acasă (în regim de telemuncă)

Această nouă facilitate prevede practic posibilitatea ca angajatorii să plătească bani neimpozabili salariaților care lucrează în regim de telemuncă. Scopul este de a deconta cheltuielile avute de salariați cu: echipamente de birou, utilități, abonament de internet, mobilier de birou.

Facilitatea prevede acordarea unei sume lunare, în limita a 400 Lei, care va fi scutită de la plata taxelor salariale. Astfel, acest avantaj va fi considerat neimpozabil la nivelul salariatului. El va fi exclus din baza impozitului pe venit, cât și din baza contribuțiilor sociale datorate de salariat.

Firmele vor trebui să se încadreze într-un plafon maxim de 400 de lei pe lună, iar bonificația se va calcula în funcție de numărul de zile din luna în care salariatul muncește efectiv în regim de telemuncă.

Și această facilitate va fi aplicabilă tot începând cu 1 ianuarie 2021.

Alte resurse:

Toate resursele din categoria: Îndrumare fiscală

Aveți nevoie de asistență în estimarea costurilor cu avantajele salariale?
Nimic mai simplu. Utilizați formularul de mai jos pentru a ne transmite asistența solicitată. Vom reveni către dumneavoastră în cel mai scurt timp.

Write A Comment