Ești pentru prima dată în București și ești curios să vizitezi câteva locuri interesante din capitala României? Nu ai totuși suficient timp pentru a explora orașul de la un capăt la celălalt? În acest articol vom povesti pe scurt despre 3 locuri interesante de vizitat dacă te afli pentru prima dată în București.

Vizitând aceste 3 locuri, vei putea gusta din atmosfera Bucureștilor noi și vechi, chiar și într-un timp foarte scurt.

Pentru început, să precizăm câteva lucruri despre București:

București, capitala României, este pe departe cel mai mare oraș din țară, depășind cu mai mult de 2,3 milioane de locuitori Cluj-Napoca (al doilea oraș ca mărime din România). Se estimează că astăzi populația totală a orașului București este de aproximativ 2,7 milioane.

Fiind în același timp centrul cultural, economic și financiar al României, București este într-adevăr un oraș captivant pentru vizitatorii care caută să experimenteze ceva autentic și diferit în Europa. Și o atracție în creștere pentru pasionații foto în căutare de peisaje urbane minunate. Iată, așadar, o listă cu 3 locuri pe care ar trebui să le vezi:

1. Explorează Centrul Vechi al capitalei

Prima parte a vizitei tale ca turist în București ar trebui să fie cu siguranță Centrul Vechi. După cum sugerează și numele său, Centrul Vechi este practic, cea mai veche parte a Bucureștiului care încă stă în picioare și astăzi. Unele dintre clădirile din această zonă veche datează încă din Evul Mediu (fiind construite în jurul anilor 1.400), în timp ce majoritatea au fost construite în secolele XVIII și XIX, adică încă dinainte de primul război mondial.

Zona Centrului Vechi este limitată de râul Dâmbovița la sud, calea Victoriei la vest, bulevardul I.C. Brătianu la est și bulevardul Regina Elisabeta la nord. Se află foarte aproape de Piața Universității și Piața Unirii, deci foarte ușor de ajuns cu orice mijloc de transport în comun. Desigur, având în vedere traficul aglomerat din București, cea mai simplă variantă ar putea fi metroul. Puteți coborî la oricare dintre cele două stații: Unirii sau Universitate, după care nu vă ia mai mult de 3 minute pe jos.

Fiind reamenajat continuu în ultimii 10 ani, Centrul Vechi al Bucureștiului a transformat complet zona aceasta a orașului, devenind o adevărată poveste de succes. Păstrând unele dintre cele mai vechi monumente și clădiri, dar atrăgând în același timp mulți vizitatori cu străzile pline de baruri, restaurante și cluburi, această parte a orașului reprezintă momentan una dintre cele mai vibrante zone ale Bucureștiului.

Este o zonă plină de turiști pe tot parcursul zilei, ceea ce îl face un reper obligatoriu de vizitat pentru cei ce se află pentru prima dată în București. Cu siguranță vor dori să-l viziteze și a doua oară.

Locuri de vizitat în Centrul Vechi:

Partea cea mai interesantă la Centrul Vechi este că impresionează turiștii atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. De aceea vă recomandăm să faceți o plimbare prin Centrul Vechi începând de la prânz, sau de după-amiaza, până seara târziu. În timpul zilei puteți vizita Curtea Veche (sau Curtea Voievodală), frumoasa Biserică Stavropoleos și toate atracțiile similare din zonă. În timp ce seara, puteți savura o cină fancy în oricare dintre restaurantele din jur. Apoi, dacă mai rezistați, puteți bea un pahar sau chiar două într-un bar sau club cu tematică.

În ultimii ani, în zona Centrului Vechi s-au deschis zeci de restaurante, baruri și cafenele la modă. Cu siguranță, această atmosferă uimitoare și plină de viață te va face să te îndrăgostești instantaneu de acest loc și probabil vei ajunge aici în fiecare zi a șederii tale în București.

În timpul sezonului cald, străzile înguste din zonă sunt aproape complet ocupate de terase în aer liber. Așadar, dacă îți dorești o experiență mai puțin aglomerată, probabil perioada de iarnă este o alegere perfectă pentru a avea parte de un tur relaxant și liniștit prin Centrul Vechi.

Printre principalele atracții din această zonă care ne încântă cel mai mult sunt:

  • Biserica Stavropoleos din secolul al XVIII-lea
  • Hanul lui Manuc din secolul al XIX-lea
  • Curtea Veche (prima curte Voievodală din București, de unde Vlad Țepeș – cunoscut sub numele de Dracula – stăpânea Țara Românească), împreună cu cea mai veche biserică din oraș
  • străzile vechi de negustori și clădirea sediului vechi al CEC.

2. Vizitează Palatul Parlamentului (Casa Poporului)

Desigur, dacă vă aflați pentru prima dată în București nu puteți rata Palatul Parlamentului, simbolul epocii comuniste în România.

Potrivit World Record Academy, această clădire este cea mai grea, cea mai mare și cea mai scumpă clădire civilă cu funcție administrativă de pe întreaga planetă. Construită sub comanda fostului dictator român, Nicolae Ceaușescu, în ultimii ani ai guvernării sale, și finalizată la 7 ani de la moartea sa, construcția este cu adevărat monumentală.

