În această perioadă a pandemiei, ne întrebăm în mod firesc în ce condiții putem călători către alte state și ce obligații avem de îndeplinit. Cu toate restricțiile impuse de fiecare stat în parte la intrarea pe teritoriul propriu, este recomandat să verificăm care sunt aceste restricții și ce proceduri vom fi obligați să urmăm, dacă este necesar.

Multe state europene impun diferite condiții la intrarea românilor pe teritoriul lor în contextul pandemiei, unele chiar interzicând complet orice intrare.

Astfel, în continuare sunt state europene care impun românilor izolarea pe o perioadă de timp de la intrarea în țară, unele cer teste negative de COVID-19 pentru persoanele care călătoresc din anumite zone ale țării, iar altele interzic complet intrarea.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de informare ale românilor, am întocmit mai jos o listă actualizată cu condițiile în care putem călători către alte state. Informațiile sunt colectate din baza de date oficială a Ministerului Afacerilor Externe:

Grecia

Conform celor comunicate oficial de autoritățile elene, începând cu data de 28 iulie Grecia impune românilor obligația prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19. Testul nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore la momentul intrării pe teritoriul Greciei. Această obligație se aplică și pentru călătorii care sosesc pe aeroporturile din Grecia, cu zboruri dinspre România și Bulgaria.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele prezentate și în limba engleză. De asemenea, trebuie să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului.

Prezentarea la frontieră a unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passanger Locator Form și prezentarea codului QR.

Germania

Începând cu 12 august 2020, Germania a introdus pe lista zonelor de risc epidemiologic ridicat municipiul București, alături de alte zece județe din România, respectiv Bacău, Brăila, Brașov, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea. Această decizie vine la cinci zile după ce alte șapte județe ale țării noastre fuseseră adăugate pe listă. Este vorba despre Argeş, Bihor, Buzău, Neamț, Ialomița, Mehedinți şi Timiş.

Astfel, 18 zone din România se află la acest moment pe lista Germaniei cu risc mare de transmitere a coronavirusului.

Persoanele care vin din aceste județe sunt obligate să prezinte un test negativ COVID-19,  efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii în Germania sau, alternativ, să se supună testării gratuite, într-un interval de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul Germaniei.

În cazul neprezentării testului de coronavirus, autoritățile germane pot refuza intrarea sau pot dispune măsura autoizolării la domiciliu. Indiferent de opțiunea aleasă, testarea după intrarea în țară este obligatorie pentru toate persoanele care vin din zonele de risc.

Atenție! Măsura autoizolării la domiciul nu se va aplica celor care prezintă un test negativ, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii în Germania. Dacă testul este efectuat chiar la momentul sosirii în Germania, autoizolarea se face până la primirea rezultatului testului.

Belgia

Începând cu 1 august 2020 Belgia a inclus și ea anumite zone ale României pe “lista de alertă”. Este vorba despre județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea. 

Toate persoanele care sosesc din aceste zone sunt obligate să intre în autoizolare și să efectueze un test COVID. Celelate zone ale României sunt incluse în “zona portocalie”, ceea ce înseamnă că persoanele care vin de acolo nu sunt obligate să intre în autoizolare, dar trebuie să se adreseze medicului dacă au simptome ale infecției cu coronavirus.

Elveția

Începând cu data de 8 august 2020, toate persoanele care intră pe teritoriul Elveției și care s-au aflat pe parcursul ultimelor 14 zile pe teritoriul României sunt obligate să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locație, pentru o perioadă de zece zile. Potrivit procedurilor instituite de belgieni, autoizolarea nu poate fi întreruptă de un test negativ al infecției cu coronavirus.

Austria

Începând cu data de 27 iulie 2020 accesul cetățenilor provenind din România este permis doar dacă dețin un test negativ pentru coronavirus, care să nu fie mai vechi de 72 de ore și să fie atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză.

În lipsa acestuia, persoanele respective și celor care îi însoțesc li se permite intrarea în Austria, însă sunt obligați să se supună timp de zece zile unei izolări la domiciliu sau într-o locație amenajată. Costurile vor fi suportate de către persoana în cauză. Dacă testul pentru coronavirus efectuat în perioada izolării este negativ, izolarea instituită pe perioada celor zece zile se suspendă.

În situația în care cetățeanul străin nu poate prezenta certificatul medical sau dovada unei cazări adecvate, autoritățile austriece nu vor permite intrarea pe teritoriul țării.

