În acest articol explicăm dacă mai este necesar acordul vecinilor la înființarea unei firme și în ce situații a rămas aplicabilă această obligație.

Astfel, pe data de 6 iulie 2020 au intrat în vigoare modificările în ceea ce privește Legea societăților nr. 31/1990. Aceste modificări reprezintă de fapt anumite simplificări care presupun eliminarea unor restricții și formalități reduse de îndeplinit pentru deschiderea unui startup.

Printre aceste simplificări, una importantă este faptul că a fost eliminată obligația obținerii acordului vecinilor la înființarea unei firme. Într-adevăr, de la intrarea în vigoare a modificării nu se mai solicită absolut nici un document care să ateste acordul vecinilor de bloc la înființarea unei societăți, cu condiția ca la acea adresă nu se desfășoară absolut niciun tip de activitate economică. Explicăm mai jos detalii și ce trebuie să faci, chiar dacă legea s-a modificat.

Nu mai este necesar acordul vecinilor la înființarea unei firme

Legea spune că în momentul în care se dorește schimbarea destinației unui imobil colectiv cu regim de locuință într-un sediu de firmă, atunci cel care solicită această modificare nu trebuie să mai obțină acordul vecinilor.

De reținut faptul că acest lucru se poate realiza în urma unei declarații pe propria răspundere în care să fie specificat faptul că la sediul respectiv nu se va desfășura nici un fel de activitate economică. Toate aceste informații se regăsesc în art. 17 (6), Legea nr. 102/2020 din Legea societăților, intrată în vigoare pe data de 5 Iulie 2020.

Cum se proceda înainte de această modificare

Înainte ca această lege nouă să între în vigoare, Legea asociațiilor de proprietari spunea că este nevoie de acordul scris, prelabil, al proprietarilor din blocul respectiv cu care solicitantul se învecinează pe plan vertical și orizontal, pentru înființarea unui sediu de firmă. Acordul vecinilor la înființarea unei societăți era o problemă reală pentru foarte mulți oameni.

Din punct de vedere al practicii, lucrurile erau și mai stresante. Solicitantul trebuia să depună la registrul comerțului din orașul în care locuia, un document cu un antet care prevedea atât semnătura și acordul președintelui de asociație, cât și acordul proprietarilor direct învecinaţi pe plan orizontal și vertical. Acest document se depunea doar dacă solicitantul avea toate semnăturile necesare.

Acordul vecinilor la înființarea unei firme era pentru mulți o adevărată corvoadă. Inițiatorii Legii 102/2020 au avut cu siguranță o idee foarte bună cu aceste modificări, dorința lor fiind aceea de a scăpa antreprenorii de obține mereu toate aceste semnături, cu atât mai mult cu cât la acea adresă nu se desfășura nici un fel de activitate. În acea situație, necesitatea acelor semnături era văzută pur și simplu ca un formalism excesiv.

Ce trebuie să faci chiar dacă legea s-a modificat

Ei bine, chiar dacă legea s-a modificat în avantajul solicitantului, acesta tot trebuie să îndeplinească anumite formalități. Evident că acestea sunt mult mai simple, dar chiar și așa, solicitantul trebuie să se asigure că nu uită nimic din ce are de făcut. Nu mai este necesar acordul vecinilor la înființarea unei firme, dar este nevoie și de depunerea unei declarații pe propria răspundere.

Acest lucru este valabil pentru sediile de firmă în care nu se desfășoară nici o activitate. Dacă în schimb la acea adresă se va desfășura un anumit tip de activitate, atunci este necesară obținerea acordului. Este important de știut că pe site-ul ONRC se găsește un model de declarație pe propria răspundere.

Această declarație trebuie să conțină semnătura asociaților sau a administratorilor, din care rezultă că societatea respectivă nu desfășoară nici o activitate la sediul social sau la sediile secundare.

Alte modificări aduse de noua lege

Noua lege va permite atât unei persoane fizice cât și unei persoane juridice să aibă titlul de asociat unic în mai multe firme în același timp. Noua lege elimină din Legea 31/1990, Legea societăților comerciale, articolul 14. O altă modificare este aceea că se permite funcționarea mai multor sedii de firme în același imobil, indiferent de câte camere are imobilul respectiv.

Noul proiect face debirocratizare pură

Acest nou proiect de lege este unul care oferă doar avantaje. În primul rând, sunt eliminate hârtiile inutile care făceau parte din procesul înregistrării sediului social. Acordul vecinilor este eliminat pentru ca toți cei care doresc să aibă sediu social într-un apartament să poată face acest lucru fără bătăi de cap.

Această modificare îi ajută foarte mult și pe cei cu profesii liberale, care au nevoie doar de o simplă adresă de corespondență oficială. Din păcate, birocrația inutilă din țara noastră descurajează atât antreprenoriatul cât și mediul privat. Prin urmare, astfel de legi, chiar dacă nu par semnificative, aduc cumva un gram de speranță în inima celui care dorește să aibă propria firmă.

Pur și simplu faptul că va trebui să alerge mai puțin și să pregătească mai puține hârtii reprezintă fără doar și poate un avantaj destul de mare. Toate aceste măsuri sunt în alte state, o normalitate. Spre exemplu, în Marea Britanie îți poți deschide o societate în doar câteva ore. Nu există nici un motiv sau o explicație plauzibilă în ceea ce privește dificultatea înființării unei firme în țara noastră.

Tocmai din acest motiv, foarte mulți tineri antreprenori se simt descurajați înainte de a-și pune în aplicare visul. Așadar, atunci când apare câte o schimbare pozitivă în ceea ce privește modalitatea de înființare a unei firme, cu toții ne bucurăm și parcă devenim ceva mai entuziasmați și hotărâți în privința realizării planului nostru.

Author

Contributor

Write A Comment