Ați fi considerat vreodată Malta un paradis al blockchain? De câte ori v-ați gândit să călătoriți ori să vă relocați în Malta a fost cu scopul de a investi în sectorul IT?

Ei bine, se pare că mica țară insulară din sudul Europei este un adevărat pionier în adoptarea de legislație pentru încurajarea dezvoltării de tehnologie cripto. În decursul ultimilor ani, Malta a adoptat în mai multe rânduri legislație model cu scopul de a reglementa blockchain-ul, tehnologia de registru distribuit (distributed ledger technology) și criptomonedele.

Ce este unic la eforturile de dezvoltare a industriei blockchain din Malta? Ei bine, autoritățile malteze au fost printre primele care au setat un cadru real de reglementare pentru companiile care oferă servicii în domeniul blockchain și cel al criptomonedelor. Astfel, Malta a reușit deja, înaintea multor altor state, să ofere un cadru juridic clar pentru activitățile acestora din urmă. Astfel, a încurajat cooperarea între startup-urile care emit sau tranzacționează criptomonede și instituțiile financiare consacrate.

Malta este deja recunoscută ca fiind țara care a licențiat jocurile de noroc online, iar activitățile operatorilor din această industrie contribuie de ani buni cu o parte semnificativă la PIB-ul țării. Acum Malta pare să-și propună repetarea istoriei, însă într-un registru puțin diferit. Autoritățile malteze își propun să atingă un succes similar în industria blockchain și cripto, prin stabilirea un sistem profitabil de stimulente fiscale, inițiative guvernamentale și reglementări clare și prietenoase.

Malta, pionier în legislația de reglementare a blockchain

Mai exact, în iulie 2018 Parlamentul Maltei a aprobat un cadru de reglementare pentru tehnologia blockchain, făcând astfel din Malta una dintre cele mai „prietenoase” țări din lume cu această tehnologie. Astfel, autoritățile malteze au studiat piața și au ajuns la concluzia că industria blockchain duce în primul rând lipsă majoră de o reglementare clară. Iar pentru atragerea antreprenorilor cu greutate din această industrie este necesară înainte de toate certitudinea juridică.

Astfel, guvernul a trecut rapid la redactarea și adoptarea de legi care, în timp, au atras investitori în industria cu potențial din ce în ce mai mare care ia naștere în jurul tehnologiei blockchain. O industrie despre care se spune că are un potențial uriaș de a oferi putere semnificativă de decizie comunităților.

Acesta este modelul de guvernare datorită căruia unele dintre cele mai mari afaceri care operează în piața de tranzacții cu criptomonedă, precum Binance și OKEx, și-au înregistrat sediile centrale în Malta.

Demersurile concrete ale autorităților malteze

Primul lucru pe care l-au întreprins autoritățile malteze în acest domeniu a fost să înființeze o agenție centrală cunoscută sub numele Autoritatea Malteză în domeniul Inovației Digitale (în engleză: Malta Digital Innovation Authority, sau prescurtat: MDIA). Agenția respectivă are mandatul de a aproba și reglementa auditorii de sisteme tehnologice și în același timp de a certifica platformele tehnologice de tip blockchain, inclusiv contractele digitale inteligente.

De asemenea, a fost adoptată o lege-cadru (Legea privind Acordurile și Serviciile bazate pe Tehnologii Inovatoare) care stabilește cadrul legal pentru înregistrarea și certificarea furnizorilor de servicii tehnologice în industria blockchain, cum ar fi platformele bazate pe tehnologie de tip blockchain, sau cea care stă la baza contractelor inteligente.

A fost totodată adoptată o lege specială care să reglementeze tranzacțiile cu monedă virtuală. Mai exact, Legea Activelor Financiare Virtuale (Virtual Financial Assets law), care stabilește cadrul juridic pentru ofertele inițiale de monede virtuale (Initial Coin Offerings – ICO) și regimul de reglementare pentru furnizarea anumitor servicii în ce privește tranzacționarea oricăror active virtuale.

În plus, Malta a reușit să-și construiască o infrastructură operațională bine dezvoltată de agenții care are scopul de a sprijini companiile inovatoare.

De asemenea, Autoritatea pentru Jocuri de Noroc din Malta lucrează îndeaproape cu celelalte organisme de reglementare și oferă certificările necesare în situațiile de implementare a tehnologiei blockchain sau a monedelor virtuale pentru jocurile de noroc.

Provocări de învins

Cu toate acestea, ca în orice industrie în dezvoltare, există și provocări care pun încă sub semnul întrebării succesul de a poziționa Malta un paradis al blockchain.

Cele mai importante provocări în cazul Maltei sunt: atragerea în continuare de jucători puternici din industrie care pot beneficia cadrul juridic de reglementare al Maltei și procedurile birocratice din legislația de imigrare, care ar trebui să sprijine investitorii care aduc talente din afara țării.

În scop de imigrare, autoritățile malteze par să facă anumite progrese pentru eficientizarea procesului de imigrare a talentelor din afara Uniunii Europene, însă angajatorii din domeniu consideră că nu sunt suficiente.

Guvernul admite că mai are de lucru la unele aspecte și sprijină în continuare anumite demersuri din industrie. În prezent există în derulare proiecte de legislație în domeniu, inclusiv dezvoltarea unui centru de excelență de ultimă generație și planuri concrete de atragere a investitorilor de risc și a incubatoarelor de accelerare în domeniu. Guvernul maltez este încrezător că aceste măsuri vor întări cadrul existent și vor atrage investiții importante pentru acest sector.

Actorii din industrie susțin însă că există însă și hibe importante ale sistemului creat. Spre exemplu, unii operatori consideră că cerințele Legii privind Activele Financiare Virtuale sunt pe alocuri mult prea exigente. De asemenea, unii consideră că licențele sunt prea scumpe – undeva la 10.000 de euro doar pentru a gestiona o cerere preliminară. Există, de asemenea, plângeri conform cărora solicitanții sunt obligați să respecte încă dinainte de licențiere anumite politici de combatere a spălării banilor.

În ciuda acestor provocări, este clar că Malta merită toate laudele pentru profresul realizat până acum în industria blockchain. În timp de economii mult mai puternice manifestă încă reticență în reglementarea blockchain-ului și a criptomonedelor, Malta a adoptat o poziție remarcabil de progresivă față de aceste sisteme și s-a orientat rapid pentru a beneficia de oportunitățile din domeniu.


Alte resurse:

Write A Comment