Home » Impozitarea venitului din chirie pentru anul 2019 – ghid practic

Impozitarea venitului din chirie pentru anul 2019 – ghid practic

Sunteți în căutarea celui mai bun sfat pentru impozitarea venitului din chirie pentru anul 2019? Încercați să obțineți câteva sfaturi practice cu privire la declararea eficientă a veniturilor realizate din chirii în România și încă nu găsiți acele sfaturi?

În acest articol echipa noastră de consultanți fiscali vă oferă cele mai bune sfaturi practice pentru declararea venitului din chirie în România, astfel încât să puteți aplica cele mai corecte și mai eficiente metode de declarare fiscală. În urma acestui articol, veți putea să vă declarați corect veniturile din chirii și să respectați ultimele modificări ale legislației fiscale din România pentru anul 2019.

Impozitarea venitului din chirie – ratele de impozitare aplicabile

Veniturile realizate în urma închirierii oricărui tip de spațiu – de ex. apartament, casă, spațiu comercial – de către persoane fizice, reprezintă un venit supus impozitării în România. Conform prevederilor Codului Fiscal românesc (Legea nr. 227/2015), veniturile obținute din chirii sunt incluse în categoria mai largă a „veniturilor din cedarea folosinței bunurilor”. Astfel, conform legislației fiscale în vigoare, persoanele care obțin astfel de venituri au anumite obligații de declarare fiscală față de autoritățile fiscale române (ANAF).

IMPORTANT: Orice obligație de declarare fiscală pentru astfel de venituri revine beneficiarului de venit (proprietarului) și nu plătitorului de venit (chiriașului).

Taxele datorate pentru acest tip de venit pentru anul 2019 sunt:

  • impozitul pe venit: 10% (cotă fixă)
  • contribuția la fondul de sănătate (CASS), aplicabilă numai dacă venitul net anual impozabil obținut din chirie este cel puțin egal cu 12 salarii minime brute pe economie; pentru anul 2019, acest prag este stabilit la 24.960 LEI / an; dacă se atinge acest prag, CASS este limitată la 10% din această sumă; aceasta înseamnă o contribuție anuală fixă de 2.496 LEI pentru venitul obținut la nivelul anului 2019.

Vom explica în continuare modul corect în care se calculaează aceste două taxe, deoarece acestea nu se calculează la nivelul întregului venit ca atare, ci după deducerea anumitor cheltuieli forfetare.

Obligațiile declarative pentru impozitarea venitului din chirie

1. Obligația de declarare în avans a venitului estimat

Prima obligație de declarare pentru impozitarea venitului din chirie ia naștere la momentul semnării contractului de închiriere cu chiriașul. Semnarea contractului de închiriere generează obligația de a declara la organul fiscal local faptul că veți începe să obțineți un astfel de venit (adică un venit din închirierea unui imobil) pe parcursul anului fiscal respectiv. Mai exact, dacă ați semnat contractul de închiriere cu data de începere pentru 1 decembrie 2019, va trebui să declarați către ANAF că estimați că veți obține venit din chirie pe parcursul acestui an. Această declarare a venitului estimat se realizează prin intermediul declarației unice și, în același timp cu declararea venitului estimat, aveți obligația plății impozitului pe venit (și a contribuției la fondul de sănătate, dacă este cazul) pentru venitul pe care l-ați estimat.

Termenul limită pentru declararea venitului estimat este de 30 de zile de la data semnării contractului de închiriere cu chiriașul. Același termen limită se aplică pentru plata taxelor datorate în avans. Declarația unică se poate depune în acest scop prin mijloace electronice la distanță, după cum urmează:

  • prin deschiderea unui cont personal în Spațiul Privat Virtual (SPV), pe site-ul ANAF,

sau

  • prin obținerea unui certificat digital pentru semnarea declarației și depunerea acesteia pe site-ul e-guvernare.ro.

Declarația unică se mai poate depune încă și în format fizic, direct la Administrația teritorială locală (unde aveți înregistrat domiciliul sau adresa de reședință, după caz).

2. Obligația de declarare la finalul anului fiscal

Obligația finală de declarare pentru impozitarea venitului din chirie are termen după încheierea anului fiscal (adică anul calendaristic). Acesta este de fapt termenul anual pentru depunerea declarației unice, care se aplică pentru toate tipurile de venituri, altele decât salariul.

Conform legislației fiscale în vigoare la acest moment, pentru anul fiscal 2019 termenul limită pentru depunerea declarației unice este 15 martie 2020. Există discuții la nivelul autorităților pentru schimbarea acestuia la 25 mai 2020, însă nu s-a decis nicio modificare. Prin urmare, până la o decizie finală urmată de modificarea legii, termenul rămâne 15 martie 2020.

Cum se calculează taxele datorate

Acum să trecem la metoda de calcul a impozitelor. Așa cum am menționat deja, taxele datorate în România pentru veniturile din chirii în anul 2019 nu se calculează la venitul total brut (venitul încasat). În scopul calculării taxelor datorate se aplică o deducere forfetară. Mai exact, pentru determinarea bazei impozabile, contribuabilului i se permite să deducă din venitul brut o sumă forfetară de 40% din venitul total anual. Suma forfetară deductibilă este menită să acopere cheltuielile posibile pe care proprietarul le poate avea pe parcursul anului cu reparații sau renovări ale imobilului.

Cu titlu de exemplu, dacă o persoană fizică ar obține venituri din chirii pe parcursul anului 2019 în valoare totală de 30.000 LEI, atunci ar avea dreptul de a deduce pentru calculul impozitului o sumă echivalentă cu 40% din venit. Astfel, baza impozabilă netă va fi de 18.000 LEI. Aceasta înseamnă că impozitul pe venit datorat va fi în valoare de 1.800 LEI (10% din baza impozabilă).

Având în vedere că baza impozabilă determinată în valoare de 18.000 LEI este mai mică decât pragul minim stabilit pentru plata contribuției la fondul de sănătate – CASS (pragul minim este 24.960 LEI pentru anul 2019), atunci contribuția de sănătate nu va fi datorată în acest exemplu. În consecință, impozitul total datorat pentru anul 2019 va rămâne în valoare de 1.800 LEI (numai impozitul pe venit).

Dacă declararea și plata în avans pentru impozitarea venitului din chirie a fost deja efectuată (conform instrucțiunilor de la punctul 1 de mai sus), atunci la sfârșitul anului contribuabilul va trebui să plătească doar diferențele dintre impozitul final calculat și ceea ce s-a plătit deja în avans, dacă este cazul. Termenul limită pentru plata taxelor finale este același cu cel pentru depunerea declarației unice – pentru anul 2019 termenul este 15 martie 2020.

Contribuie cu opinia ta mai jos privind impozitarea venitului din chirie.

Florin Stoicescu

Consultant fiscal și juridic


Resurse similare:

Servicii de asistență fiscală

Aveți nevoie de asistență fiscală cu declararea oricăror tipuri de venituri? Noi vă putem ajuta. Oferim posibilitatea de-a alege dintr-o gamă largă de servicii fiscale oferite de partenerii noștri.

Lasă un comentariu

Doriți să vă abonați la articolele noastre de îndrumare fiscală, salarizare și update-uri legislative?

Te-ai abonat cu succes la newsletter-ul nostru, mulțumim! Poți închide această fereastră.

S-a produs o eroare. Te rugăm să încerci din nou..

Expat-Center Romania va utiliza datele tale doar în scopuri informative prin newsletter-ul nostru.