Găsirea unui apartament în chirie la preț bun în București este o adevărată provocare, deoarece implică un demers destul de complex. Trebuie să începi căutarea din timp și să ții cont de  anumite caracteristici importante pentru tine: bugetul, cartierele de interes, locuința (suprafață și oportunități, numărul camerelor, priveliștea, etc.).

În București, piața imobiliară este în continuă mișcare. Marea majoritate a locuințelor foarte bune se închiriază prin intermediul agențiilor. De aceea e important să apelezi la ajutorul unui agent imobiliar cu experiență. Așadar, asta înseamnă că vei avea acces la o listă mai cuprinzătoare de oferte.

Atunci când apelezi la un agent imobiliar trebuie să știi că îi revine și acestuia un comision, care de regulă este 50% sau 100% din valoarea chiriei pe o lună. Colaborarea cu un singur agent imobiliar este importantă, deoarece dacă el vede că ești interesat, își va da mai mult interesul să te ajute pe tine.

Aşadar, în continuare îți oferim câteva idei de cum să găseșți chirie la preț bun în București. În primul rând e important să fii deja în București. Iți va fi destul de difcil să cauți de la distanță. Iată cei mai importanţi paşi de urmat în vederea găsirii unei chirii la preț bun în București.

Pasul 1- Bugetul

Înainte de toate, trebuie să stabileșți ce înseamnă ieftin pentru tine, care este bugetul maxim pe care ți-l poți permite pentru a plăti lunar chiria (ține cont că la aceasta se adaugă și facturile de întreținere).

Pasul 2 – Stabilește criterii

Gândeşte-te ce este important pentru tine (să fie lângă metrou, bugetul, utilități, anul construcției, mobilată/utilată, alegerea zonei etc.).

Pasul 3 – Căutarea și analizarea prețurilor

În funcție de ce ți-ai stabilit, intră pe site-uri de profil (olx, imobiliare.ro, homeZZ, grupuri facebook) și selectează filtrele în căutarea locuinței, alegând zonele, pentru a afla prețurile. Cercetează online piața imobiliară și compară prețurile până găsești o opțiune fiabilă și potrivită pentru tine din punct de vedere financiar. De obicei, prețurile mici sunt la locuințe situate la periferii sau departe de metrou, însă e posibil să fie și central − oferite direct de proprietari ce doresc să închirieze urgent.

Pentru a găsi o locuință cu o chirie la preț bun în București e bine să ai în vedere factorii care îi cresc prețul:

 • zona/cartierul – daca ești în căutarea unei chirii la preț bun în București e bine să știi că trebuie să te ferești de centru, de zonele Unirii sau Piața Romană, dar și de cartiere precum Aviatorilor sau Floreasca, unde de obicei prețurile pot fi duble față de alte cartiere;
 • suprafața utilă a locuinței – poți face un compromis în acest sens dacă locuiești singur, sau dacă nu petreci mult timp acasă;
 • numărul camerelor – dacă apartamentul are 2-3 camere, atunci compartimentarea îți permite să închiriezi cu un prieten și să împărțiți costul chiriei;
 • mobila – poate crește valoarea chiriei dacă vorbim de mobilă nouă; dacă îți dorești o chirie la preț bun în București, poți face un compromis la acest aspect;
 • dotările – o locuință nemobilată sau semimobilată costă mai puțin; bineînțeles că mașina de spălat e necesară dar poți face rabat de la mașină de spălat vase spre exemplu, sau de la cuptorul cu microunde, televizor smart, etc.);
 • accesul la mijloacele de transport în comun – locuințele situate în apropierea metroului sunt mai scumpe așa încât îndreaptă-ți atenția spre cele aflate mai la periferii, dacă ai mașină personală, sau orintează-te la o chirie în apropierea jobului/facultății etc.;
 • finisarea recentă a apartamentului va mări prețul – dacă recent au fost instalate termopane, gresie, faianţă, parchet, probabil că nu va exista posibilitatea unei negocieri a prețului.

Pasul 4 – Suni și întrebi detalii

Prima întrebare și cea mai importantă „dacă mai e valabil anunțul xˮ (deoarece un agent imobiliar poate avea zeci de anunţuri),  apoi întrebi ce te interesează. Dacă este ceea ce apare în anunț, treci la pasul următor.

Pasul 5 – Vizionarea și verificările

Ȋn ceea ce priveşte verificările, te asiguri de căldură (dacă e izolat), de apa caldă, verifici câți au centrale în bloc (dacă este singurul apartament fără centrală durează mult până ajunge apa caldă), întrebi cât e întreținerea, şi cel mai important asigură-te că te simți confortabil în locuință.

Pasul 6 – Decizia finală

Fii pregătit să închiriezi pe loc (rareori apartamentele sunt disponibile mai mult de câteva zile) deaorece în București cererea de închirieri e foarte mare, dată fiind prezența universităților dar și a ofertelor de joburi.

Lucruri de știut:
 • adu toate documentele și banii (în cazul în care închiriezi pe loc);
 • trebuie lăsat un depozit egal ca valoare cu plata chiriei pe o lună;  acesta va fi rambursabil la finalul perioadei de chirie, după ce se reține o parte ce reprezintă plata facturilor sau eventuale daune/reparații;
 • citeşte cu atenție contractul de închiriere în întregime și fii sigur ce fel de contract semnezi (pe perioadă determinată, standard, cu extindere de la sine etc.). Citeşte toate anexele!
 • clauze care nu trebuie să lipsească din contract: clauza privind restituirea garanției (trebuie menționată valoarea garanției și condițiile restituirii acesteia), clauza cu privire la modificarea valorii chiriei (nu îi permite proprietarului să modifice valoarea chiriei și să îți ceară o sumă mai mare față de cea agreată inițial), clauza privind rezilierea contractului (trebuie menționată durata preavizului de încetare a contractului dar și condițiile încetării acestuia);
 • proprietarul trebuie să semneze contractul de închiriere și să primeşti o copie. – dacă există nelămuriri în privința anumitor părți din contract, consultă un jurist.

Găsirea chiriei e un parcurs destul de anevoios, cu atât mai mult dacă trebuie să te descurci într-un oraș mare, precum Bucureştiul. Însă, acest dezavantaj al complexității orașului  poate fi folosit în favoarea ta, deoarece este un oraș ofertant din multe puncte de vedere (social, cultural, educaţional, profesional etc.).

Ce mai poți citi:

Write A Comment