Contingentul de permise de muncă românești aplicabil pentru anul 2019 a fost majorat de guvern la data de 30 august 2019. Decizia a fost luată ca urmare a numărului crescut de cereri pentru permise de muncă. Numărul cererilor pentru avize de muncă pentru România se află pe un val semnificativ de creștere, în urma înlesnirii procedurilor și a condițiilor pentru obținerea acestora de anul trecut.

Noul contingent de permise de muncă pentru 2019: 30.000

Astfel, începând cu 30 august 2019, numărul maxim de permise de muncă admise pentru cetățenii străini pentru anul 2019 este de 30.000. Aceasta reprezintă o suplimentare cu 10.000 de permise la cota aprobată anterior pentru anul 2019. Aceasta este cea mai mare creștere a contingentului de străini care pot fi acceptați pe piața de muncă românească, comparativ cu anii precedenți.

Decizia vine în urma cererii crescânde din partea angajatorilor români, care susțin că trec printr-o perioadă de presiune continuă a crizei forței de muncă.

Inspectoratul General pentru Imigrări susține că un număr de aproximativ 16.540 de noi permise de muncă au fost deja emise în acest an până la data de 23 august 2019. Cu toate acestea, numărul de cereri depuse de angajatori la Inspectorat se afla deja în jurul a 19.000 pentru aceeași perioadă. Inspectoratul a estimat deja o creștere semnificativă cu aproximativ 165% a numărului total de avize de muncă eliberate până în prezent, în comparație cu aceeași perioadă din 2018.

Importul lucrătorilor din afara spațiului european în continuă creștere

Acesta este într-adevăr un record istoric, generat de forță de muncă străină în continuă creștere provenită din țări precum Vietnam, Nepal, India și Sri Lanka, preponderent în sectoarele de construcții, logistică și HORECA ale economiei românești. Cele mai afectate de criza forței de muncă sunt companiile din sectorul construcțiilor; aceștia susțin că trec printr-o perioadă în care le este deosebit de dificil să angajeze lucrători calificați din piața românească.

Solicitarea unui aviz de muncă în România este o procedură obligatorie pentru angajatorii care doresc să angajeze cetățeni străini (cetățeni care provin din afara teritoriului UE). În schimb, toți resortisanții statelor membre ale UE sunt scutiți de cerințele privind permisele de muncă și li se permite să presteze în mod liber activități de muncă în România.

De asemenea, nu este obligatorie obținerea avizului de muncă pentru străinii al căror acces liber pe piaţa muncii din România este agreat prin tratate bilaterale încheiate de România cu alte țări.


Alte resurse:

Aveți nevoie de asistență în imigrare?
Utilizați formularul de contact de mai jos pentru a ne descrie asistența solicitată. Cei mai buni experți în imigrare vor reveni către dumneavoastră pentru pașii următori.

Write A Comment