Biserica Neagră din Brașov este o construcție reprezentativă pentru stilul gotic din țara noastră, fiind considerată cea mai mare biserică din Romania, dar și cel mai mare lăcaș de cult gotic din sud-estul Europei. Are o capaciate de 5000 de locuri, este lungă de 89 de metri și înaltă de 37 de metri la care se adaugă turnul ce are înălţimea de 65 de metri. La bază, se găsește ideea unei biserici de tip hală, formată din cor, naos și turn, un model foarte popular în Germania, de unde erau arhitecții ce au contribuit la restaurarea sa.

Biserica Neagră din Brașov – povestea lăcașului de cult în stil gotic din sud-estul Europei

La început, biserica s-a numit Sfânta Maria, construcția sa fiind începută cel mai probabil în anul 1377. A fost necesar un secol pentru construcția edificiului; în tot acest timp a fost afectată și de invazia turcă din anul 1421. Turnul a fost terminat la 37 de ani după finalizarea bisericii, construcția fiind prevăzută inițial cu 2 turnuri, însă din lipsă de fonduri s-a renunțat la unul.

Biserica adăpostește trei clopote imense, cel care cântărește 6300 kilograme, e cel mai mare din țară și printre cele mai mari din Europa.

Iniţial, biserica era romano-catolică, însă la jumatatea secolului al XVI-lea a patruns în Transilvania reforma protestantă şi s-a răspândit graţie preotului, umanistului şi pedagogului Johannes Honterus. Prima slujbă evanghelică-luterană în Biserica Neagră s-a celebrat în anul 1542. Figură emblematică a epocii sale pentru răspândirea învăţăturilor  lui Luther, Johannes Honterus îşi găseşte odihna de veci în interiorul bisericii.

Incendiul – de ce este neagră Biserica Neagră?

Pe lângă cutremurele la care a rezistat cu stoicism, biserica a fost încercată şi de un incendiu. Aşadar, numele bisericii a fost dat după incendiul care a avut loc în anul 1689 în urma invaziei otomane, după incendiu zidurile sale rămânând negre. Denumirea bisericii a fost oficializata abia în secolul al XIX-lea.

După acest incediu, în care a fost vizibil afectată, a fost nevoie de încă 100 de ani pentru restaurare. În timpul acestor restaurări, acoperișul a fost mărit iar în interior, elementele gotice au fost înlocuite cu elemente baroce. Cu toate acestea, vizitatorul poate descoperi la interior un impresionant tezaur, compus din obiecte de artă, ce au rezistat timpului şi încercărilor; dintre acestea enumerăm: cristelniţa (datată cu anul 1472, din bronz, a rezistat incendiului), portalurile gotice (din anul 1477), altarul din Feldioara, amvonul (din anul 1696).

5 lucruri de știut despre cea mai reprezentativă atracție turistică a orașului

1. Biserica Neagră din Brașov găzduiește orga mecanică Buchholtz

Orga a luat numele celui care a realizat-o și este cunoscută ca cea mai mare, unică și funcțională orgă din sud-estul Europei (are 3993 tuburi și 76 de registre). Este cunoscută pentru sonoritatea ei de o frumuseţe excepţională.

2. Colecția impresionantă de covoare anatolice

O colecție impresionantă de covoare anatolice se găsește în cadrul Bisericii Negre (mare parte din covoarele existente sunt provenite din donații de la enoriaşi înstăriţi). Ȋn toată biserica predomină splendoarea celor aproximativ 100 de covoare, într-o multime de nuanţe şi modele, de o valoare istorică incontestabilă. Starea acestora este de la bună la excelentă fapt ce se datoreaza fostului atelier bisericesc care a contribuit la buna păstrare a acestora.

Pe lângă acestea, la Biserica Neagră din Brașov se regăsesc numeroase obiecte de artă unice, ce provin din șase secole și de pe două continente.

3. Picturile murale din interiorul bisericii

Picturile murale din interiorul bisericii (Fecioara Maria cu Isus Hristos în brațe, însoțită de Sfânta Ecaterina și Sfânta Barbara). Din fericire, aceste fresce au scapăt incendiului  din 1689.

4. Legenda statuii care pare să cadă

La exterior, pe partea nordică, există o statuie a unui copil care pare să cadă. Este un element atipic pentru biserici dar care are ca posibilă explicație o legendă: se spune că un muncitor mai în vârstă, gelos fiind pe talentul colegului său tânăr, îl împinge pe acesta din urmă când era aplecat pentru a ridica ceva pe cornișă. Această statuie a fost ridicată în memoria acelui tânăr.

5. Morminte care datează din Evul Mediu

Graţie cercetărilor arheologice din jurul bisericii, în perioada 2011-2013 au fost descoperite  peste 50 de morminte care datează din Evul Mediu și din epoca modernă dar şi zidurile unei foste capele a Bisericii Negre (posibil din secolul al XIV-lea – atestată doar în documente până la descoperirea sa).

Tot atunci, au fost descoperite şi bucăţi de vase, gropi pentru provizii, podoabe dar şi două pietre funerare una găsindu-se  în stare foarte bună de conservare.

Biserica Neagră se găsește în centrul Braşovului și este vizitată anual de peste 100.000 de turiști. În perioada verii au loc concerte de orgă în interiorul bisericii, de trei ori pe săptămână. Tradiția începută în anul 1953  continuă și azi, orga Bisericii Negre atrăgând organiști din străinătate dar și din țară.

Biserica Neagră din Brașov este un loc încărcat de istorie care, în cei peste 600 de ani,  a cunoscut mărirea și decadența, dar niciodată înfrângerea.


Ce mai poți citi:

Write A Comment