Ca să putem afla cum funcționează contribuția la Pilonul II de pensii este bine să înțelegem, în primul și în primul rând, ce este aceasta, cum funcționează, care sunt beneficiile ei și ce este bine să știm despre ea.

Știai că pensia vine încă din secolul XIX? De atunci de când au apărut primele sisteme de pensii de stat. Puţină lume ştie că primul inițiator al unui sistem public de pensii este celebrul cancelar german,  Otto von Bismarck, unificatorul Germaniei.

Ca și sistemele de pensii din ziua de azi, sistemul creat de Bismarck era condiţionat de contributivitate. În 1889, în Germania, a fost adoptată și implementată o legislație aplicabilă tuturor lucrătorilor eligibili. Inițiativa legislativă s-a numit „Legea pentru bătrânețe și handicap”.

Ce este Pilonul II de pensii și cum funcționează acesta?

Pilonul II reprezintă pensia privată obligatorie, aceasta fiind introdusă în România în anul 2008. Ca să înțelegi mai bine cum funcționează, e important să înțelegi mai întâi cum este structurat sistemul de pensii românesc la momentul actual.

În România, sistemul pensiilor private a luat naștere abia în anul 2007. Până atunci, a existat un singur sistem de pensii – cel de stat. Începând cu acel an, sistemul pensiilor din România este structurat după cum urmează:

 • PILONUL I – Pensia de stat (obligatorie)
 • PILONUL II – Pensia obligatorie, administrată privat
 • PILONUL III – Pensia facultativă, administrată privat
 • PILONUL IV – Pensia ocupațională (facultativă), administrată privat

Pilonul II reprezintă pensia privată obligatorie, care a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment vârsta de până în 35 de ani. Opțional, puteau contribui și persoanele care aveau vârsta între 35 și 45 de ani.

Contribuția la Pilonul II reprezintă un procent din contribuția obligatorie pe care toți salariații o plătesc către Pilonul I (cel obligatoriu de stat).

Astfel, contribuțiile salariaților sunt acumulate în conturi individuale care, la rândul lor, sunt gestionate de administratori privați de fonduri de pensii. Acești administratori investesc bani, cu scopul obținerii unui profit de care va beneficia contribuabilul în momentul în care va atinge vârsta pensionării.

Beneficiile contribuției la Pilonul II de pensii

 • Sumele acumulate în contul individual sunt proprietatea ta; acestea nu pot fi folosite în alte scopuri și nici executate silit;
 • Banii din Pilonul II de pensii se moștenesc, nu se pierd;
 • Banii sunt investiți, pentru a le crește valoarea odată cu trecerea timpului;
 • Poți avea un venit în plus la pensionare;
 • Ai întotdeauna garanția contribuțiilor nete;
 • Ai acces în orice moment la informații cu privire la ce se întâmplă cu banii tăi din pensia privată.

Ce este bine să știm despre Pilonul II de pensii

 • Este obligatorie pentru orice persoană care realizează un venit salarial și plătește CAS-ul către stat;
 • Poți alege oricând să te transferi de la un fond privat de pensii către altul;
 • Ai posibilitatea de a alege unul dintre aproximativ șapte fonduri de pensii active autorizate de către ASF;
 • În momentul în care nu mai lucrezi, banii acumulați în contul tău sunt în continuare investiți de către fond. În momentul în care îți reiei activitatea, vei relua și plata contribuțiilor la Pilonul II de pensii;
 • Pentru a continua alimentarea, în cazul în care nu mai lucrezi, poți alege să contribui către același fond de pensii sub Pilonul III – facultativ;
 • Banii tăi sunt investiți înțelept și în beneficiul tău.

Acum că am făcut o scurtă introducere despre contribuția la Pilonul II de pensii, în rândurile următoare intrăm mai mult în subiect.

Cum funcționează contribuția la Pilonul II de pensii

Este bine să știi că pensia ta, administrată privat, este în siguranță. Angajatorul tău virează CAS-ul (contribuția individuală de asigurări sociale) de 25% din salariul brut către ANAF, iar ANAF-ul transferă o parte din aceasta în contul tău individual, pe care l-ai deschis la fondul de pensii administrat privat.

În baza prevederilor legale în vigoare, ți se acordă garanția că, la pensie, vei primi cel puțin sumele nete cu care ai contribuit de-a lungul anilor. Există posibilitatea ridicată de a primi mai mult, datorită câștigurilor investiționale pe care le realizează administratorul fondului privat. Sumele acumulate sunt investite, în special, în titluri de stat, acțiuni, obligațiuni și altele, avantajul lor fiind acela că prezintă un risc redus.

Legislația prevede, într-un mod cât se poate de explicit, că fondurile de pensii private nu pot da faliment. Cum este posibil acest lucru în practică? Conform legislației care reglementează fondurile de pensii, banii investiți de contribuabili în aceste fonduri sunt separați complet de alte active ale societăților de administrare. Aceasta prevedere este un avantaj pe care sistemul de pensii private îl are față de toate celelalte piețe financiare: bănci, asigurări, fonduri de investiții. Peste tot, banii contribuiți de oameni sunt deținuți la comun cu activele si pasivele instituțiilor financiare respective. În sistemul privat de pensii funcționează această separație impusă prin lege. 

În plus, activitatea administratorilor de fonduri este supravegheată regulat și temeinic de către ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiară).

Participantul la Pilonul II de pensii poate să decidă dacă vrea să se transfere la un alt fond de pensii, dar doar după plata primei contribuții. Anual, administratorul trebuie să îl informeze pe participant în legătură cu situația prezentă a contului său.

Încă de la prima angajare ai posibilitatea de a îți alege administratorul care îți va gestiona fondurile din Pilonul II de pensii. Ce se întâmplă când nu folosești această opțiune? Îți va fi alocat un administrator oricare din oficiu. Important este faptul că dacă nu ești mulțumit de felul în care îți sunt gestionați banii, poți oricând să te transferi la un alt administrator.

Se pot pierde bani?

Nu, nu se pot pierde banii investiți. Statul garantează acest sistem, însă singurul lucru care nu poate fi garantat de nimeni este un anumit procent de profitabilitate. Modul în care sunt supravegheate indică faptul că stabilitatea și corectitudinea acestor fonduri sunt la un potențial maxim.

În concluzie, Pilonul II de pensii poate fi privit ca pe un cont de economii pe care le strângi pe termen lung. Este important să reținem că banii nu pot fi accesați înainte de pensionare, cu excepția unui eveniment neplăcut (decesul), în care sunt automat transmiși moștenitorilor.

Contribuția la Pilonul II de pensii te va ajuta să îți strângi banii și îți va aduce un eventual procent mai mare de profit la vârsta pensionării. În prezent, acesta este construit în așa fel încât să nu prezinte nici un fel de risc pentru contribuabil.

Author

Contributor

Write A Comment