Merită să rămâi în România?, te întrebi de multe ori. Majoritatea dintre noi avem o listă cu locuri în care ne-ar plăcea să călătorim, nu? Ba mai mult, foarte mulți își doresc să ajungă nu doar să viziteze, poate chiar să se mute definitiv într-o altă țară. De ce? Pentru că de multe ori avem impresia că traiul într-o altă țară este mult mai bun și mult mai civilizat decât la noi în țară, nu-i așa?

Poate chiar așa și este, dacă te uiți în jurul tău și compari nivelul de trai din România cu, să zicem, Cehia. Să nu mai vorbim de alte țări mult mai evoluate economic. Și mai ales dacă analizezi puțin nivelul corupției din țara noastră cu cel din alte state membre ale Uniunii Europene. Toate statisticile arată că românii par să fie campioni la corupție, alături de bulgari. Cred că merităm un premiu pentru asta! 🙂

Astfel, văzând ce se întâmplă la noi în țară, adică evoluția înceată a lucrurilor comparativ cu alte state europene, nu putem înceta să visăm la alte plaiuri “mai civilizate”, precum: SUA, Marea Britanie, Canada, Italia, Spania, Germania, Franța, Elveția sau altele care au fost, și încă sunt, luate cu asalt de români în ultimii 20 – 30 de ani.

Este un fenomen ce nu poate fi contestat. Și mai mult decât atât, este clar dovedit de cifrele analizate de specialiști: spre exemplu, o analiză recentă a OECD arată clar cum românii sunt pe locul 5 în lume la sportul emigrării și cum înregistrează cea mai mare rată de emigrare. Cei interesați să analizeze raportul în detaliu, îl pot găsi aici. Și astfel te întrebi de ce să mai rămâi în România?

Dar, în ciuda acestei evoluții și a argumentelor care te determină să te gândești la un nou trai în străinătate, ai analizat vreodată lucrurile și în sensul opus? Mai exact, ai comparat vreodată avantajele de zi cu zi ale unui trai în românia cu cele ale vieții în altă țară? Acest lucru l-am făcut noi, încercând să punem în lumină aspectele bune ale traiului în România. Astfel, am expus câteva din cele mai importante aspecte în acest articol, și suntem siguri că or să vă placă.

5 Motive să rămâi în România

Ești plecat din România de mulți ani și îți este dor de țară? Cu siguranță nu ai fi singurul care simte acest lucru. Dar te-ai gândit să îți iei o vacanță mai lungă, sau chiar să-ți planifici o mutare înapoi în România? Știi cât de mare și frumoasă este această țară și ai vrea să-i redescoperi măreția? În acest articol vom descoperi doar adevărul simplu despre motivele concrete pentru care merită să-ți construiești o viață în România. Vă vom oferi doar motivele clare. Așa că pregătește-te să fii surprins.

1. Cost scăzut de trai – o viață sănătoasă și bună

Unul dintre aspectele de care beneficiezi dacă trăiești în România este costul corect al unui trai confortabil. Costul vieții în România este printre cele mai mici din toate țările Uniunii Europene. Mai exact, poți trăi o viață foarte sănătoasă și confortabilă cu un buget de cheltuieli de doar 500 – 800 EUR pe lună.

Și aici am luat în calcul nu numai costul cu mâncarea, care comparativ cu alte state europene poate fi la același nivel. Dar și costul cu alte cheltuieli “operaționale” zilnice, precum cele de întreținere a unei locuințe, mesele la restaurant, îmbrăcăminte, transport și altele.

Desigur, fiecare are un nivel diferit de așteptări cu privire la o viață confortabilă. Cu toate acestea, credem că o medie de 500 – 800 EUR pe lună ar fi suficientă pentru a satisface pe deplin nevoile de bază, care includ: trei mese zilnice sănătoase, igienă de bază, haine, transport, incluzând chiar câteva ieșiri la cină sau la băută.

Dacă înveți să-ți eficientizezi cheltuielile, este incredibil să afli cât poți face cu un buget corect și cum poți trăi o viață fericită cheltuind mai puțini bani pe chirie și mai mult pe lucrurile pe care ți le-ai dorit dintotdeauna. Într-unul dintre principalele orașe ale României vei putea întotdeauna să găsești un loc frumos de închiriat la un preț decent.

De asemenea, dacă vorbești fluent engleză, îți va fi mult mai ușor să găsești un loc de muncă bine plătit. Poți lucra oricând la una dintre companiile multinaționale, poți chiar să  predai limba engleză copiilor de școală generală sau – dacă deții experiență solidă într-un domeniu de nișă – poți lucra oricând ca freelancer.

2. Conexiunea la internet – raiul pe pământ

Ai auzit despre viteza internetului în România? Este ca și cum toată rețeaua bună din lume se află aici. România este una dintre țările de top care au cel mai rapid internet din lume. Da, ai auzit foarte bine! Probabil că până acum doar ai visat la un internet mai rapid și mai ieftin, dar aici îl poți avea cu siguranță.

