Guvernul a aprobat de curând contingentul de avize de muncă pentru cetățenii străini, pentru anul 2021.

Contingentul de avize de muncă în anul 2019 a fost majorat de la 20.000 la 30.000, deoarece s-au înregistrat numeroase solicitări ale angajatorilor pentru recrutarea și oferirea unui loc de muncă pe teritoriul României. Totuși, anul 2020 a fost un an destul de atipic din cauza pandemiei de COVID, care a schimbat radical planurile multor angajatori.

Prin urmare, anul 2021 vine împreună cu “înghețarea” plafonului, astfel încât guvernul a hotărât ca pentru acest an să aloce un număr de 25.000 de permise de muncă pentru muncitorii străini.

Trebuie ținut cont că, deși anul 2020 a fost destul de atipic, cererile pentru avize de muncă au depășit numărul de 170.000, ceea ce înseamnă că în continuare a fost necesar sa se suplimenteze lipsa personalului din cadrul unor firme.

Importul de forță de muncă străină a continuat și în 2020

Mulți români au continuat să emigreze în alte state pentru a lucra pe un post mai bine plătit, pentru a-și susține familiile și să-și îndeplinească nevoile de zi cu zi. Astfel, piața muncii din România a suferit un deficit, iar in lipsa găsirii candidaților perfecți pentru posturile libere, angajatorii au fost nevoiți sa importe forța de munca din țări precum Filipine, Tailanda, Nepal sau Vietnam.

In comparație cu anul 2019, in anul 2020 cererile pentru permise de muncă din partea angajatorilor au scăzut totuși simtitor. Pentru compensarea deficitului de forta de munca, aceasta solutie este una bună deoarece pot sa suplimenteze in acest mod lipsurile in multe domenii de activitate.

De asemnea, tot pentru acoperirea acestui deficit guvernul Romaniei a decis ca angajatorii sunt exceptati de la obligatia obtinerii avizului de angajare in cazul cetatenilor proveniti din Republica Moldova, Ucraina si Serbia, cu contract individual de munca cu norma intreaga pe o perioada de maximum 9 luni intr-un an calendaristic. Asadar, cetatenii care apartin de aceste tari si isi doresc un loc de munca pe teritoriul tarii noastre pot solicita viza de lunga sedere pentru angajare in campul muncii fara sa fie necesar sa mai prezinte copia avizului de muncă.

Ce se va întampla în 2021 cu forța de muncă provenită din alte țări?

Anul trecut mulți români au revenit pe teritoriul României din străinătate, însă trebuie reținut faptul că multe domenii economice au fost afectate, multe firme punând chiar lacătul pe afacerile lor. Acest lucru duce la creșterea numărului de șomeri și, este posibil ca atunci când lucrurile revin la normal cetățenii care s-au întors în țară sa plece din nou pentru căutarea unui trai mai bun.

Astfel, chiar și în condițiile in care va creste rata de ocupare a locurilor de munca de catre cetatenii romani, tot se va inregistra o crestere si in ceea ce priveste solicitarea unui loc de munca de cetatenii straini.

Principalele domenii de activitate in care se solicita forta de munca provenita din strainatate sunt constructiile, HORECA, dezvoltare imobiliara, constructii de autostrazi, transporturi de marfuri, etc., atat de muncitori calificati cat si necalificati.

Asadar, angajatorii care doresc sa aduca forta de munca din strainatate trebuie sa tina cont ca in anul 2021 plafonul pentru cererea de avize de munca pe teritoriul Romaniei a fost inghetat la 25.000, ceea ce inseamna o potențială blocare a aprobărilor de avize în cazul în care se atinge plafonul înainte de finalul anului.


Alte resurse:

Write A Comment