Ai ajuns să te întrebi cu ce te poate ajuta un consultant fiscal și îți dorești să găsești unul cu adevărat bun în această profesie?

Profesia de consultant fiscal este o profesie liberală, și face parte din categoria profesiilor reglementate prin lege. Pentru a deveni un consultant fiscal este nevoie să dai un examen precum și să devii membru cu toate actele necesare în Camera Consultanților Fiscali.

Activitatea poate fi desfășurată atât individual cât și în cadrul unei societăți de consultanță fiscală. Consultanța se oferă atât persoanelor fizice cât și celor juridice. În continuare vom discuta mai detaliat despre cum te poate ajuta un consultant fiscal și cum se poate găsi un adevărat profesionist în acest domeniu.

Cu ce se ocupă un consultant fiscal

Potrivit OG nr. 71/2001, un consultant fiscal oferă o varietate de servicii, atât persoanelor fizice cât și persoanelor juridice, după cum am menționat la începutul acestui articol. Pentru a șții cu exactitate când este nevoie de un astfel de profesionist, este esențial să cunoști în detaliu cu ce anume se ocupă de fapt acesta.

Așadar, hai să vedem cum ne poate ajuta un consultant fiscal:

  • Consultantul fiscal acordă asistență fiscală și totodată oferă servicii profesionale în ceea ce privește domeniul fiscal;                                                                           
  • Realizează expertize fiscale extrajudiciare. De reținut faptul că absolut orice expertiză fiscală se realizează doar la cererea organelor fiscale sau după caz, la cererea altor persoane interesate. În plus, în egală măsură, consultantul fiscal face și expertize judiciare, dar numai la cererea organelor judecătorești sau a organelor de cercetare penală. Pentru cea de-a doua activitate, consultantul fiscal trebuie să fie înscris în evidențele Ministerului Justiției, la categoria ’’Serviciul profesii juridice conexe’’;
  • Oferă asistență în ceea ce privește problemele de procedură fiscală. Aceste probleme de procedură fiscală sunt acelea care necesită întocmirea documentelor necesare pentru exercitarea căilor de atac împotriva titlurilor de creanță emise de organele fiscale;
  • Asistă persoanele care fac parte din unele cazuri care se află pe rolul unei autorități jurisdicționale;
  • Oferă serviciile care sunt necesare în ceea ce privește întocmirea declarațiilor fiscale, precum și asistență de specialitate. Mai mult decât atât, se ocupă și de certificarea acestor tipuri de declarații;
  • Consultantul financiar se ocupă de asemenea și de acordarea asistenței necesare în ceea ce privește creanțele bugetului general consolidat;
  • Asigură asistența necesară și reprezintă contribuabilii în fața organelor fiscale, chiar și pe perioada derulării inspecțiilor fiscale.

Foarte important de reținut este faptul că un consultant fiscal este obligat să se asigure pentru răspunderea profesională, o obligație care revine de asemenea și avocaților. Cei care își doresc să devină consultanți dar nu dețin suficientă experiență profesională și nici nu au studii economice, pot totuși în urma unui examen să profeseze în acest domeniu, dar numai după efectuarea unui stagiu de trei ani.

Consultanții fiscali lucrează atât individual cât și în societăți

În momentul în care decizi că ai nevoie de un astfel de consultant, este esențial să șții că aceștia lucrează ori individual ori în cadrul unei societăți. În momentul de față, în țara noastră există peste 5.000 de consultanți fiscali care lucrează individual, și mai mult de 400 de societăți de consultanță fiscală.

Prin urmare, să găsești un profesionist în acest domeniu nu este deloc greu. Trebuie doar să fii foarte bine informat pentru a putea face cea mai bună alegere.

Cum găsești un consultant fiscal profesionist

Ei bine, acest aspect este unul foarte important căruia trebuie să îi acorzi o atenție foarte mare. Dacă ai decis că ai nevoie de un consultant fiscal, atunci ceea ce trebuie să faci este să te asiguri că analizezi foarte bine piața înainte de a face o alegere. Nu te grăbi în ceea ce privește luarea unei decizii, ci compară opțiunile pe care le ai până ce o găsești pe cea mai potrivită nevoilor tale.

Serviciile de consultanță fiscală pe care un profesionist în domeniu le oferă ar trebui să acopere toată aria de situații din Codul fiscal, precum și din Codul de procedură fiscală și legislația conexă. O vastă experiență în privința emiterii de soluții fiscale excelente și redactate punctual, este absolut necesară pentru ca un client să poată obține cu succes rezultatele dorite.

Prin urmare, pentru probleme foarte importante nu alege niciodată un începător în această profesie. Chiar dacă va trebui să scoți ceva mai mulți bani din buzunar pentru serviciile primite, asigura-te că începi o colaborare cu un consultant fiscal cu experiență în această profesie. Rezultatele pozitive se vor vedea cu siguranță și pe termen lung.

O recomandare de care ar trebui de asemenea să ții cont este aceea că alegerea unui expert judiciar în materie fiscală reprezintă o decizie excelentă. Pentru ca un consultant fiscal să poată oferi cele mai bune servicii, este necesar să știe cum să elaboreze o soluție perfectă de consultanță fiscală, iar acest lucru presupune atât cunoașterea cât și înțelegerea exactă a activității pe care clientul o desfășoară.

Mai mult decât atât, este necesară și o vastă documentație, o analiză zilnică în ceea ce privește modificările fiscale intervenite, dar și o experiență îndelungă în acest domeniu.

Author

Contributor

Write A Comment