Declarația salarială pentru expați – asistență fiscală de la cei mai buni experți

Reprezentați un angajator care are personal străin detașat în România? Întocmiți declarația salarială pentru expați cu ajutorul celor mai buni experți fiscali din România!

Expat-Center vă asistă cu întocmirea și depunerea declarațiilor salariale lunare pentru cetățenii străini detașați în România.


Beneficiile dumneavoastră:

 1. Economisiți timpul prețios

  Timpul reprezintă cea mai importantă resursă a dumneavoastră. Deci probabil nu vă doriți să-l irosiți cu birocrația declarațiilor fiscale. Sau cu activități care nu sunt specialitatea dumneavoastră, precum studierea legislației fiscale. Pentru noi acest lucru reprezintă o prioritate și suntem experți în domeniu. Mai mult decât atât, avem deja o practică în spate și procese bine implementate.

 2. Beneficiați de experiența noastră de peste 15 ani în domeniul fiscal

  Echipa noastră de consultanți fiscali are o experiență solidă, de peste 15 ani în domeniul fiscal. Ne mândrim cu o cunoaștere a legislației fiscale românești cât și a celei internaționale care ne recomandă ca cei mai buni experți în consultanța fiscală internațională.

 3. Garantarea aplicării corecte a convențiilor fiscale internaționale

  Asigurăm interpretarea și aplicarea corectă a tratatelor fiscale încheiate de România cu alte state. Acest lucru rezultă în impozitarea corectă a veniturilor în situații de detașări internaționale. Prioritatea noastră este economia de cost pe parcursul detașării, cu respectarea și aplicarea corectă și la timp a evitării dublei impuneri.

 4. Simplificarea proceselor și a pregătirii documentației

  Facem ca procesul îndeplinirii obligațiilor fiscale să devină simplu, clar și structurat, prin utilizarea unor procedee eficiente, testate în timp.

 5. Vă ținem la curent în permanență, în timp util

  În mod constant vă furnizăm informații cu privire la situația fiscală a dumneavoastră, atunci când este cazul. Vă informăm cu privire la modificări în legislația fiscală care vă pot afecta.


Întrebări Frecvente:

Cine are obligația de a depune declarația salarială pentru expați?

Declarația salarială lunară se depune de persoanele străine care lucrează în România în baza unui contract de muncă încheiat cu un angajator străin. Pentru a asigura declararea și plata corectă a impozitului și a contribuțiilor salariale în România pentru veniturile salariale obținute de la angajatori străini, persoana în cauză trebuie să îndeplinească o procedură de înregistrare și declarare fiscală specifică în România.

De ce și începând de când este obligat un salariat străin să plătească impozit în România?

Ca principiu de bază, fiecare țară are dreptul de impozitare asupra veniturilor salariale pe care persoanele fizice le obțin din activitățile prestate pe teritoriul lor. Întrucât în ziua de astăzi mobilitatea persoanelor fizice este un fenomen din ce în ce mai frecvent, statele semnează tratate bilaterale pentru a conveni asupra unor reguli specifice de impozitare în situațiile de mobilitate internațională a salariaților.

O astfel de regulă prevede că, atunci când o persoană fizică rezidentă fiscal într-un anumit stat se mută pentru a-și desfășura activități salariale într-un alt stat, aceasta va deveni supusă impozitării în celălalt stat dacă depășește o anumită perioadă de prezență. În general, acest prag de prezență este stabilit la 183 de zile, însă pot exista și altele, în funcție de tratat. Astfel, în situația unui salariat detașat în România, dacă este depășit pragul de prezență, persoana fizică devine supusă impozitului pe venit în România începând cu prima zi de activitate în țară. De asemenea, chiar dacă pragul de prezență nu este depășit, dar veniturile salariale ale persoanei fizice sunt suportate de un angajator rezident în România, atunci salariul său devine supus impozitării în România.

Ce se întâmplă dacă nu există convenție pentru evitarea dublei impuneri între statul de rezidență al persoanei fizice și România?

Dacă nu există o convenție semnată între țări, atunci persoana fizică va fi supusă impozitului pe venit din prima zi a prezenței sale în România. Deoarece nu există o convenție care să poată fi aplicată, legislația fiscală internă va fi aplicabilă direct. Conform legislației fiscale române, orice cetățean străin care desfășoară activități salariale în România este supus impozitului salarial din prima zi de prezență în țară.

Cum pot verifica dacă există o convenție pentru evitarea dublei impuneri între România și țara de rezidență a cetățeanului străin?

Există mai multe surse de unde puteți obține astfel de informații, în special online. Ca sursă de încredere, noi utilizăm pagina ANAF pe care o puteți găsi aici: Convenții pentru evitarea dublei impuneri încheiate de România cu alte state. Din păcate, pagina și convențiile sunt deocamdată doar în limba română, dar sperăm să existe o versiune engleză destul de curând. Sau, dacă cetățeanul străin este rezident fiscal într-o țară membră a UE, mai puteți verifica lista tratatelor fiscale încheiate de toate țările membre UE pe site-ul Uniunii Europene, aici.

Se mai datorează și alte contribuții salariale în România pe lângă impozitul pe venit?

Da, se datorează și alte contribuții salariale în România – acestea sunt contribuțiile obligatorii la fondurile de asigurări sociale. Puteți consulta Ghidul nostru fiscal dacă aveți nevoie de informații cu privire la ratele aplicabile pentru fiecare contribuție socială, precum și la rata impozitului pe venit. Cu toate acestea, este important de reținut: contribuțiile sociale obligatorii nu se datorează în România toate situațiile! O astfel de situație poate fi în cazul detașării unui salariat dintr-o altă țară membră a UE. În conformitate cu Regulamentul UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială, o persoană fizică poate rămâne supusă sistemului de securitate socială din țara de origine. Într-un astfel de caz, salariul său va fi scutit de la plata contribuțiilor sociale obligatorii (CAS și CASS) în România, în conformitate cu Regulamentul UE. Prin urmare, va rămâne supus doar impozitului pe venit.

Cum se întocmește și se depune declarația salarială pentru expați?

Pentru declararea veniturilor salariale plătite din străinătate în scopul plății impozitului și a contribuțiilor sociale în România trebuie să se efectueze mai întâi o înregistrare fiscală a cetățeanului străin. Ulterior, venitul salarial se declară prin intermediul unei declarații fiscale specifice, prin depunerea lunară a acesteia. În funcție de cazul specific (adică, dacă se declară atât impozitul pe venit, cât și contribuțiile sociale), depunerea declarației fiscale se poate face online, prin mijloace electronice, sau fizic la administrația fiscală locală.

Care este termenul pentru a depune declarația salarială pentru expați?

Termenul pentru declararea și plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale salariale datorate de personalul străin este data de 25 a lunii următoare celei în care s-a realizat venitul.


Doriți să apelați la asistența noastră?

Utilizați butonul de contact de mai jos pentru a ne scrie cu privire la speța dumneavoastră și la asistența solicitată. Unul dintre consultanții noștri fiscali vă va contacta într-un termen de 24 ore.

Aveți nevoie de alte servicii?

Suntem aici pentru a vă îndruma. Faceţi click pe butonul de mai jos pentru a vizita serviciile noastre.