ANAF a publicat formularul declarației unice pentru declararea veniturilor pe anul 2019 și 2020. Astfel, noul model al formularului prin care persoanele fizice sunt obligate să-și declare veniturile anuale a fost aprobat și poate fi utilizat.

Noul model de formular este reglementat prin Ordinul ANAF nr. 139/2020, publicat în Monitorul Oficial pe 23 ianuarie 2020.

Acesta este formularul declarației unice pe care îl vom utiliza în 2020 pentru declararea veniturilor personale. Astfel, cu ajutorul lui persoanele fizice care au realizat venituri impozabile vor declara:

  • veniturile realizate pe tot parcursul anului 2019, din România sau din străinătate
  • veniturile estimate a se realiza în 2020 din România.

Reamintim că declarația unică se depune pentru venituri altele decât salarii.

Ce modificări importante se regăsesc în noul formular?

Noul formular al declarației unice aduce următoarele modificări mai importante:

  • a fost modificată secțiunea în care contribuabilul completează suma pe care dorește să o redirecționeze către entități non-profit, unități de cult sau pentru burse private; motivul principal este reflectarea noului procent (3,5%) al sumei redirecționate
  • a fost scoasă secțiunea destinată declarării veniturilor din jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker realizate în perioada 1 ianuarie – 22 martie 2018; pentru aceste venituri nu mai este cazul declarării în acest formular
  • în scopul declarării veniturilor din transferul de monedă virtuală și a celor din cesiunea de creanță au fost introduse două noțiuni noi în formular: “câștig” și “venit impozabil”. Aceste noțiuni reflectă mai bine modificările din Codul Fiscal
  • pentru veniturile realizate din străinătate și care sunt scutite de impozit în baza unui tratat fiscal a fost introdusă rubrică specială

Care este termenul depunerii pentru formularul declarației unice?

Anul acesta, ca și în 2019, termenul depunerii declarației unice este 15 martie 2020. Până la această dată toți contribuabilii persoane fizice au obligația atât pentru depunerea formularului la ANAF, cât și pentru efectuarea plăților taxelor datorate. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor decide prelungirea termenului, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

Formularul se poate depune în continuare și în format fizic, la registratura Administrației de care aparțineți, ori prin poștă. Depunerea prin poștă se face cu confirmare de primire.

De asemenea, ANAF încurajează depunerea în format electronic, pentru care sunt aplicabile mai multe modalități:

  • prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV) de pe website-ul ANAF, sau
  • prin portalul e-guvernare.ro, pentru care estenecesară semnarea formularului cu semnătură digitală.

Resurse similare:

Toate resursele din categoria: Îndrumare fiscală

Servicii de asistență fiscală

Aveți nevoie de asistență fiscală cu declararea oricăror tipuri de venituri? Noi vă putem ajuta. Oferim flexibilitate și posibilitatea de a alege dintr-o gamă largă de servicii fiscale.

Write A Comment