GHID DE IMIGRARE

Ghidul de imigrare de mai jos oferă o înţelegere de bază în jurul procedurilor de imigrare din România. Acesta oferă informaţii de natură generală, care nu pot fi aplicabile tuturor situaţiilor posibile. Prin urmare, pentru îndrumări specifice legate de cazul dumneavoastră, vă sfătuim să ne contactaţi.


Să începem cu lucrurile de bază

Ce este o viză?

O viză este un autocolant de format standard care se aplică în paşaport (pe una din paginile paşaportului). O viză de călătorie pentru România conferă titularului dreptul de a intra şi de a rămâne în România pentru o perioadă sau perioade de cel mult 90 de zile. Tipurile de vize care pot fi extinse dincolo de limita de 90 zile sunt doar vizele de lungă ședere (tip D).

Ce este avizul de muncă?

Un aviz de muncă (sau permis de muncă) este un document oficial emis de autorităţile române de imigrare (Inspectoratul General pentru Imigrări), care oferă titularului dreptul de a desfăşura activităţi salariale pe teritoriul României. Un aviz de muncă românesc trebuie solicitat de către angajatorul cetățeanului străin şi este în general valabil pentru o perioadă de 12 luni.

tax assistance

Ce este un permis de ședere?

Un document similar unui card de identitate eliberat cetăţenilor străini, oferindu-le dreptul legal de a locui în România pentru mai mult de 90 de zile permise în cadrul vizei de călătorie. Permisele de ședere sunt emise de Inspectoratul General pentru Imigrări şi pot fi valabile pentru o perioadă de până la 5 ani, în funcţie de scopul șederii.

social security

Ce este un permis de ședere permanentă?

Este un permis de ședere (a se vedea descrierea de mai sus), care este eliberat cetăţenilor străini care îndeplinesc anumite condiţii specifice. Condiţia principală pentru obținerea unui permis de ședere permanentă este de a avea deja o perioadă de ședere legală în România de cel puţin 5 ani.

Tipuri de vize

Străinii de anumite naţionalităţi au obligația solicitării unei vize de intrare în țară dacă doresc să călătorească în România. Prin urmare, înainte de a călători în România, este foarte important să se verifice cerinţele de viză pentru România, altfel intrarea în ţară a cetățeanului străin ar putea fi refuzată. Lista țărilor ai căror cetățeni au obligația să solicite viza de călătorie înainte de a veni în România poate fi găsită aici.

Vize de scurtă ședere

O viză de scurtă ședere poate fi valabilă pentru o perioadă maximă de 90 zile de şedere într-un termen de 6 luni consecutive. Viza de scurtă ședere (tip C) poate fi solicitată pentru următoarele scopuri: turism, vizită privată, afaceri, activități sportive, activități culturale și științifice, misiuni guvernamentale, etc. Pentru vizele de scurtă ședere nu se poate extinde perioada de valabilitate. Prin urmare, dacă intenţionaţi să vă extindeţi şederea în România printr-un permis de ședere, este recomandată obținerea în prealabil a unei vize de lungă ședere.

Vize de lungă ședere

O viză de lungă ședere poate fi valabilă pentru o perioadă maximă de 90 zile de şedere într-un termen de 6 luni consecutive. Cu toate acestea, perioada de şedere poate fi extinsă prin solicitarea unui permis de ședere. Cererea pentru emiterea unui permis de ședere se depune la Inspectoratul General pentru Imigrări după ce cetățeanul străin ajunge în România. Cererile de permis de ședere necesită prezenţa solicitantului în momentul depunerii dosarului. Viza de lungă ședere (tip D) poate fi solicitată pentru următoarele scopuri: muncă, studii, activități economice, reîntregirea familiei, activități profesionale, scopuri umanitare sau religioase, etc.

Viza de tranzit

Vizele de tranzit (tipurile A sau B) permit intrarea pe teritoriul României numai în scopul tranzitului. Acestea pot fi acordate în scopul tranzitului aeroportuar sau de frontieră, şi sunt valabile pentru maxim 5 zile.

Solicitările pentru orice tip de viză se depun la ambasadele, consulatele sau misiunile României din ţara de reşedinţă a solicitantului (vă rugăm să găsiţi aici o listă actualizată). Vizele de lungă ședere pot fi acordate numai dacă consulatul primește aprobarea prealabilă a Inspectoratului General pentru Imigrari. Numai prin excepţii speciale, vizele de tranzit sau vizele de scurtă ședere pot fi emise şi de către ofiţerii de control de frontieră români.

Întrebări frecvente

România este stat membru al Uniunii Europene?

Da, România este stat membru al Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2007.

România face parte din spațiul Schengen?

Nu, România încă nu face parte din spațiul Schengen. Cu toate acestea, în România se aplică reguli de imigrare similare cu cele aplicate de țările membre ale spațiului Schengen.

Am nevoie de o viză de călătorie în paşaportul meu pentru intrarea şi şederea în România?