Să înțelegem ce o face atât de monumentală:

Palatul se întinde pe o suprafață de aproximativ 370.000 de metri pătrați, are o înălțime de 86 de metri și se estimează că ar fi costat o uimitoare sumă de 3 miliarde de euro. Clădirea numără peste 1.100 de camere decorate cu aproximativ 480 de candelabre, cristal care cântărește aproximativ 3.500 tone și 1.409 spoturi de tavan. Specialiștii estimează că pentru ferestrele și ușile monumentale constructorii au utilizat aproximativ 700.000 tone de oțel și bronz.

Iar sumele impresionante nu se opresc aici: se estimează că aproximativ 100.000 de oameni au lucrat pe șantierul Casei Poporului (nu se cunoaște însă numărul celor care au murit aici), clădirea are 8 niveluri subterane, un buncăr nuclear și 20 de kilometri de tuneluri pe sub pământ.

Dacă alegeți să vizitați clădirea, vă recomandăm să faceți un tur cu ghid. Astfel veți afla multe lucruri interesante despre această clădire și veți înțelege mult mai bine aspecte din istoria comunistă a României.

Un lucru foarte interesant este că materialele de construcție folosite pentru ridicarea acestui simbol comunist sunt toate aduse de pe teritoriul României. Se pare că ideologia comunistă era în totalitate împotriva importului de resurse.

Și ceva și mai interesant (și în același timp cutremurător) este faptul că un întreg cartier care se afla în această zonă a orașului (cartierul Uranus) a fost complet distrus pentru a face loc acestei clădiri monstruoase. Aproximativ 57.000 de familii au fost obligate să se mute, iar casele lor au fost complet distruse din ordinul familiei Ceaușescu. Este într-adevăr un lucru incredibil, dar este unul dintre crudele adevăruri ale epocii comunismului în România.

Dacă alegeți să vizitați clădirea, vă recomandăm să faceți și turul subteranului. Prețul biletulului ar trebui să fie aproximativ 45 de lei de persoană. Acest lucru îți va fi de mare ajutor pentru a înțelege istoria României. Și desigur, dificultățile pe care le-au îndurat românii în perioada comunistă.

Vizitarea Palatului Parlamentului ar trebui să se afle pe lista ta cu cele mai bune lucruri de făcut când vii pentru prima dată în București!

3. Mergi la Muzeul Satului

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti este o adevărată expoziție de opere în aer liber, care prezintă viața tradițională a satului românesc așa cum a fost în trecut. Este considerat cel mai vizitat muzeu din țara noastră, atrăgând aproape 500.000 de vizitatori anual, atât români, cât și turiști străini. Aici puteți vedea sate întregi, împreună cu monumente și artefacte, care datează din secolele XVII – XX.

Expoziția permanentă acoperă o suprafață de aproximativ 14 ha, cu un număr de 380 de monumente, 60.000 de obiecte din colecții de patrimoniu și peste 250.000 de documente care prezintă o arhitectură minunată a satului românesc. Muzeul Satului include case din lemn, biserici din lemn vechi de sute de ani, mori de apă sau bordeie care au fost aduse în muzeu din diferite colțuri ale țării.

Dacă vizitezi muzeul împreună cu copiii poți avea surpriza câtorva ateliere dedicate copiilor. Aici, copiii pot învăța să creeze vase din lut, să vopsească pe pânză sau diferite alte activități creative. S-ar putea să ai și posibilitatea de a gusta mâncăruri tradiționale românești și vinuri delicioase din crame românești. Muzeul este situat în cel mai mare și mai frumos parc din București, Herăstrău. Așa că poți combina vizita cu o plimbare în Parcul Herăstrău, despre care vom povesti câteva lucruri în rândurile de mai jos.

Bonus: o plimbare în parcul Herăstrău

Nu există o modalitate mai bună de a petrece ceva timp de relaxare în București și de a scăpa de străzile aglomerate ale orașului decât o plimbare în parcurile locale. Poate că Bucureștiul nu poate fi numit cea mai verde capitală din Europa, dar parcurile sale sunt o adevărată oază în jungla urbană.

Iar unul dintre cele mai mari parcuri din București, care merită absolut vizitat dacă sunteți pentru prima dată în București este Parcul Herăstrău. Parcul are o suprafață de aproximativ 180 ha și este plasat în jurul lacului Herăstrău. Este situat în partea de nord a orașului.

Parcul este atât de mare încât nu-l poți acoperi în întregime plimbându-te într-o singură zi. Există o mulțime de activități pe care le poți face aici: poți închiria o bicicletă sau o trotinetă electrică, poți face trasee prin copaci sau, în zilele însorite, poți merge într-o splendidă plimbare cu barca pe lac. Parcul este ideal pentru familiile cu copii, deoarece există foarte mult spațiu de activități, multe locuri de joacă, iar copiilor le va plăcea cu siguranță să exploreze întregul parc.

Dacă te simți leneș și vrei doar să “exiști”, în partea de nord a parcului vei găsi câteva restaurante de lux sau cafenele confortabile. Mâncarea este diversă și delicioasă, iar atmosfera este foarte plăcută. Oamenii sunt prietenoși și “cool”.

Vrei să contribuiți cu comentarii și impresii utile despre București? Lasă un comentariu mai jos.

Ce mai poți citi:

Write A Comment