Comisia Europeană dorește să stabilească reguli mai stricte pentru lucrătorii din economia gig – Uber, Deliveroo, Glovo, Tazz și alții – printr-o propunere de directivă destinată “gig workers”. Deoarece statutul juridic al prestatorilor de servicii care își desfășoară activitatea prin intermediul acestor platforme digitale este în multe cazuri incert, Comisia a lansat o propunere de directivă europeană care să clarifice lucrurile și să aducă un nivel minim necesar de protecție pentru toate aceste persoane.

Mai exact, Comisia Europeană (CE) și-a lansat propunerea mult așteptată de directivă („Directiva”) în luna decembrie a anului trecut (2021), prin care dorește să îmbunătățească mediul de lucru al prestatorilor din platformele digitale („gig workers”) aducând totodată mai multă transparență în dezvoltarea acestor platforme pe viitor în statele membre ale UE.

Deoarece numărul acestor persoane este în creștere continuă (se estimează că în prezent sunt aproximativ 30 de milioane de persoane care prestează servicii prin platformele digitale pe teritoriul UE), se dorește o reglementare în scopul asigurării în mod corect și transparent a unor drepturi și a unui cadru legal aplicabil pentru toți acești prestatori.

Explicăm în acest articol care sunt obiectivele Directivei propuse de Cmisia Europeană (ce își propune să reglementeze și cum) și cum vor impacta aceste modificări industria în expansiune a platformelor digitale de servicii.

Author

Lawyer

Write A Comment