Declarația unică privind impozitul pe venit – răspunsuri la întrebări frecvente


Declarația unică_răspunsuri la întrebări frecvente

Răspunsuri la întrebări frecvente: declarația unică privind impozitul pe venit

Cine are obligația de a depune declarația unică?

Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale (sau declarația anuală de venit) se depune de persoanele fizice care sunt rezidente fiscal în România. Prin intermediul declaratiei anuale se declară veniturile realizate în timpul anului, altele decât veniturile salariale. Persoana fizică rezidentă fiscal în România are obligația de declarare asupra tuturor veniturilor, indiferent de natura sau sursa acestora (din țară sau din străinătate).

De asemenea, aceeași obligație revine persoanelor fizice nerezidente, dar care obțin anumite tipuri de venituri de pe teritoriul României.

Pentru ce tipuri de venit am obligația de declarare prin declarația unică?

Obligația de declarare se aplică pentru orice venituri realizate de o persoană fizică fie direct, fie printr-o altă formă de organizare fără personalitate juridică (ex: asociere fără personalitate juridică).

Venitul salarial nu se declară prin intermediul declarației unice, ci lunar, fie prin reținere la sursă de către angajatorul român, fie direct de către beneficiar (aplicabil pentru salariul primit de la un angajator străin).


În general, tipurile de venit care se declară prin declarația unică sunt: venituri din activități independente sau profesii liberale, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din transferul titlurilor de valoare, venituri din tranzacții cu criptomonedă, venituri din dividende sau dobânzi cu sursa în străinătate, venituri din activități agricole, piscicultură și silvicultură, venituri din jocuri de noroc, venituri din alte surse. Pentru informații mai detaliate despre fiecare tip de venit și tratamentul fiscal, puteți vizita Ghidul nostru fiscal.

Trebuie să-mi declar și venitul salarial prin declarația anuală?

Veniturile salariale nu se declară prin declarația unică, ci lunar, prin reținere la sursă de către angajator sau prin declarare de către beneficiar (în cazul salariului primit de la un angajator nerezident).

Există vreun venit minim pentru care pot fi scutit de la impozitare?

Ca regulă generală, în legislația fiscală românească nu există un prag minim de venit care să nu fie supus impozitului. Impozitul pe venit se datorează pentru întregul venit obținut, cu anumite praguri neimpozabile aplicate doar pentru anumite tipuri de venit – spre exemplu: venituri din premii. Un prag neimpozabil, indifienrent de tipul de venit, este aplicabil în prezent numai pentru contribuția la fondul de sănătate (CASS) care se aplică pentru anumite tipuri de venit de natură personală.

Care este termenul pentru depunerea declarației unice?

Pentru anul fiscal 2019 termenul a fost prelungit de către autorități până la 25 mai 2020.
Există posibilitatea de prelungire pentru o dată ulterioară din cauza crizei COVID-19.

Pot solicita prelungirea termenului pentru depunerea declarației anuale?

Prelungirea termenului prin solicitare de către contribuabil nu este posibilă sub legislația fiscală românească.


Resurse similare:

Aveți nevoie de asistență?

Utilizați formularul de mai jos pentru a ne contacta. Un consultant fiscal vă va contacta în cel mai scurt timp.

Lasă un comentariu

Doriți să vă abonați la articolele noastre de îndrumare fiscală?

Te-ai abonat cu succes la newsletter-ul nostru.

S-a produs o eroare. Te rugăm să încerci din nou..

Expat-Center Romania va utiliza datele tale doar în scopuri informative prin newsletter-ul nostru.