Declarația privind beneficiarul real, pentru care au obligația depunerii majoritatea asociaților persoane fizice sau juridice din firmele înregistrate la Registrul Comerțului, ar putea fi scoasă pentru anumite categorii.

Mai exact, conform uni proiect de lege care momentan a fost votat de Parlament, această declarație nu va mai trebui depusă de către persoanele care sunt asociați în acele societăți unde există doar asociați persoane fizice (nu sunt asociate și persoane juridice). Prin urmare, atunci când nu mai există alți beneficiari reali în spatele acelor persoane fizice, potrivit proiectului de lege nu se mai aplică obligația depunerii declarației privind beneficiarul real.

Această declarație pentru identificarea beneficiarilor reali este momentan obligatorie conform legislației contra spălării banilor pentru toate persoanele juridice – firme, dar și pentru asociații și fundații.

Conform proiectului de lege votat de Camera Deputaților, în situația firmelor consitutuite doar din asociați persoane fizice, pentru completarea registrului beneficirilor reali, Registrul Comerțului va utiliza documentația care se depune la înregistrare de către reprezentanții societăților respective. Depunerea declarației privind beneficiarul real va mai rămâne necesară doar dacă apar modificări privind datele de identificare ale beneficiarului real. În acest caz, declarația se va depune într-un termen de 15 zile de la intervenirea modificării.

Acest lucru înseamnă că nici obligația depunerii acestei declarații în cazul societăților deja înființate nu se mai aplică. Prin urmare, există toate șansele ca mulți dintre noi să scăpăm deja de anul acesta de această obligație, pentru care termenul a fost amânat la 1 noiembrie 2020 pentru a doua oară de către guvern.

De ce se scoate declarația privind beneficiarul real pentru aceste categorii?

Conform analizelor realizate de ONRC și celor declarate de inițiatorii acestei propuneri legislative, depunerea declarațiilor privind beneficiarii reali în cazul societăților înființate doar de asociați persoane fizice nu aduc nicio informație nouă Registrelor. Mai exact, aceste declarații conțin informații pe care Registrele în cauză (Registrul Comerțului, Registrul din cadrul Ministerului Justiției și cel din cadrul ANAF) le au deja la dispoziție încă de la înființarea acelor societăți.

Conform datelor avute la dispoziție de Registrul Comerțului, reiese că, din cele 978.245 de societăți cu răspundere limitată active la nivelul ONRC, doar un procent de 3,7% are în componență o persoană juridică. Însă legea prevede obligația depunerii declarațiilor pentru identificarea beneficiarilor reali și pentru restul de 96,3%. În cazul acestora din urmă nu se justifică însă această obligație din moment ce registrele au la dispoziție toate informațiile necesare pentru identificarea beneficiarilor reali.

Astfel, obligativitatea depunerii declarației reprezintă încă o povară birocratică și economică nejustificată. Eliminarea ei în aceste condiții este mai mult decât binevenită.


Alte resurse:

Aveți nevoie de asistență cu înființarea unei societăți sau cu îndeplinirea oricăror demersuri la Registrul Comerțului?

Utilizați formularul de mai jos pentru a solicita asistența dorită. Un consultant va reveni către dumneavoastră în cel mai scurt timp.

Write A Comment