Italia

Începând cu data de 24 iulie 2020, persoanele care au locuit pe teritoriul României sau au tranzitat România în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile. Autoritățile italiene au decis prelungirea aplicării acestor măsuri până la data de 7 septembrie 2020.

În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control o declarație pe proprie răspundere, în care să specifice detaliat locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil).

Persoanele care sosesc în Italia dinspre România și nu se pot deplasa cu un mijloc de transport privat la adresa indicată în declarația pe propria răspundere, vor trebui să efectueze carantina într-o locație stabilită de Protecția Civilă. Acest lucru se va întâmpla pe cheltuiala proprie. Persoana în cauză este obligată să comunice apariția unor eventuale simptome de COVID-19 Direcției de Sănătate Publică.

În mod asemănător, persoanele fizice care sosesc din România în Italia cu un mijloc de transport privat sunt obligate să comunice imediat propria intrare pe teritoriul italian Departamentului de Prevenție din cadrul Direcției de Sănătate Publică locală. Acestea vor fi supuse măsurii de supraveghere sanitară și de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, la adresa comunicată Direcției de Sănătate Publică și vor trebui să semnaleze apariția unor eventuale simptome de COVID-19.

Cehia

Începând cu 3 august 2020, Cehia a introdus România pe lista cu risc înalt de infectare (“lista roșie”). Românii care călătoresc în Cehia pot intra pe teritoriul țării fără a justifica scopul călătoriei, dar, imediat după intrare, sunt obligați să-și anunțe sosirea la Direcția de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reședință declarat (hotel sau locuință). Apoi, pe cheltuiala proprie, au obligația testării pentru COVID-19.

Cipru

Condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Ciprului sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv: categoria A (pentru care nu se solicită prezentarea unui test negativ pentru infecția cu COVID-19), categoria B (state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19) și categoria C (accesul este permis numai cu îndeplinirea anumitor condiții).

România este inclusă în categoria C. Prin urmare, pasagerii români sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile, iar călătoriile în scop turistic nu sunt permise.

Danemarca

Începând cu luna august, Danemarca a inclus România pe lista “țărilor închise”, alături de Bulgaria, Luxemburg și Spania. Prin urmare, cetățenii care vin din România pot continua să călătorească în Danemarca doar în baza unui motiv întemeiat, precum muncă, studii etc.

Cetățenii din România care au un motiv întemeiat pentru intrarea pe teritoriul Danemarcei pot veni fără prezentarea unui test COVID-19. În cazul în care aceștia prezintă simptome clare de infecție (tuse uscată, febră etc), autoritățile daneze pot refuza intrarea.

Apoi, cetățenilor români cu drept de ședere în Danemarca li se recomandă ferm o perioadă de carantină timp de 14 zile la întoarcerea din România.

Totodată, de la 1 august, nu se mai permite intrarea cetățenilor români în Danemarca în scop turistic.

Estonia

Cetățenii provenind din state UE în care incidența de infectare cu noul coronavirus, în ultimele două săptămâni, este mai mare de 16 la 100.000 de locuitori, vor fi obligați la autoizolare timp de 14 zile. Prin urmare, până la data de 16 august, cetățenii români care vin în Estonia sunt obligați să se autoizoleze timp de 14 zile, deoarece rata de infectare de la noi din țară depășește pragul stabilit de 16/100.000.

Finlanda

Conform deciziei Guvernului Republicii Finlanda, s-a dispus extinderea parțială a controlului la frontierele interne și restricționarea traficului de frontierele externe a Republicii Finlanda până la 11 august 2020. În acest sens, restricțiile la intrare vor continua în ceea ce privește traficul dintre Finlanda și România.

Irlanda

Cetățenii români care călătoresc în Irlanda direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

La data de 22 iulie, autoritățile irlandeze au anunțat că persoanele care călătoresc din următoarele destinații europene: Cipru, Estonia, Finlanda, Gibraltar, Grecia, Groenlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Monaco, Norvegia, San Marino, Slovacia și Ungaria sunt exceptate de la măsura autoizolării.

Olanda

Începând cu data de 9 iulie, cetățenilor care se deplasează din România în Olanda li se recomandă în mod ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.

Autoritățile recomandă turiștilor europeni efectuarea vacanțelor în special în afara sezonului, evitarea locurilor aglomerate și deplasarea pe cât posibil cu mașina personală, bicicleta sau pedestru.

Letonia

Deși a ieșit din starea de urgență, Letonia menține o serie de restricții, inclusiv pentru români. Astfel, cel puțin până la data de 13 august, românii au obligația de a se autoizola o perioadă de 14 zile după sosirea în Letonia.

