Să începem cu lucrurile de bază
Vize de călătorie
Străinii de anumite naţionalităţi au obligația solicitării unei vize de intrare în țară dacă doresc să călătorească în România. Prin urmare, înainte de a călători în România, este foarte important să se verifice cerinţele de viză pentru România, altfel intrarea în ţară a cetățeanului străin ar putea fi refuzată. Lista țărilor ai căror cetățeni au obligația să solicite viza de călătorie înainte de a veni în România poate fi găsită aici.
Solicitările pentru orice tip de viză se depun la ambasadele, consulatele sau misiunile României din ţara de reşedinţă a solicitantului (vă rugăm să găsiţi aici o listă actualizată). Vizele de lungă ședere pot fi acordate numai dacă consulatul primește aprobarea prealabilă a Inspectoratului General pentru Imigrari. Numai prin excepţii speciale, vizele de tranzit sau vizele de scurtă ședere pot fi emise şi de către ofiţerii de control de frontieră români.
Articole de interes:
Tipurile avizelor de muncă
Permise de ședere temporară (pentru cetățeni din afara spațiului UE)
În funcție de scopul șederii în România și de îndeplinirea condițiilor obligatorii, autoritățile române pot elibera permise de ședere de următoarele tipuri:
Răspunsuri la întrebări frecvente
Da, România este stat membru al Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2007.
Nu, România încă nu face parte din spațiul Schengen. Cu toate acestea, regulile de imigrare pentru România sunt similare cu cele aplicate de țările membre ale spațiului Schengen.
Dacă străinul este cetăţean al oricărui stat membru UE, nu este necesar să obțină o viză pentru intrarea şi şederea în România pe termen scurt (maxim 90 zile). Dacă este cetăţean al unui stat din afara Uniunii Europene, în funcţie de cetăţenie este posibil să fie necesară obținerea unei vize în paşaport înainte de a călători în România. Pentru a verifica dacă este necesară viza de călătorie, vă rugăm să verificaţi lista oficială actualizată de Ministerul Afacerilor Externe: Lista țărilor ai căror cetățeni trebuie să dețină viză valabilă pentru călătoria în România.
Vizele de călătorie sunt în general emise de consulatele, ambasadele sau misiunile României din străinătate care se ocupă de procedurile privind imigrarea. Dacă cetățeanul străin dorește să solicite o viză de călătorie românească, trebuie să se adreseze consulatului României din ţara de reşedinţă. Adresaţi-vă consulatului pentru lista de documente necesare, pentru tipul de viză solicitată. Dacă nu există niciun consulat românesc în ţara de reședință a cetățeanului străin, va trebui să contacteze consulatul României dintr-una din ţările vecine. Regăsiți mai jos lista consulatelor României și a misiunilor diplomatice din străinătate.
Da, poate călători în România dacă deține o viză Schengen valabilă în paşaport (cu două sau mai multe intrări). Sau dacă deține un permis de ședere valabil pentru orice stat membru al spațiului Schengen.
Nu există alte cerințe. Cetățeanul străin poate călători în România pentru o perioadă/perioade de cel mult 90 de zile. Desigur, în funcţie de scopul călătoriei, poliţia de frontieră poate avea motive să îi adreseze diferite întrebări sau să solicite documente care dovedesc scopul sau perioada şederii în România.
Există multe scopuri pentru care un cetățean străin poate alege să locuiască în România pe termen lung. Unele dintre ele sunt: încadrarea în muncă (ca angajat sau detașat la o companie românească), studii, activități economice sau activități sportive. În funcţie de scopul specific al şederii cetățeanului străin în România, se aplică cerinţe şi proceduri legale diferite. De exemplu, dacă cetățeanul străin dorește să inițieze discuţii pentru o ofertă de angajare cu o companie românească, trebuie să ştie că poate fi necesară obținerea unui aviz de muncă (dacă este cetăţean al unei ţări din afara spațiului Uniunii Europene). Solicitarea avizului de muncă trebuie efectuată de către viitorul angajator al cetățeanului străin. Este interzisă prin lege desfășurarea de activităţi salariale în România de către cetățenii străini până când nu se eliberează avizul de muncă de către autorităţi.
Obținerea avizului de muncă depinde foarte mult de situaţia specifică a cetățeanului străin, cât și a angajatorului. Termenul oficial pentru a avea avizul de muncă eliberat de autorităţi este de 30 de zile de la data la care angajatorul depune solicitarea.
Cu toate acestea, pentru a putea depune solicitarea pentru aviz de muncă, cetățeanul străin împreună cu angajatorul trebuie să îndeplinească câteva proceduri obligatorii în prealabil. Astfel de proceduri pot fi: recunoaşterea diplomei de studii, dovada privind indisponibilitatea candidaţilor români sau din alte state membre ale UE pentru aceeaşi poziţie, etc. Prin urmare, de la momentul iniţierii procedurii de obținere a avizului de muncă până la emiterea acestuia poate dura o perioadă de la 60 până la 90 de zile, sau uneori chiar mai mult.
Dacă un cetățean străin deține un permis de şedere temporar sau pe termen lung, acesta poate solicita aprobarea în scopul reîntregirii familiei. Cererea pentru aprobare trebuie depusă la Inspectoratul General pentru Imigrări. Mai exact, cetățeanul străin trebuie să înainteze o cerere, însoţită de documentaţia relevantă (ex: dovada locuinţei în România, certificatul de căsătorie sau naștere pentru membrul de familie, etc.). Prin acest demers, în calitate de sponsor, va solicita aprobarea vizelor de lungă ședere pentru membrii familiei.
După depunerea solicitării va trebui să aştepte aprobarea autorităţilor, care poate dura până la 90 de zile. Aprobarea va fi emisă în scris. Ulterior, în baza aprobării emise, membrii familiei cetățeanului străin vor solicita vizele de lungă ședere la consulatul României din ţara lor de reședință. Pentru o listă a consulatelor române din străinătate vă rugăm să verificaţi link-ul următor: Consulate şi ambasade româneşti în străinătate.