Home » Despre certificatul A1

Despre certificatul A1

În articolul de mai jos explicăm regulile de bază despre certificatul A1. Ghidul de mai jos răspunde la întrebări importante precum: „La ce este folositor certificatul A1?”, „De ce trebuie să solicit un certificat de acoperire socială A1?”, „Care sunt situațiile cele mai frecvente în care un certificat A1 ar trebui obținut de la autoritățile competente?”, etc..

Despre certificatul A1 – La ce este folositor un certificat A1?

În cazul în care nu este prima oară când vă documentați despre certificatul A1 si utilitatea acestuia, probabil că ați citit deja o mulțime de informații cu privire la acest certificat și la scopul utilizării lui. Mai practic spus, un certificat A1 reprezintă un certificat de acoperire socială care trebuie eliberat de autoritățile competente dintr-un stat membru al UE pentru o persoană care lucrează, pentru o perioadă determinată, (și) pe teritoriul altui stat membru al UE.

Scopul principal al unui certificat de acoperire socială este confirmarea asigurării persoanei deținătoare a certificatului în sistemul de securitate socială din acel stat membru emitent al certificatului. Certificatul se eliberează de statul membru UE în care persoana asigurată rămâne sub incidența legislației privind securitatea socială. Contribuțiile sociale acoperite de un certificat A1 se referă în principal la: asigurarea la pensie, asigurarea de sănătate, prestații pentru copii, șomaj.

Când intervine obligația solicitării unui certificat A1 de la autorități?

Orice situații de mobilitate a salariaților sau a persoanelor fizice care desfășoară alte tipuri de activități (e.g. activități independente) pe teritoriul statelor membre ale UE generează obligația de a obține certificatul A1 pentru persoanele în cauză. Cele mai cunoscute situații de mobilitate internațională pentru care este necesară obținerea unui certificat A1 sunt:

  • Detașarea salariaților (detașări sau postări internaționale) – atunci când un salariat este trimis pentru a-și desfășura activitatea într-o altă țară membră a UE, pentru o perioadă temporară;
  • Pluriactivitate – salariați care lucrează în două sau mai multe state membre ale UE, în aceeași perioadă sau în perioade consecutive;
  • Persoana care desfășoară o activitate independentă într-un stat al UE, și care-și desfășoară activitatea pentru o perioadă temporară într-un alt stat membru;
  • Desfășurarea unei activități independente în două sau mai multe state membre UE, în același timp;
  • Atunci când o persoană desfășoară activitați de natură dependentă (ex: salarială) într-un stat membru și desfășoară activități independente într-un alt stat membru
  • Angajați ai autorităților unui stat membru care desfășoară activități în două sau mai multe țări membre.

De ce trebuie să solicit un certificat de acoperire socială?

Scopul principal al formularului A1 este acela de a atesta faptul că o persoană fizică, ori de câte ori se află în oricare dintre situațiile enumerate mai sus, rămâne asigurată în sistemul de asigurări sociale al unui singur stat membru al UE. Astfel, certificatul ajută la evitarea plății contribuțiilor sociale obligatorii în mai multe state membre, în același timp.

Angajatorii rezidenți în alte state europene pot alege să detașeze salariați pentru perioade temporare în România. În același timp, angajatorii stabiliți pe teritoriul României detașează foarte frecvent angajații lor, pentru perioade temporare, în alte țări ale Uniunii Europene.

Atunci când se inițiază astfel de detașări, ar trebui avută în vedere respectarea dispozițiilor legislației Uniunii Europene privind asigurările sociale. Cadrul legislativ este stabilit prin Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al UE, care include și obligația solicitării certificatelor A1 pentru angajații proprii detașați pe teritoriul UE.

De asemenea, autoritățile din statul gazdă pot verifica oricând dacă un certificat A1 a fost obținut pentru un salariat care lucrează pe teritoriul lor. În cazul în care documentul nu este disponibil, autoritățile pot aplica amenzi semnificative, impunând angajatorului și angajatului să înceapă să plătească contribuții sociale în țara gazdă.

Cât durează să obținem certificatul A1?

Procedura pentru obținerea unui certificat A1 poate dura o perioadă semnificativă (de la 15 zile la 45 de zile sau mai mult), în funcție de procedura aplicabilă fiecărui stat membru. În conformitate cu procedura stabilită de autoritățile române, cererea pentru un certificat A1 durează aproximativ 30-45 de zile.


Alte resurse:
Aveți nevoie de asistență în obținerea certificatelor A1?
Utilizați formularul de contact de mai jos pentru a transmite solicitarea dumneavoastră. Cei mai buni consultanți în domeniu vor reveni în cel mai scurt timp pentru a vă îndruma.

Lasă un comentariu