Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care reglementează condițiile de utilizare privind certificatul digital COVID care va începe să fie emis de la 1 iulie 2021.

Astfel, conform declarațiilor ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, guvernul a aprobat în cadrul şedinţei de marţi (29 iunie) un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează cadrul legal privind certificatul digital COVID. Acest certificat ar urma să se emită începând cu 1 iulie 2021 și va fi utilizat de către toți cetățenii pentru călătoriile în alte state membre ale UE.

Conform reglementărilor la nivelul statelor membre, certificatul digital COVID va fi eliberat oricărui cetățean pentru următoarele scopuri:

  • dovadă vaccinare anti-Covid
  • rezultat testare cu test antigen rapid
  • rezultat testare RT-PCR
  • dovadă vindecare în urma infecției cu Covid.

Certificatul digital COVID va fi disponibil prin intermediul unei aplicații

Utilizatorul va trebui să descarce aplicația pe telefonul mobil și să se înregistreze cu o adresă de e-mail validă. Aplicația ar trebui să devină disponibilă de la 1 iulie 2021 (de mâine) la adresa https://certificat-covid.gov.ro.

Documentul va fi emis în baza informațiilor preluate din Registrul Electronic Național de Vaccinări (pentru persoanele vaccinate anticoronavirus) și din baza de date CoronaForms (pentru persoanele testate sau vindecate).

Conform celor reglementate, certificatele vor fi valabile pentru perioade limitate, în funcție de tipul fiecărui document, astfel:

  • Certificatele de vaccinare: 12 luni (până la 30 iunie 2022);
  • Certificatele de vindecare (pentru cei care au trecut deja prin boală): 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul înregistrat în platforma informatică CoronaForms;
  • Certificatele de testare cu testul antigen rapid: 24 de ore;
  • Certificatele de testare cu testul RT-PCR: 72 de ore.

Certificatul trebuie solicitat cu minim 5 zile înaintea călătoriei

Cetățenii care doresc să călătorească către alte state UE ar trebui să solicite certificatul digital de vaccinare sau de vindecare cu cel puțin 5 zile lucrătoare înaintea călătoriei în străinătate. Pentru certificatele de testare, solicitarea ar trebui înregistrată cu cel puțin 12 ore (pentru testul antigen rapid), respectiv 48 de ore (pentru testul RT-PCR) înaintea călătoriei.

Potrivit declarațiilor ministrului, cetățenii care nu au disponibilă aplicația vor putea solicita certificatul la primăria locală, la DSP sau la direcția de evidență a populației. Autoritățile în cauză vor avea obligația de a asista cetățenii pentru tipărirea certificatelor.

Write A Comment