Formularul 600 – reguli pentru depunere în 2018

Avand in vedere recentele modificari aduse la formularul 600 si aplicabile de la 1 ianuarie 2018, am dorit sa trecem in revista noile reguli de aplicare. Deoarece modificarile aduse prin Ordinul 4.140/29.12.2017 au parut sa genereze confuzii in randul clientilor si al contribuabililor in general, consideram ca este oportun sa clarificam aici noile reguli pentru depunerea declaratiei 600.

Astfel, urmatoarele reguli sunt aplicabile momentan pentru anul 2018:

Cine trebuie sa depuna formularul 600 in 2018?

Declaratia 600 se depune de toti contribuabilii care in anul precedent 2017 au obtinut venituri, altele decat veniturile salariale, pentru care datoreaza incepand cu 1 ianuarie 2018, conform ultimelor reglementari introduse in Codul Fiscal, contributia de asigurari sociale (CAS) sau contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS).

Astfel de venituri pot fi:

  • venituri din activitati independente (PFA-uri, profesii libere precum: contabili, arhitecti, notari, venituri din drepturi de autor)
  • venituri din cedarea folosintei bunurilor (chirii)
  • venituri din investitii (transferul titlurilor de valoare, dividende, dobanzi)
  • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura
  • venituri din alte surse

CAS se datoreaza doar pentru un tip de venit – activități independente, pe cand CASS se datoreaza pentru toate tipurile de venituri detaliate de ANAF in formularul 600 (exceptand bineinteles veniturile din salarii), in anumite conditii.

Contribuțiile datorate

In cazul CAS, contributia se datoreaza doar daca venitul net pe care l-ati realizat in anul precedent, stabilit conform legislatiei in vigoare, pentru care se datoreaza contributia, este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară. Pentru anul 2017 plafonul este de 1,900 LEI, venit net pe luna, adica 22,800 LEI pe an.

In cazul CASS, contributia se datoreaza daca venitul anual realizat in 2017 din una sau mai multe categorii de venituri care sunt subiect de CASS (e.g. venituri din activitati independente, chirii, investitii, venituri din alte surse, etc.) este cel putin egal cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (adica aceeasi suma de 22.800 LEI pe an).

De asemenea, obligatia de depunere a formularului 600 la ANAF le revine si persoanelor fizice care estimeaza ca in anul curent vor inregistra un venit minim de 1900 lei pe luna din una sau mai multe tipuri de activitati dintre cele enumerate mai sus (e.g. activitati independente, drepturi de autor, chirii, etc.).

Contributiile datorate incepand cu 1 ianuarie 2018 sunt:

CASS: 10%; CAS: 25%

Termenul pentru depunere

Daca initial termenul pentru depunerea formularului 600 la ANAF a fost 31 ianuarie 2018, prin Ordonanta publicata in Monitorul Oficial din 31 ianuarie 2018 guvernul a prorogat termenul pentru data de 15 aprilie 2018.

Termenul de plata

Momentan, plata contributiilor se face trimestrial, in patru transe egale. Termenele de plata sunt: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie.

Ramane de vazut ce va decide ANAF in situatia celor care vor depune formularul 600 dupa termenul de plata aferent primului trimestru (dupa 25 martie 2018), avand in vedere prelungirea termenului pentru depunerea formularului pana pe 15 aprilie.

Update! Începând de la data publicării și intrării în vigoare a declarației unice, formularul 600 nu mai este aplicabil. Acesta a fost abrogat împreună cu alte formulare care au fost comasate în declarația unică. Regăsiți aici mai multe detalii despre declarația unică și despre formularele fiscale care au fost abrogate o dată cu intrarea acesteia în vigoare.


Aveți nevoie de asistență fiscală?


Contactați-ne