Home » Îndrumare fiscală » Impozitarea dividendelor în 2019, reguli de bază

Impozitarea dividendelor în 2019, reguli de bază

Veniturile obținute în urma distribuirii dividendelor au fost supuse de-a lungul timpului diferitelor modificări ce au fost aduse Codului Fiscal. Cea mai importantă dintre acestea a fost reducerea ratei de impozitare de la 16% la 5%. Află toate informațiile necesare despre impozitarea dividendelor  în 2019, ce obligații ai în privința declarării acestora, atât ca societate, cât și ca acționar sau asociat: toate acestea în articolul de mai jos.

Pe scurt, ce sunt dividendele

Orice persoană fizică sau juridică poate beneficia de plata dividendelor în momentul în care deține acțiuni la o societate, fie că este o societate cu răspundere limitată sau o societate pe acțiuni.

Mai exact, dividendele constituie o parte din profitul pe care îl realizează o societate pe parcursul unui exercițiu financiar (e.g. în decursul unui an) și care revine fiecărui acționar sau asociat în acea societate, în mod proporțional cu numărul de acțiuni sau părți sociale pe care le deține în acea societate.

Prin urmare, societățile care pot plăti dividende sunt doar acelea care înregistrează profit la finalul exercițiului financiar, care au o strategie de dezvoltare pe termen lung și care au o evoluție stabilă. Pe de altă parte, chiar dacă înregistrează profit, nu toate societățile acordă dividende. Printre cei care nu se grăbesc să acorde dividende se număra firmele mici, ce sunt la început de drum și acelea care reinvestesc profitul în afacere, cu scopul de a se dezvolta într-un ritm mai alert.

Reguli de bază în impozitarea dividendelor pentru anul 2019

Florin Stoicescu

Consultant fiscal și juridic


Resurse similare:

Lasă un comentariu