Dacă sunteţi cetăţean al oricărui stat membru UE, nu este necesar să obțineți o viză pentru intrarea şi şederea în România pe termen scurt (maxim 90 zile). Dacă sunteţi cetăţean al unui stat din afara Uniunii Europene, în funcţie de cetăţenia dumneavoastră, este posibil să aveţi nevoie de o viză în paşaportul dumneavoastră înainte de a călători în România. Pentru a verifica dacă aveţi nevoie de viză de călătorie, vă rugăm să verificaţi lista oficială actualizată de Ministerul Afacerilor Externe: Lista țărilor ai căror cetățeni trebuie să dețină viză valabilă pentru călătoria în România.

Sunt cetăţean al unei ţări pentru care este obligatorie viza de intrare pentru a călători în România. Cum pot obţine o viză în paşaportul meu?

Vizele de călătorie sunt în general emise de consulatele, ambasadele sau misiunile României din străinătate care se ocupă de procedurile privind imigrarea. Dacă doriţi să solicitaţi o viză de călătorie românească trebuie să ajungeţi la consulatul României din ţara dumneavoastră de reşedinţă. Adresaţi-vă consulatului pentru lista de documente necesare pentru tipul de viză solicitată. Dacă nu există niciun consulat românesc în ţara dumneavoastră, va trebui să contactaţi consulatul României dintr-una din ţările vecine.

Dețin în pașaport o viză emisă de un stat membru al spaţiului Schengen. Pot să o folosesc pentru a călători în România?

Da, puteţi călători în România dacă aveţi o viză Schengen valabilă în paşaport (cu două sau mai multe intrări). Sau dacă aveți un permis de ședere valabil pentru orice stat membru al spațiului Schengen.

Dacă nu există nicio cerinţă pentru mine pentru a obţine o viză de intrare, este altceva ce ar trebui să îndeplinesc înainte de a călători în România?

Nu există alte cerințe. Şi puteţi călători în România pentru o perioadă/perioade de cel mult 90 de zile. Desigur, în funcţie de scopul călătoriei dumneavoastră, poliţia de frontieră poate avea motive să vă adreseze diferite întrebări sau să solicite documente care dovedesc scopul sau perioada şederii dumneavoastră în România.

Vreau să mă mut în România. Cum pot să fac asta?

Există multe scopuri pentru care puteți alege să locuiți în România pe termen lung. Unele dintre ele sunt: munca (ca angajat sau detașat la o companie românească), studii, activități economice sau activități sportive. În funcţie de scopul specific al şederii dvs., se aplică cerinţe şi proceduri legale diferite. De exemplu, dacă doriţi să intraţi în discuţii pentru o ofertă de angajare cu o companie românească, trebuie să ştiţi că poate fi necesară obținerea unui aviz de muncă (dacă sunteţi cetăţean al unei ţări care nu este membră a Uniunii Europene). Solicitarea avizului de muncă trebuie efectuată de către viitorul angajator al dvs. Nu aveți voie să desfășurați activităţi salariale în România până când nu se eliberează avizul de muncă de către autorităţi.

Cât timp durează pentru a obţine un aviz de muncă pentru România?

Depinde foarte mult de situaţia dumneavoastră specifică. Termenul oficial pentru a avea avizul de muncă eliberat de autorităţi este de 30 de zile de la data la care angajatorul depune solicitarea. Cu toate acestea, pentru a putea depune solicitarea pentru aviz de muncă, dumneavoastră împreună cu angajatorul trebuie să îndepliniți câteva proceduri obligatorii în prealabil. Astfel de proceduri pot fi: recunoaşterea diplomei de studii, dovada privind indisponibilitatea candidaţilor români sau din alte state UE pentru aceeaşi poziţie, etc. Prin urmare, de la momentul iniţierii procedurii de obținere a avizului de muncă până la emiterea acestuia poate dura o perioadă de la 60 până la 90 de zile, sau uneori chiar mai mult.

Sunt cetățean al unei țări terțe (non-UE) și am obținut permisul de ședere românesc. Pot membrii familiei mele să mi se alăture în România?

Dacă aveţi un permis de şedere temporar sau pe termen lung, valabil timp de cel puţin 12 luni, puteţi solicita aprobarea în scopul reîntregirii familiei. Cererea pentru aprobare trebuie depusă la Inspectoratul General pentru Imigrări. Mai exact, trebuie să înaintați o cerere, însoţită de documentaţia relevantă (ex: dovada locuinţei în România, certificatul de căsătorie, etc.). Prin acest demers, în calitate de sponsor, veți solicita aprobarea vizelor de lungă ședere pentru membrii familiei dumneavoastră. După depunerea solicitării va trebui să aşteptaţi aprobarea autorităţilor, care poate dura până la 90 de zile. Aprobarea va fi emisă în scris. Ulterior, în baza aprobării emise, membrii familiei dumneavoastră vor solicita vizele de lungă ședere la consulatul României din ţara lor de reședință. Pentru o listă a consulatelor române din străinătate vă rugăm să verificaţi link-ul următor: Consulate şi ambasade româneşti în străinătate.

Vă încurajăm să verificați constant această pagină, deoarece Ghidul va continua să fie actualizat cu informaţii utile.


Resources