Home » Alte subiecte » Cum poți beneficia de reducerea impozitului prin creșterea capitalului firmei

Cum poți beneficia de reducerea impozitului prin creșterea capitalului firmei

În caz că nu știai, creșterea capitalului firmei tale îți poate aduce o reducere a impozitului datorat de societate în perioada 2021 – 2025. Mai exact, conform unei ordonanțe de urgență firmele care își cresc capitalul propriu pot beneficia în următoarea perioadă de reduceri de impozit semnificative.

Prin această ordonanță guvernul dorește stimularea recapitalizării firmelor care au capital negativ.

Prezentăm mai jos condițiile în care se poate beneficia de prevederile acestei ordonanțe și care este reducerea de impozit ce se poate aplica firmei tale.

Mai întâi, considerăm important de specificat faptul că această facilitate a intrat în vigoare o dată cu publicarea Ordonanței de urgență 153/2020. Astfel, conform prevederilor acestei ordonanțe, firmele care pot beneficia de reducere de impozit prin creșterea capitalurilor proprii sunt:

  • firmele plătitoare de impozit pe profit;
  • firmele plătitoare de impozit pe microîntreprindere;
  • firmele plătitoare de impozit specific (mai puțin băncile și firmele de asigurări).

Ce reducere de impozit îți poate aduce creșterea capitalului firmei?

Măsurile luate de guvern prevăd că în perioada 2021 – 2025 firmele pot beneficia de reduceri de impozite în următoarele condiții:

  • Societățile care au capital propriu contabil pozitiv în anul pentru care datorează impozit beneficiază de o reducere de 2% din impozitul datorat pentru anul respectiv; se aplică o condiție adițională: capitalul contabil al firmei trebuie să fie cel puțin egal cu 50% din capitalul social al acesteia;
  • Societățile care înregistrează o creștere anuală a capitalului propriu ajustat față de cel înregistrat în anul precedent, și totodată îndeplinesc condiția de la primul punct de mai sus, pot beneficia de una dintre următoarele reduceri de impozit:
Creșterea anuală a capitalului propriu ajustatReducerea de impozit anual (%)
mai mică sau egală cu 5%5%
între 5% și 10% inclusiv6%
între 10% și 15% inclusiv7%
între 15% și 20% inclusiv8%
între 20% și 25% inclusiv9%
mai mare de 25%10%
  • În plus, începând cu anul 2022, societățile care înregistrează o creștere capitalului propriu ajustat peste nivelul prevăzut în tabelul de mai jos față de cel înregistrat în anul 2020 beneficiază de o reducere de 3% a impozitului anual datorat; cu îndeplinirea totodată a condiției de la primul punct de mai sus. Această reducere se va aplica începând cu anul fiscal 2022.
Creșterea anuală a capitalului propriu ajustatAnul pentru care se datorează impozit
5%2022
10%2023
15%2024
20%2025

Poate o firmă beneficia de toate cele trei reduceri de impozit descrise mai sus?

Întradevăr, conform prevederilor Ordonanței 153/2020, o firmă poate ajunge să beneficieze de toate cele trei reduceri de impozit. Astfel, dacă îndeplinește condițiile pentru prima o poate aplica, dacă se califică pentru cea de-a doua o cumulează cu prima și așa mai departe. În felul acesta, procentele de reduceri se pot aduna, ajungând să beneficieze de reducerea maxim posibilă.

La ce moment se poate aplica reducerea de impozit?

Momentul la care se poate aplica efectiv reducerea de impozit de către societăți va fi după cum urmează:

  • plătitori de impozit pe profit: reducerea se va aplica la plata impozitului anual pentru anul în care sunt îndeplinite condițiile;
  • plătitori de impozit micro: reducerea se va aplica la impozitul de plată aferent trimestrului IV;
  • plătitori de impozit specific: reducerea se va scădea din impozitulaferent semestrului II.

Facilitățile pentru creșterea capitalului aduse de Ordonanța 153/2020 reprezintă inițiativa Ministerului Finanțelor Publice, care susține că în prezent există numeroase companii cu capitaluri proprii negative. Conform MFP, aceasta este o situație frecventă în special în rândul firmelor mici, care obișnuiesc să repartizeze dividende în mod activ.

Astfel, se dorește asigurarea unei stabilități financiare a firmelor prin capitalizare, care va fi încurajată prin reducerile de impozit descrise mai sus.

Inițiatorii ordonanței susțin că asemenea măsuri de stimulare a capitalizării au fost aplicate și în alte state europene precum Belgia, Italia sau Portugalia.


Alte resurse:

Lasă un comentariu