De asemenea, toți călătorii, inclusiv cetățenii și rezidenții permanenți ai Letoniei, care au revenit din țări în care numărul cumulat de cazuri COVID-19 în ultimele de 14 zile depășește 16 la 100.000 de locuitori, trebuie să efectueze 14 zile de autoizolare.

Lituania

Guvernul de la Vilnius permite cetățenilor și rezidenților permanenți ai statelor Uniunii Europene, Spațiului Economic European, precum și celor din Confederația Elvețiană și din Marea Britanie să intre în Lituania dacă aceste state mențin o limită maximă de 25 de cazuri de infectare cu Covid-19 la 100.000 locuitori. Pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai statelor care depășesc 16 cazuri de infectare cu Covid-19 la 100.000 locuitori, dar nu mai mult de 25 de cazuri, este recomandată autoizolarea pentru o perioadă de 14 zile de la intrarea în Lituania.

În baza evaluării săptămânale a criteriilor epidemiologice menționate, rezidenții din România nu pot intra în Lituania.

Norvegia

Începând cu data de 15 iulie 2020, este permisă intrarea cetățenilor români pe teritoriul norvegian cu menținerea obligativității de intrare în carantină/izolare la domiciliu timp de 10 zile după sosire.

Persoanele care nu au rezidență permanentă în Norvegia trebuie să prezinte la sosire documente din care să rezulte șederea continuă, pe durata celor 10 zile, la o adresă înregistrată din Norvegia sau rezervare de cazare/aranjament de închiriere a unui spațiu (poate fi sub forma de email sau SMS, din care să rezulte cu claritate rezervarea).

Aceste cerințe sunt aplicate și persoanelor a căror ședere în Norvegia este mai scurtă de 10 zile.

Marea Britanie

Cetățenii români care călătoresc în Marea Britanie direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Conform autorităților britanice, începând cu data de 10 iulie, persoanele care călătoresc din următoarele state: Andorra, Antigua și Barbuda, Aruba, Australia, Republica Austria, Bahamas, Barbados, Regatul Belgiei, Insula Bonaire, Republica Cehă, Republica Cipru, Republica Croația, Republica Coreea, Curaçao, Regatul Danemarcei, Republica Dominicană, Republica Elenă, Republica Franceză, Polinezia Franceză, Insulele Feroe, Republica Finlanda, Republica Insulelor Fiji, Republica Federală Germania, Grenada, Groenlanda, Guadelupa, R.A.S. Hong Kong, Republica Italiană, Republica Islanda, Jamaica, Japonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat de Luxemburg, R.A.S. Macao, Republica Malta, Republica Mauritius, Principatul Monaco, Regatul Norvegiei, Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Republica Polonă, Réunion, Republica San Marino, Republica Serbia, Republica Seychelles, Regatul Spaniei, Regatul Suediei, Saint-Barthélemy, Saint Eustatius și Saba, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Pierre și Miquelon, Regatul Țărilor de Jos, Republica Trinidad și Tobago, Republica Turcia, Ungaria, Vatican, Republica Socialistă Vietnam sunt exceptate de la măsura autoizolării.

De asemenea, persoanele care călătoresc în Anglia din Republica Irlanda, Insulele din Canalul Mânecii, Insula Man și cele 14 teritorii britanice de peste mări sunt exceptate de la măsura autoizolării.

Slovacia

Cetăţenii români care sosesc în acest stat trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul. România este considerată ţară de risc sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia de COVID-19.

Ungaria

Conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, România a fost inclusă pe lista galbenă (cu restricții de intrare). În consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din România, dar nu pentru scop de tranzit, le sunt aplicabile următoarele dispoziții:

  • la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar, în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul în Ungaria;
  • în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Conform informațiilor primite din partea poliției de frontieră, Ungaria permite totuși intrarea românilor pe teritoriul țării fără un test COVID-19 și fără obligația carantinei dacă persoana în cauză se deplasează pe o rază de maxim 30 kilometri de la frontieră și părăsește teritoriul Ungariei în cel mult 24 de ore.
 

Pentru mai multe informații cu privire la condițiile în care putem călători către alte state, puteți consulta de asemenea: lista atenționărilor de călătorie pusă la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe. Aceasta cuprinde toate țările din Europa și regimul de călătorie impus cetățenilor altor state.

De asemenea, pentru a verifica informațiile la zi despre condițiile în care putem călători către alte state europene, accesați și site-ul RE-open EU.


Alte resurse:

Write A Comment