Taxa lunară de abonament pentru o conexiune de calitate este de aproximativ 6-10 euro pe lună. Iar cu un cost atât de redus îți poți desfășura în condiții optime orice job de la distanță pentru care ai nevoie doar de un laptop. În plus, poți viziona confortabil filme pe Netflix fără întreruperi. Așa că pregătește-ți floricelele, deoarece maratonul tău de film este pe cale să înceapă 🙂

3. Taxele universitare printre cele mai mici

Dacă ți-ai dorit dintotdeauna să studiezi medicina, trebuie să știi că România este locul perfect pentru asta. Comparativ cu majoritatea statelor europene, în România taxele universitare sunt foarte mici, iar dacă ești tocilar și iei calificativele potrivite, poți studia chiar gratuit, deoarece vei fi încurajat de universitate. De asemenea, multe universități au programe de cursuri în limbi străine, astfel încât, chiar dacă ai uitat limba română, acest lucru nu ar trebui să fie o problemă.

Costul cu taxele de școlarizare se încadrează în intervalul de 400 – 900 de euro pe an, ceea ce ar însemna în medie 55 de euro pe lună. Ce ziceți, acum vi se pare ieftin să vă finalizați studiile în România, nu-i așa? Iar calitatea educației, trebuie să recunoaștem, este încă destul de bună în România. Urmăriți numai toate știrile care circulă pe internet cu privire la elevii români care câștigă medalii de aur la olimpiadele internaționale. Avem chiar aici un exemplu: Rezultatele celei de-a 60-a Olimpiadă Internațională la Matematică. Am inclus aici și o poză concludentă cu topul rezultatelor:

Rămâi în România_Rezultatele Olimpiadei Internaționale de Matematică

4. Mâncarea românească – gustoasă și sănătoasă – motiv temeinic să rămâi în România

mancare romaneasca_mititei

A fi un gurmand este dificil în zilele noastre. În România, după cum știi, nu ai de ce să îți faci griji – noi românii adorăm să mâncăm sănătos și bine. Pentru orice străin care vizitează România, se știe că prima experiență cu mâncarea tradițională este precum dragostea la prima vedere – în acest caz, la prima mușcătură.

Sarmale, cozonac, ciorbă, mămăligă, salata de vinete, salata boeuf sunt doar câteva feluri de mâncare pe care pur și simplu nu le poți refuza. Iar acestea sunt doar câteva dintr-o listă bogată de experiențe culinare. Cu siguranță ești îndrăgostit de multe altele specifice zonei țării în care ai copilărit. Iar partea cea mai frumoasă a acestui aspect: costul cu mâncarea sănătoasă și bine gătită poate fi foarte redus comparativ cu alte țări.

5. Diversitate geografică și peisaje unice în lume

La acest capitol probabil știți deja că orice vacanță petrecută în România este un prilej minunat de desfătare a simțurilor. Aici puteți experimenta câteva călătorii epice, în locuri unice în lume ca frumusețe. Iar diversitatea reliefului este și ea minunată: printre cei mai minunați munți din lume, Carpații, Marea Neagră, delta Dunării de o frumusețe inimaginabilă și – dacă nu este suficient – drumul Transfăgărășan – care a fost desemnat “cel mai minunat drum din lume” de către echipa Top Gear.

Așa că, dacă nu ai ajuns încă pe Transfăgărășan, trebuie să mergi acolo cel puțin o dată. Drumul, priveliștea, locurile – totul este uluitor!

De asemenea, România încă își păstrează vie istoria – aici poți vizita oricând o serie de castele minunate și poți afla despre povestea lor interesantă. În plus – iar acesta este ca un bonus – în ultimii ani la noi în țară sunt găzduite câteva dintre cele mai grozave festivaluri de muzică. Fără îndoială, ai auzit despre Untold, Neversea și Electric Castle. Atâția artiști minunați și muzică minunată la un preț foarte bun – ar trebui să te convingă să rămâi în România sau să te întorci imediat, în caz că rătăcești deja pe alte meleaguri.

Iar lista nu se oprește aici cu siguranță. Însă după lectura argumentelor noastre, cu siguranță vei avea în vedere cel puțin să îți iei o vacanță mai lungă în care să vizitezi și să trăiești în România. Este o modalitate bună de a experimenta cu adevărat viața aici pe termen lung. De asemenea, să nu uităm de faptul că românii sunt oameni atât de grozavi, primitori și sociabili, încât nu te vei putea simți în nicio altă parte precum acasă.

Dorești să contribui cu ideile tale despre motive pentru care dorești să rămâi în România? Lasă un comentariu mai jos.

Author

Contributor

2 Comments

 1. Hej

  Mi-a placut mult acest articol. Un articol interesant si la obiect.

  Eu traiesc de multi ani in Suedia. Un lucru este clar pt mine dar cred ca si pentru alti romåni care traiesc pe alte mrleaguri. Si ca sa folosesc o expresie suedeza care suna cam asa:
  Bårta bra men hemma best! care se traduce in romåneste cam asa: Este bine sa fii plecat dar mai bine este sa fii acasa!

  Dupa 9 ani de trai in Suedia stiu ce am realizat aici dar nu stiu ce am pierdut nefiind in Romånia!

  Ar fi mai mult mai multe de spus dar eu ma opresc la aceste comentarii acum!

  Va multumesc pentru acest articol minunat si va doresc mult succés in continuare!

  Maria Epure

Write A Comment