Despre declaratia unica 212

Incepand cu anul 2018 o noua declaratie anuala se va depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri impozabile de alta natura decat cele salariale. Este vorba despre declaratia unica 212, care a fost publicata prin Ordinul ANAF 888/2018 in data de 27 martie 2018. Declaratia unica va inlocui mai multe formulare fiscale utilizate anterior de contribuabili pentru declararea diferitelor tipuri de venituri, precum formularele: 200, 201, 220, 600, 604 si 605.

Numele oficial al declaratiei unice este: “Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”.

Cine are obligatia depunerii declaratiei unice?

Obligatia depunerii formularului 212 revine tuturor contribuabililor persoane fizice, care realizeaza venituri, supuse impozitarii in Romania, din:

 • activitati independente
 • cedarea folosintei bunurilor (chirii)
 • investitii (transferul titlurilor de valoare, dividende, dobanzi)
 • activitati agricole, silvicultura si piscicultura
 • jocuri de noroc
 • alte surse

Obligatia declararii revine atat cetatenilor romani cu rezidenta fiscala in Romania, cat si cetatenilor straini care indeplinesc conditiile de rezidenta fiscala conform legislatiei fiscale romanesti.

Formularul 212 poate fi utilizat atat pentru plata impozitului si a contributiilor sociale pentru anul fiscal anterior, cat si pentru estimarea si plata acestora pentru anul in curs. Astfel, pentru a putea declara veniturile pentru ambele situatii in acelasi timp, declaratia unica contine doua parti:

 • Capitolul I – Date privind veniturile realizate in anul anterior
 • Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate a se realiza in Romania, in anul curent.

Termenul pentru depunere

Odata cu publicarea noului formular anual (declaratia unica), a fost stabilit si un nou termen pentru depunere, prin modificarea Codului Fiscal. Astfel, daca termenul pentru depunerea vechiului formular era 25 mai, pentru declaratia unica s-a stabilit termenul de 15 martie. Pentru anul acesta insa, avand in vedere introducerea cu intarziere a noului formular, termenul a fost stabilit, prin exceptie, pentru data de 15 iulie 2018, fiind ulterior prelungit pana la 31 iulie 2018. Practic, pana pe data de 31 iulie 2018, orice contribuabil care in anul 2017 a realizat venituri de natura celor descrise mai sus (si care se declara de catre beneficiarul de venit), va depune declaratia unica 212. Prin intermediul aceluiasi formular va declara si veniturile estimate a se realiza din Romania in decursul anului 2018, daca este cazul.

Bonificatii disponibile

Pentru a incuraja plata anticipata a taxelor datorate pentru anul in curs, Ministerul de Finante a propus pentru anul 2018 urmatoarele bonificatii:

 • 10% pentru contribuabilii care depun declaratia unica online pana la 15 iulie 2018 si achita integral impozitele datorate pana la 15 decembrie 2018
 • 5% pentru contribuabilii care depun declaratia unica online pana la 15 iulie 2018 si achita integral impozitele datorate pana la 15 martie 2019
 • 5% pentru contribuabilii care depun declaratia unica in format tiparit pana la 15 iulie 2018 si achita integral impozitele datorate pana la 15 martie 2019.

Declaratia unica 212 se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri impozabile si care doresc sa opteze pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.


Aveti nevoie de asistență fiscală?

Lasă un comentariu